MAI RESPONSABILI ȘI MAI LIBERI

Spread the love

Loading

Autor: DR.ONUFRIE (OCTAVIAN) POP,
ARHIEPISCOP SI MITROPOLIT DE BERGAMO SI EUROPA (ITALIA)

Cu cât suntem mai liberi, cu atât mai mult ar trebui să fim mai responsabili și mai realiști.
În lumina lui Dumnezeu afli realitatea, așa cum este ea.
Claritatea realității o dau faptele și iubirea Lui Dumnezeu, prin oameni.
Noi credem că trăim în realitate, dar suntem majoritatea, mai visători decât copiii. Realitatea nu constă în comoditate, plăceri și iresponsabilitate. Ci, realitatea constă în asumarea ei, care este destul de dură, prin ,, tragerea” de noi înșine de a face bine, a suporta pentru binele care trebuie făcut, pentru a iubi intru mod natural, oamenii și tot Universul.
De ce să fim așa? Cu ce ne ajuta, când poate vrem sa trăim cum ne place nouă? De ce sa ne deranjăm, când știm că o să suferim dacă alegem să facem ce este bine?
Trebuie sa fim așa, fiindcă ne este mai de folos să fim responsabili în viață. Că așa ne definește și ca persoane, conștienți de propriile fapte, iar răsplata va fi pe măsură.
Deci, cu cât ești mai responsabil, conștient cine ești, cu atât mai mult ești răsplătit de Dumnezeu.
La a doua întrebare, ,,Cu ce ne ajută?”, aș răspunde că, dacă vom trăi pe placul nostru, la cât de mult greșim, cu siguranță nu vom trăi curat, nu vom învăța ce înseamnă omenirea, nu vom fi buni la suflet, nu vom fi virtuoși, nu vom fi demni, nu vom fi responsabili, nu vom fi morali, nu vom trăi în iubirea naturală, vom risca viețile altora, vom fi doar consumatori și lipsiți de cultură, mai ales cea spirituală, dar și că trăim într-o iluzie că suntem liberi, care este prost înțeleasă de noi și vândută de ,,samsari” de suflete, nouă.
La a treia întrebare, ,, de ce să ne deranjăm, când știm că o să suferim dacă alegem să facem bine?”, trebuie să luăm în considerare că libertatea mai înseamnă și asumarea binelui prin suferință, ca să avem răsplata mai mare.
Nu poți să stai indiferent la suferința cuiva, dacă ești omenos, bun la suflet, pentru că felul tău, personalitatea ta, inima ta, nu te las să fii indiferent, sau să nu te deranjezi pentru cel în suferință.
Un om care nu suferă, în general, e un om egoist, individualist, imatur și fără personalitate.
De aceea, un om care nu se deranjează pentru aproapele la suferință, cu siguranță, acest gen de om trebuie evitat in viața noastră.
Noi, fără Dumnezeu nu putem face nimic bun în viață. Iar realitatea devine fără noimă, un haos, chiar și când ești în plăcerile vieții, fiindcă ești dezordonat, împrăștiat cu mintea, creezi probleme altora pentru a-ți fi bine, dezorientat, deconectat de la realitatea adevărată. Deci, ești pierdut încă din această viață, care îți este test sufletului, ,, deconectându-te” de la realitatea adevărată.
Realitatea este aceiași. Acum depinde de cum o vedem, cum o percepem. Unii o vad tulbure și colorată, alții o văd clară și transparentă, care aceasta este adevărata realitate. O vedem diferit, pentru că noi vrem sa o vedem diferit, așa cum ne-o dorim, majoritatea, și nu așa cum este ea.
Ca să vezi realitatea, clar și transparent, este nevoie de lumina lui Dumnezeu, care El îți descoperă calea, și ți-o luminează, dacă ești în rânduiala Lui, te rogi Lui, și ești bun la suflet cu ceilalți.
Așa cum am mai spus, realitatea adevărată nu este aceea care ne-o dorim, ci cea care este ea, așa, dură, cu responsabilități și asumări, necazuri și probleme, înfrângeri și victorii, cu bune și cu rele. Ea exprimă testul vieții noastre, ce la finalul vieții, dă nota de merit.
Să-i mulțumim Lui Dumnezeu pentru ea, așa cum este, și să ne rugăm să ne lumineze și să trecem prin ea, cu bine, și spre folosul tuturor, in bine.

Sursa foto: realitateapetrileana.ro

Tagged:

Comments are closed.