Maica Tereza a fost canonizată pentru munca ei cu cei săraci, dar o nouă serie de dezvăluiri scoate la iveală o latură MULT mai întunecată … și tot mai mulți se întreabă: A fost ea o sfântă sau o păcătoasă? Un documentar Sky susține că Maica Tereza a acoperit cele mai grave excese ale bisericii catolice. Doctorul Jack Preger a lucrat cu organizația ei de caritate și a fost șocat de ceea ce a văzut.

Spread the love

Loading

Maica Tereza a reușit să oprească războaiele, să se împrietenească cu președinții, să construiască un imperiu global de orfelinate și să elibereze prizonierii bolnavi din închisoare. Cu toate acestea, Maica Tereza a acoperit, de asemenea, cele mai grave excese ale bisericii catolice și părea mai atrasă de sărăcie și durere decât de a ajuta oamenii să scape de ea.
Aceasta este afirmația dintr-un nou și captivant serial de documentare Sky, în trei părți, Maica Tereza: Pentru dragostea lui Dumnezeu, care vorbește cu unii dintre cei mai apropiați prieteni ai săi și cu cei mai înverșunați critici și servește ca o reevaluare amănunțită a uneia dintre cele mai faimoase femei ale secolului trecut.
Agnes Gonxha Bojaxhiu s-a născut în Skopje, acum Macedonia de Nord, în 1910, tatăl Maicii Tereza a murit la vârsta de opt ani lăsând familia în sărăcie. S-a mângâiat în biserică și, la 12 ani, a decis să devină călugăriță.
La 18 ani a plecat la Dublin pentru a se alătura ordinului surorilor catolice din Loreto, iar un an mai târziu s-a mutat la Calcutta, acum Kolkata, pentru a deveni profesoară. A fost martoră la mizeria și moartea cauzate de foametea din Bengal din 1943 – când zeci de cadavre au rămas întinse pe străzi – a avut un impact profund asupra ei, iar trei ani mai târziu, ea a susținut că Isus i-a vorbit într-un tren, dându-i instrucțiuni noi.
„Trebuia să părăsesc mănăstirea și să-i ajut pe săraci”, a scris ea mai târziu. A fost un ordin. A eșua ar fi însemnat să se rupă de credința.
Biserica i-a dat voie să înființeze propriul ordin, Misionarii Carității, și a ales un nou echipament pentru membrii ordinului; un sari simplu de bumbac alb, cu chenar albastru. De la început, compasiunea și farmecul ei au fost îngemănate cu o tărie irezistibilă.
Navin Chawla, un funcționar public care a devenit un prieten apropiat, a fost martor la asta când a cerut unui locotenent-guvernator regional un teren unde să poată îngriji oamenii cu lepră. Ea l-a convins pe guvernator și acesta a dat mai mult decât dublul cantității de pământ la care sperase.
„Avea viclenia unui țăran”, își amintește Navin. — Era foarte concentrate și puțin încăpățânată.
În 1969 o echipă de documentare BBC a început să investigheze pe Maica Tereza.
„Nu știam dacă să fiu bolnav sau să plâng”, își amintește producătorul Peter Chafer despre ziua în care a pornit-o pe urmele Maicii Tereza.
„Experiența acelor locuri a fost aproape prea mult de suportat. Aici era această călugăriță care asumase ceea ce majoritatea oamenilor ar evita. „Era o femeie extraordinară. M-am gândit: „Să încercăm să o punem pe hartă”. Când a apărut documentarul, toată lumea a înnebunit.’


Maica Tereza era o fată tânără (stânga) cu sora ei mai mare Aga. La 18 ani a plecat la Dublin pentru a se alătura ordinului surorilor catolice din Loreto, iar un an mai târziu s-a mutat la Calcutta, acum Kolkata, pentru a deveni profesoară.

Ea a devenit o celebritate peste noapte, banii au venit din toate părțile, iar în 1979 a câștigat Premiul Nobel pentru Pace.


Dar totul era așa cum părea?
Serialul arată că au existat probleme încă de la început, medicul britanic Jack Preger a lucrat cu organizația ei de caritate și a fost șocat de ceea ce a văzut. „Călugărițele nu acordau îngrijire adecvată”, spune el.
„Ace au fost folosite din nou și din nou nesterilizate. O femeie cu arsuri i s-au refuzat analgezice – i-am adus pe ascuns câteva medicamente.
„ Au avut bani să conducă un spital decent pentru oamenii săraci, dar nu au făcut-o niciodată. Ei au spus: „Ne vom ruga pentru ameliorarea durerii fără a oferi tratament”.
Durerea nu a fost doar un produs secundar al muncii ei, ci o parte integrantă a acesteia. Călugărițele au fost instruite să se autoflageleze și să poarte lanțuri de sârmă cu țepi.
Mary Johnson, care a lucrat cu Maica Tereza timp de 20 de ani, spune: „Spiritualitatea ei era legată de Isus pe cruce. El și-a dat viața în durere și ea a crezut că a se da de sine cu suferință este cea mai mare valoare. Ideea era că suferința a răscumpărat lumea”.
Până în anii 1980, profilul ei nu a fost niciodată mai ridicat. Ea a cerut o încetare a focului în Beirut în 1982 pentru a salva niște orfani și, în mod uimitor, s-a întâmplat.
Trei ani mai târziu, ea a eliberat prizonierii care mureau de SIDA într-o închisoare din New York. Până acum, în organizația ei intrau în jur de 100 de milioane de lire sterline pe an, dar cea mai mare parte a fost plătită la banca Vaticanului.
„Ea credea că a fi sărac este bine pentru că Isus era sărac”, spune Mary Johnson.
Ultimul deceniu din viața Maicii Tereza a fost poate cel mai dificil.
Se lupta cu bătrânețea, dar biserica o chema să ajute să o salveze de scandalul tot mai mare al abuzurilor asupra copiilor din partea preoților.
„O trimiteau în orașe în care se dezgropau scandaluri”, spune Mary. Șia ceste tăinuri ale exceselor bisericii catolice ar putea schimba povestea.
Cât de multe știa ea? Este imposibil de spus, dar, după cum se dezvăluie într-o emisiune, când reverendul Donald McGuire a fost suspectat de abuz, ea a scris o scrisoare autorităților în care insistă asupra „încrederii și încrederii” ei în el.
L-au lăsat liber să abuzeze sute de băieți pentru încă un deceniu.
Implicarea ei în scandal a fost oprită, dar moștenirea ei fusese contaminată. A fost ea sfântă sau păcătoasă … sau puțin din ambele?

SURSA poate fi citită AICI

 

Tagged: