Mănăstirea Sfânta Ana – Rohia

Spread the love

Loading

  Sfânta Ana – Rohia- Așezământul nou

Autor: Mioara BACIU


Mănăstirea Sfânta Ana – Rohia, sfânt lăcaș de cult ortodox din „Țara Lăpușului”, jud. Maramureș a fost construită (în perioada 1923-1925) din piatră și cărămidă de către preotul Nicolae Gherman (ajutat de credincioșii din Rohia și din satele din jur). Preotul ctitor a denumit-o după numele fiicei sale Anuța, care s-a stins din viață la vârsta fragedă de 10 ani. Fetița a devenit binevestitor al voii Domnului întrucât, nopți de-a rândul, copila îi apărea în vis tatalui ei, rugându-l să construiască, „o casă Maicii Domnului” in Dealul Viei din hotarul Rohiei, lucru care s-a și intâmplat, exact în „locul din vis”.
Ulterior (în perioada 1965-1970) a fost introdus curentul electric si au mai fost construite o serie de „anexe”: „Casa de stejar”(în 1965); „Casa stăreției”(în perioada 1969-1970); „Casa cu paraclis”(în perioada 1973-1976) – în care se găsește și biblioteca, considerată una dintre cele mai mari comori din zonă al cărei ctitor este P.S. Justinian; „Casa Poetului”(1977-1980); „Altarul de vară”(1983); „Poarta maramureșeană”(1988); „Casa Albă”(1989-1992); „Muzeul”.
Intrucât numărul viețuitorilor a crescut simțitor, în anul 1996, vechea bisericuță a fost demolată, pe locul ei ridicând o nouă biserică arhitectul Dorel Cordoș și inginerii Alexandru și Gelu Zaharia si constructorul inginer Grigore Buda noua construcție având în componenta: biserica chivot este sub formă de cruce, cu pridvor brâncovenesc în față și un singur turn cupolă ce conține elemente moldovenești, iar la subsol se găsește paraclisul catacombă.
Mănăstirea Sfânta Ana – Rohia detine și o biblioteca formata din aproximativ 40.000 de carti si reviste cu continut teologic si de cultura profana, cuprinzând pe langa lucrarile in limba romana, un important fond in limbile germana, și maghiara, precum și un număr de cărti in limbile franceză, engleză si neogreacă.
De asemenea, aici a trăit și își duce somnul de veci parintele poet Nicolae Steinhardt.
După moartea părintelui Nicolae Steinhardt (30 martie 1989), chilia în care a viețuit ca monah al Mănăstirii Rohia a fost destinată a fost amenajată ca un mic muzeu pentru a păstra, în timp, memoria celui care a viețuit în ea. Se păstrează acolo cu sfințenie, lucrurile personale ale părintelui Nicolae Steinhardt: manuscrise, cărți, icoane, tablouri, precum și mobilierul.
Mănăstirea Sfânta Ana – Rohia și împrejurimile sale oferă hrană spirituală, mângâiere, și liniște sufletească.
Prestigiosul „Festival al Iei si al Poeziei” de la Târgu Lăpus, al carei organizator de excepție este profesor dr. Valeria BILT, aflat la ce-a doua ediție, va debuta în iunie a.c. cu o vizită/spectacol la Mănăstirea Sfânta Ana – Rohia. Bucurie si binecuvântare!

Sfânta Ana – Rohia- Biserica veche        

   

Biblioteca mănăstirii

Tagged: