Masă rotundă organizată de Consiliul Concurenței și Institutul pentru Politici Publice

Spread the love

Loading

IPP2

 

Serviciul de iluminat public respectă minime reguli de concurență, dar este influențat de factori conjucturali locali
București, 20 octombrie 2015.

Serviciul de iluminat public (SIP) este o piață care, la nivel național, este afectată de lipsa de uniformitate a contractelor de concesiune de la o localitate la alta și de o serie de factori de organizare locală (stabilirea regimului de proprietate asupra unor bunuri din sistemul de iluminat public, de exemplu, stâlpii) este una dintre principalele concluzii ale mesei rotunde organizate de Consiliul Concurenței și Institutul pentru Politici Publice (IPP). Organizată la sediul Consiliul Concurenței, întâlnirea a constituit un bun prilej pentru a atrage atenția asupra unor probleme cu care se confruntă acest sector.
Piața serviciului de iluminat public din România înseamnă, în prezent, 92 de operatori licențiați (conform statisticii oficiale a ANRSC), din care puțini sunt operaționali, existând inclusiv situații de prestare a serviciului cu licență expirată. Durata unui contract de concesiune (cea mai comună formă de gestionare a serviciului, existând, însă, în continuare și servicii în regie proprie) diferă radical numai la nivelul municipiilor mari din țară, de la 12 ani – la Iași, la 25 de ani – la Arad, iar calculul redevenței este și ea expresia unei lipse de uniformitate/a unei formule obiective și transparente de calcul a beneficiilor statului de pe urma operării serviciului. Valoarea unui contract de concesiune a serviciului de iluminat diferă și el, având valori între 2 și 60 milioane euro. În cadrul discuției, a fost invocată și necesitatea stabilirii unor repere de cost naționale, care să determine stabilirea unui preț corect al prestării acestui serviciu.
„Ne interesează o piață a serviciilor de utilități publice, inclusiv în domeniul iluminatului public, care respectă regulile de concurență și anume cele privind delegarea prin proceduri de licitaţie. Contractele trebuie să fie pe o durată cât mai scurtă și la un preț accesibil, ci nu prohibitiv pentru populație”, a declarat Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței.
Reprezentanții industriei de profil au subliniat disponibilitatea limitată a conducătorilor unităților administrației locale de a susține, mai ales pe termen mediu și lung, lucrări de investiții de calitate în acest serviciu. În domeniul iluminatului public, se preconizează folosirea contractelor de performanță energetică, cel mai probabil asimilate actualelor contracte de concesiune, ANRE fiind în plin proces de evaluare a implicațiilor acestei schimbări de cadru legal. Tot la discuții s-au făcut referiri la maniera superficială practicată inclusiv de firmele mari în stabilirea consumului real la nivelul diferitelor categorii de clienți. Mai multe cifre din analiza IPP sunt disponibile pe pagina de facebook a Institutului – https://www.facebook.com/InstitutulPoliticiPublice .
Alături de Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, la dezbatere au participat Doru Ciocan, Președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Eugen Bujoreanu, director în cadrul Autorității Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), precum și liderii principalelor companii în domeniu (fotografii de la eveniment sunt atașate).
Institutul pentru Politici Publice, organizație neguvernamentală care urmărește din 2005 evoluția managementului serviciilor de utilități publice din mediul urban, este inițiatorul unei serii de dezbateri publice despre Eficiență și Performanță în Serviciile de Utilități Publice, organizate anual alături de Consiliul Concurenței. Dezbaterea organizată ieri, 19 octombrie a.c. de către IPP/CC, precede discuția asupra proiectului de act normativ privind regimul concesiunilor de lucrări și servicii, lansat în dezbatere publică recent de către Guvern, discuție pe care cei doi parteneri își propun să o organizeze în perioada imediat următoare, având în vedere importanța acestei legi pentru creșterea calității serviciilor de utilități publice.

Pentru relații suplimentare, vă rugăm contactați Elena Tudose, Director Programe IPP la elena@ipp.ro sau 0722 166 888 sau Biroul de Presă al Consiliului Concurenţei la tel: 0372.129.710,021.405.44.29 sau e-mail: presa@consiliulconcurentei.ro.