Maşina care se conduce singură cu ajutorul unui radar

Spread the love

Loading

ionut1Un elev din Râmnicu Vâlcea a câştigat premiul cel mare de 75.000 dolari la Internaţional Science and Engineering Fair (ISEF), organizat de Compania Intel în SUA.

Ionuţ Budişteanu are 18 ani şi este elev la Grupul Şcolar Oltchim. Are deja în palmares 90 de premii naţionale şi internaţionale.

Elevul din Râmnicu Vâlcea a câştigat zilele trecute premiul cel mare la un important concurs de cercetare pentru elevii de liceu – International Science and Engineering Fair (ISEF), organizat de compania Intel în Arizona, SUA, în valoare de 75.000 de dolari şi denumit Gordon E. Moore, după fondatorul Intel, informează Agerpres.

Ionuţ Budişteanu a câştigat şi primul loc la categorie, alături de Best of Category (primul loc la categorie a fost acordat mai multor elevi). De asemenea, a câştigat şi două premii speciale din partea companiilor care sponsorizează premiile.

Potrivit comunicatului de presă de pe pagină oficială a concursului, cel mai mare de acest gen din lume, „Ionuţ spune că cercetarea sa se adresează unei probleme globale majore. În 2004, accidentele de maşină au provocat 2,5 milioane de decese la nivel mondial, iar 87% dintre accidente au avut drept cauză eroarea şoferului. Cu un radar 3D şi camere video, Ionuţ a creat un design fezabil pentru o maşină cu control autonom, care ar putea detecta liniile şi curbele din trafic, precum şi poziţionarea în timp real a maşinii – şi ar costa doar 4.000 de dolari.”

Budişteanu s-a aflat la a treia participare la Intel ISEF. După ce anul trecut a câştigat premii în valoare de 14.000 de dolari, cu proiectul care utiliza senzorii de pe limbă pentru a crea imagini, dedicat nevăzătorilor, anul acesta a decis să facă o maşină care se conduce singură cu ajutorul unui radar 3D.

Întregul sistem include şi şapte computere menite să decodeze informaţia primită de la radar. Radarul, cea mai importantă parte a sistemului,mai are nevoie de perfecţionare.Varianta utilizată de Ionuţ la experimente şi prezentată la Intel ISEF a costat 400 de dolari.
Sursa:hotnews.ro