Mecanismul crizei financiare din România

Spread the love

Loading

criza financiaraÎntr-un sătuc de câmpie, a venit un investitor american particular, însoțit de asistentul lui. A bătut la prima ușă întâlnită și i-a spus proprietarului:

– Uite, eu sunt colecționar de broscuțe. Dacă îmi aduci o broscuță, am să îți dau pe ea 10 euro.

Țăranul a fugit repede în pădurea din spatele casei și a luat o broscuță. I-a dat-o investitorului, și-a luat cei 10 euro și le-a spus vecinilor despre ce afacere a făcut. A doua zi, fiecare țăran s-a dus la investitor cu câte o broscuță, pe care a vândut-o cu 10 euro.

Dupa câteva zile, investitorul le-a spus sătenilor:

– Văd că afacerea merge. De azi, pentru fiecare broscuță am să vă plătesc câte 20 de euro.

Țăranii au dat fuga în pădure, au cules broscuțe și le-au predat pentru 20 de euro/bucata, investitorului. După alte câteva zile, acesta s-a întors în SUA presat de afacerile de acolo, lăsându-l pe asistentul lui să vină cu broscutele după cel mult o săptămâna. Înainte de a pleca, le-a spus:

– Dragii mei, sunt nevoit să mă întorc urgent în State. Vă promit însă că la întoarcere am să cumpăr de la voi broscuțele cu 60 de euro bucata.

 

Și a plecat, în uralele sătenilor fericiți de pleașca ce a dat peste ei. A doua zi, asistentul investitorului a adunat satenii și le-a spus:

– Fraților, m-am gândit la o afacere pentru voi. Șeful meu se va întoarce peste două săptămâni și va va plăti câte 60 de euro/broscuța. Dacă vreți, vi le vând eu înapoi pentru 35 de euro bucata, iar voi le veți vinde cu 60. Profitul vostru va fi frumușel. Ce spuneți?”

Sătenii, s-au adunat la sfat și au decis că o așa afacere nu mai prind ei degrabă. Au pus mână de la mână, s-au împrumutat pe la cunoscuți, pe la bănci, care pe unde a putut, și au cumpărat broscuțele înapoi cu 35 de euro bucata. Asistentul investitorului a luat banii, a plecat în SUA, iar pe săteni nu i-a mai căutat nimeni, niciodată. Au rămas cu banii dați, cu împrumuturi scumpe la bănci și fără să dețină niciun activ în plus față de ceea ce aveau înaintea afacerii.

Aceasta este povestea crizei financiare, pe înțelesul celor care nu au deprins cotloanele businessului bancar.