Aborigenii Australiei pretind să fie cea mai veche civilizație continuă din lume.
Zicem că poate exagerează, dar în august ei au dovedit că sunt mai civilizați și înțelepți decât multe țări europene și din America de Nord. Au adoptat o Declarație care elogiază căsătoria naturală între bărbat și femeie, o numesc singura căsătorie adevărată, și cer respingerea demersurilor curente din Australia pentru redefinirea ei. Este o știre cât se poate de importantă și relevantă pentru discuțiile care au loc în prezent privind redefinirea căsătoriei, dar una care a fost ignorată de mass media occidentală și din România. Despre ce e vorba?
De mai mulți ani activiștii homosexuali și seculariștii extremiști ai Australiei au făcut presiuni asupra Guvernului Australiei să redefinească căsătoria și să legalizeze căsătoriile homosexuale. Până în prezent toate demersurile lor au eșuat. Ultimul vot, făcut în Parlamentul Australiei în vară, a respins redefinirea căsătoriei. O influență majoră în respingerea căsătoriilor homosexuale a avut-o Premierul creștin al Australiei, Tony Abbott, care de-a lungul anilor s-a opus căsătoriilor homosexuale, notând importanța căsătoriei naturale pentru creșterea copiilor. Aprecieri se cuvin și la adresa creștinilor australieni care s-au mobilizat din 2009 încoace să prevină legalizare căsătoriilor homosexuale. În 2009 au lansat Declarația de la Canberra care are peste 64.000 de semnatari în care cer protejarea căsătoriei și familiei naturale și solicită parlamentarilor să nu redefinească căsătoria naturală.
La rândului lui, spre deosebire de Tribunalul Suprem SUA, Tribunalul Suprem al Australiei a refuzat și el să redefinească căsătoria și a declarat căsătoria și familia competente exclusive ale statelor Australiei. În februarie 2013 a respins plângerea unui grup de homosexuali care au atacat în instanță legile Australiei care definesc căsătoria tradițională, numindu-le discriminatorii. Fără multe explicații și fraze sofisticate, Tribunalul australian a decretat că exluderea homosexualilor din legislația căsătoriei nu este discriminatorie.
Petiția de la Uluru
Toate grupurile etnice, religiile și civilizațiile care plămădesc cultura Australiei contemporane agreează că doar căsătoria naturală între bărbat și femeie trebuie recunoscută și că încercările de redefinire a familiei și căsătoriei trebuie respinse. Recent, aborigenii și-au adăugat și ei vocea acestui refren unanim.
În august, liderii clanurilor aborigenilor australieni s-au adunat la Ayres Rock în Centul Australiei și au adoptat așa numita Uluru Bark Petition – ori, în traducere românească, Petiția pe Scoarța de la Uluru. Uluru este un așezământ tradițional și cultural al aborigenilor căruia europenii i-au dat numele de Ayres Rock. Petiția enunța câteva puncte importante. Amintește ca, în primul rând, „cultura și tradiția aborigenilor Australiei sunt cele mai vechi din lume”. În al doilea rând, afirmă că în cultura și tradiția aborigenilor Australiei „sanctitatea căsătoriei între bărbat și femeie continuă să fie o tradiție onorată de toți aborigenii”. În al treilea rând, spune că „părinții noștri, adică mamele noastre și tații noștrii, sunt fundamentul familiilor și clanurilor noastre”. În al patrulea rând, atrage atenția că „este un afront la adresa populației aborigene din Australia să se sugereze o definiție diferită a căsătoriei”. În ultimul rând, Declarația cere „parlamentului australian să respingă orice încercare de redefinire a căsătoriei și să onoreze sanctitatea căsătoriei și a tradiției și implicațiile spirituale ale acestei uniuni sacre”, care este căsătoria tradițională.
În marea lor majoritate aborigenii Australiei nu sunt creștini. Nu se poate deci spune că tradiția lor privind căsătoria și familia e de natură creștină ori influențată de Sfintele Scripturi. Petiția lor confirmă universalitatea credinței și tradiției umane, de la începutul ei până azi, privind căsătoria ca o uniune între bărbat și femeie cu scopuri procreative și de promovare a speciei umane și a spiritualității înaintașilor noștri.
Aborigenii Americii de Nord
Aborigenii Australiei, însă, nu sunt singurii aborigeni din lume care resping căsătoriile homosexuale și continuă să recunoască doar căsătoria naturală între bărbat și femeie. În ultimii ani marile triburi de amerindieni din America de Nord au făcut la fel. Au emis declarații oficiale prin care se opun căsătoriilor homosexuale și nu recunosc în teritoriile ori rezervațiile lor căsătoriile ori uniunile între persoane de același sex. În 2004 amerindienii Cherokee (Cherokee Nation), în număr de aproximativ 300.000, au adoptat legi care definesc căsătoria tradițională între bărbat și femeie. În 2005 amerindienii Navajo (Navajo Nation), în număr tot de 300.000, au votat o lege care interzice căsătoriile homosexuale. În 2012 amerindienii Osage (Osage Nation) au facut la fel, adoptând o lege care interzice recunoașterea căsătoriilor homosexuale. Experții atribuie aceste inițiative legislative activismului creștin și trezirilor spirituale creștine care se manifesta în rezervațiile amerindienilor din America de Nord. Un alt motiv este repulsia amerindienilor față de cultura „anglo” pe care o văd ca fiind destructivă. În total, numărul amerindienilor care aparțin triburilor care interzic căsătoriile homosexuale este de aproape un milion.
În iunie 2015 Tribunalul Suprem SUA a redefinit căsătoria și a impus căsătoriile homosexuale în toate statele americane. Decizia lui, însă, nu se aplică amerindienilor care, în conformitate cu legislația federală americană, constituie „națiuni suverane” separate care au dreptul să-și adopte propria legislație.
Semnați Petiția de la Uluru!
Aborigenii Australiei ne solicită semnăturile. Petiția de la Uluru e disponibilă să fie semnată. Ei doresc să ajungă la 5.000 de semnături dar abia au trecut de 3.000. Recomandăm tuturor cititorilor să o semneze. Petitia poate fi citită și semnată Aici
AFR vă recomandă: Recomandăm un articol din New York Times privind interdicția căsătoriilor homosexuale la amerindienii Americii de Nord: AICI
ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA
Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti
Tel. 0741.103.025 Fax 0318.153.082
www.alianta-familiilor.ro
office@alianta-familiilor.ro