Marea Britanie continuă discriminarea studenților români și bulgari

Spread the love

Loading

Dificultăţile studenţilor români şi bulgari în

Marea Britanie,după suspendarea asistenţei financiare…

 

discrimnarea studentilor romaniStudenţii români şi bulgari se confruntă cu situaţii complexe în Marea Britanie, după suspedarea împrumuturilor lor de către Londra, o măsură pe care o consideră „discriminatorie“, relatează AFP.

O decizie a Guvernului britanic, care s-a angajat într-o retorică antiimigraţie în apropierea alegerilor europene. În noiembrie s-a anunţat suspendarea împrumuturilor pentru cheltuieli de întreţinere pentru cei 7.400 de studenţi români şi bulgari. Motivul este „creşterea semnificativă” a numărului de tineri din aceste două ţări.

Ulterior, Guvernul a anunţat că a extins măsurile pentru studenţii din toată Uniunea Europeană, dar doar pentru cei înscrişi la instituţii private.

 

Potrivit Londrei, este vorba despre o „măsură de precauţie”, timp pentru ca persoanele vizate să-şi dovedească eligibilitatea, pentru astfel de împrumuturi acordate studenţilor ce trăiesc de cel puţin trei ani în Marea Britanie şi pe care aceştia trebuie să le ramburseze ulterior. Autorităţile britanice  încearcă să împingă  studenții din România și Bulgaria să abandoneze studiile.

În februarie, Bucureştiul a sesizat Comisia Europeană pentru a cere „clarificări privind conformitatea” deciziei britanice „cu acquis-ul comunitar”, apreciind că ar putea fi „discriminatorie faţă de cetăţenii români”.

În opinia lui Ioan Stan, liderul Ligii studenţilor români din Marea Britanie, nu există îndoială: discriminarea este dovedită, deoarece Londra „nu vizează decât românii şi bulgarii dintre cele 28 de naţionalităţi din UE”, afirmă el.

Sursa: adevarul.ro