Mesajul Primarului Municipiului Lugoj cu prilejul Zilei Naţionale a României

Spread the love

Loading

Ziua NationalaDragi lugojeni,

Sărbătorim astăzi Ziua Naţională a României şi împlinirea a 96 de ani de la Marea Unire din 1918, momentul istoric de la care inimile tuturor românilor bat la unison în aceeaşi cadenţă şi în aceleaşi hotare.

La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1.228 de delegaţi, şi sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat în unanimitate o Rezoluţiune care consfinţea unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul cu România.

Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Ea a reprezentat nu doar actul de naştere a naţiunii române moderne, ci şi încununarea victorioasă a veacuri de zbateri, lupte şi jertfe pentru făurirea statului naţional unitar.

 

Actul de la 1918 a fost fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului.

În această zi – scria Nicolae Iorga – a sosit un ceas pe care-l aşteptam de veacuri, pentru care am trăit întreaga noastră viaţă naţională, pentru care am muncit şi am scris, am luptat şi am gândit. A sosit ceasul în care cerem şi noi lumii dreptul de a trăi pentru noi, dreptul de a nu da nimănui ca robi rodul ostenelilor noastre”.

Cu acest prilej gândurile şi recunoştinţa noastră se îndreaptă spre cei care au visat, au luptat şi au realizat Unirea şi România cea Mare şi cărora se cade să le aducem un pios omagiu:

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

De asemenea, cu ocazia Zilei Naţionale a României, permiteţi-mi să vă adresez dumneavoastră tuturor felicitări şi urări de sănătate şi o viaţă mai bună.

Dumnezeu să ocrotească şi să binecuvânteze România!

Dumnezeu să ocrotească şi să binecuvânteze toţi românii!

La Mulţi Ani România! La Mulţi Ani Români!

                                                          Prof. ing. Francisc Boldea

                                                       Primarul Municipiului Lugoj