Meseriile viitorului în industriile culturale și creative: pentru nativii digitali

Spread the love

Loading

„Industrie culturala 4.0: profesii creative ale viitorului”, proiect de promovare in mediul online a profesiilor creative contemporane, este adresat in special tinerilor din Romania care aspira sa lucreze sau sunt tineri practicieni in industriile culturale. Proiectul presupune producerea de materiale video, care au la baza structura unui interviu video cu un profesionist, care inoveaza in propriile meserii sau activeaza in domenii noi de activitate pe piata muncii, si materiale documentare despre ecosistemul cultural actual. Proiectul este produs de platforma Formare Culturala si continua cercetarea inceputa in 2017 pe subiectul profesiilor creative in Romania.

In cadrul proiectului „Industrie culturala 4.0: profesii creative ale viitorului” se produc materiale video cu profesionisti din domenii creative, interdisciplinare, contemporane, concentrate pe ghiduri de interviu ample si create prin intermediul metodei de transfer de cunostinte generative. Proiectul se adreseaza „nativilor digitali” din Romania, termen popularizat de consultantul in educatie Marc Prensky in articolul sau din 2001, intitulat „Digital Natives, Digital Immigrants”, in care se refera la declinul contemporan al educatiei (americane) si la esecul educatorilor de a intelege nevoile studentilor moderni.
In pandemie, randurile nativilor digitali din Romania s-au ingrosat – acestia sunt localizati fizic oriunde, tehnologia permitandu-le acces la diferite tipuri de continut, fie dedicat divertismentului, informarii, fie profesionalizarii sau transferului de cunostinte.

Prin noile tehnologii se realizeaza o democratizare a accesului la continuturi culturale, iar „Industrie culturala 4.0: profesii creative ale viitorului” ofera un continut curatoriat tuturor celor interesati de profesii specifice industriilor culturale si creative, indiferent de zona geografica in care se afla. Fiind disponibile pe o platforma online www.formareculturala.ro, materialele video/audio si text sunt usor accesibile tinerilor care locuiesc in mediul rural ori urban, avand posibilitatea sa le acceseze de pe orice device.

Accesul tinerilor la aspecte relevante referitoare la profesii creative este o realitate romaneasca pe care proiectul „Industrie culturala 4.0: profesii creative ale viitorului” o adreseaza direct. Tinerii, din zona rurala si orase mici ale tarii, au ocazii extrem de reduse de interactiune cu profesionisti si intreprinzatori care sa reprezinte modele pentru ei. Chiar si in marile centre universitare ale tarii, studentii au rareori ocazia sa interactioneze cu profesionisti care sa le impartaseasca aspecte practice ale profesiei pe care ar fi interesati sa o urmeze.

In cadrul „Industrie culturala 4.0: profesii creative ale viitorului”, dupa o selectie initiala de profesionisti romani care folosesc noi tehnologii, instrumente creative sau au meserii noi, printre specialistii invitati in proiect se numara: Alina Calistru – Community Engagement Manager la ANIS – Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii din Romania; Ana-Maria Stancu – fondator, director, asociatia E-CIVIS si compania Bucharest Promo Robots; Olivia Vereha – User Experience Designer, Code4Romania; Razvan Florian – cercetator, presedinte al Institutului Roman de Stiinta si Tehnologie; Anamaria Hancu – Co-founder Let’s Do It, Romania!, Promotion Manager INNA, Antonia, Delia; PR & CSR Manager SAGA Festival, Sound of Bucharest; Alina-Aura Silivestru – innovation manager, digital planner, head of media, lead manager; Mihai Lupu – managerul general al Federatiei Patronatelor din Industriile Creative.

Proiectul se subscrie si conceptului de „a patra revolutie industriala”, care estompeaza diferentele dintre sfera fizica, digitala si biologica si integreaza sistemele cibernetico-fizice si internetul obiectelor („Internet of Things” – IoT), datele mari („big data”) si cloud computing-ul, robotica sau sistemele bazate pe inteligenta artificiala. Conceptul a aparut in 2016, odata cu volumul omonim al lui Klaus Schwab, fondator si presedinte executiv al Forumului Economic Mondial, gazda anuala pentru peste 3000 de lideri politici, economici, din stiinta si cultura. Conceptul se refera la o combinatie de tehnologii care schimba modul in care traim, muncim si interactionam. In comparatie cu revolutiile industriale anterioare, cea de-a patra evolueaza intr-un ritm exponential, nu liniar.

Alte detalii pe https://formareculturala.ro/profesii-creative/

Proiect cultural cofinantat de Administratia Fondului Cultural National
Parteneri: Modernism.ro, Muzeul National al Literaturii Romane Bucuresti, The Institute

///

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Platforma Formare Culturala a fost initiata in 2012 si a inceput in 2013 cu traininguri de formare in sectoare culturale si creative, continuand cu sesiuni de consultanta si intalniri de networking cultural, singulare in peisajul cultural creativ. Din 2016 lanseaza volume din cartea „Noii industriasi creativii”, incluzand studii, opinii, cercetari in industrii culturale si creative. 2017 a adus un modul nou de cursuri (traininguri pentru dezvoltare comunitara prin proiecte culturale), o cercetare privind profesii creative si o sectiune permanenta de Resurse online. Tot in 2017 Formare Culturala a lansat modulul „Learning Remotely (LR)” prin care ofera e-tutoriale pe diferite subiecte profesionale culturale. Din 2018 organizeaza dezbateri culturale pe diferite teme de interes precum dezvoltarea audientelor prin noile tehnologii sau drepturile de autor.

www.FormareCulturala.ro
www.facebook.com/FormareCulturala
www.facebook.com/groups/480190968702353
www.linkedin.com/company/formare-culturala
Materiale video: shorturl.at/zOS25