Mănăstirea Ruoaia, o altă binecuvântare a Maramureșului

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU


Situată la o distantă de aproximativ 3 km de comună Lăpus,Mănăștirea Ruoaia este un sfânt lăcaș ctitorit în superbă zona a Maramureșului, fiind situată pe vechea vatră a satului Lapuș, în mijlocul unui cadru natural deosebit de pitoresc.

Aici, în urmă cu câteva secole, a existat un alt lăcaș monahal (Mănăștirea Lăpuș), atestat documentar în anul 1315-1762 (dată la care Ardealul a trecut prin momente dificile, urmare refuzului de a trece la catolicism, călugării fiind, fie izgoniți, prigoniți, fie uciși, împușcați, iar mănăstirea, distrusă.

În anul 1993, Episcopul Maramureșului, Justinian Chira a avut inițiativa de a începe construirea unui nou lăcaș de cult, pe aceste ruine. Astfel, viață monahală reîncepe pe aceste tinutut, odată cu stabilirea în noul lăcaș de cult a două maici sosite în anul 1995 de la Mănăștirea Gai din Arad.

Prin eforturile și credință celor două maici acesta lăcașul s-a dezvoltat, devenind rapid un așezământ monahal admirabil, alcătuit, în prezent, din mănăstirea ctitorită în stil maramureșean, un paraclis, altarul de vara și un corp impresionant de chilii în care, aproximativ 120 de credincioșii pot fi cazați aici.

Arhitectul Constantin Pena este cel care a ridicat mănăstirea, urmând tiparul tipic pentru lăcașurile maramureșene, care impresionează prin turlele înalte.

Mănăștirea Ruoaia este îmbrăcată în lemn, iar restul complexului are ziduri vopsite în alb și bej.
La Mănăștirea Ruoaia, localizată în partea nordică a satului, se poate ajunge pe drumul județean DJ109 F, dinspre orașul Târgu Lăpuș spre satul Lăpuș.

Colecția uluitoare ce cuprinde piese vestimentare, obiecte tradiționale și unelte țărănești caracteristice zonei Lăpuș este de departe piesă de rezistență a mănăstirii.

De asemenea, căldură sufletească a maicilor și stareței stavrofora Maria Magdalena Drăguș, care viețuiesc aici, cu care sunt întâmpinați vizitatorii, reprezintă o altă binefacere divină.

Hramul mănăstirii este pe 25 decembrie, de ziua Nașterii Maicii Domnului.
Retrasă între dealuri, Mănăștirea Ruoaia este o mândrie a maramureșenilor și nu numai, reprezentând o importantă valoare a patrimoniului cultural național, alături de alte lăcașuri, precum, Mănăstirea Rohia, Mănăstirea Bârsana, Biserica Plopiș, Biserica Surdesti sau Biserica Lăpuș.

Am vizitat sfântul lăcaș, am simțit căldura locurilor și viețuitorilor de acolo și mă întorc cu drag, ori de câte ori timpul îmi este prieten!

Tagged: