Micii românești au fost salvați la Bruxellles

Spread the love

Loading

a1Micii românești sunt pe lista produselor tradiţionale din Europa care sunt protejate


Guvernul a făcut o adresă oficială către UE pentru trecerea micilor pe lista produselor tradiționale.

 

O nouă listă de aditivi alimentari permiși de Uniunea Europeană va intra în vigoare începând cu 1 iunie, iar evaluarea tuturor aditivilor alimentari se va încheia până în anul 2020. Guvernul român a făcut o adresă oficială

către UE, prin care solicita trecerea micilor româneşti, „o specialitate de grătar asemănătoare cevapcicilor din Serbia”, pe lista produselor tradiţionale din Europa care sunt protejate. Piaţa locală a micilor s-a ridicat anul trecut la apropximativ 22.000 de tone.

 

Pe noua listă au fost trecuți doar aditivii alimentari ai căror siguranță în alimentație a fost evaluată științific. Aditivii sunt mult mai clar specificați, în funcție de categoria de alimente pentru care sunt folosiți. Aceștia sunt folosiți pentru conservarea alimentelor, pentru a le colora sau ca îndulcitori.

Pe această listă figurează numai aditivii alimentari care au fost verificaţi în mod ştiinţific ca fiind siguri pentru consum, a semnalat executivul european, potrivit căruia principalul avantaj al noii liste este transparenţa pe care o oferă.

Printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească aditivii, pe lângă siguranţă, se numără faptul de a fi justificaţi tehnologic, de a nu contribui la înşelarea consumatorilor şi de a reprezenta un beneficiu pentru aceştia.

Siguranţa aditivilor autorizaţi în prezent este controlată de Comitetul Ştiinţific pentru Alimentaţie (SCF) şi de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Majoritatea evaluărilor privind aditivii autorizaţi s-au realizat în anii ’80 şi ’90 şi, în unele cazuri, chiar în anii ’70, fapt pentru care EFSA a considerat că este necesară o reevaluare a acestora.

Studiile realizate au determinat pentru moment EFSA să reducă doza zilnică acceptabilă pentru consumul a trei coloranţi – E104: Galben de Quinoleină, E110: Galben Auriu şi E124: Roşu Ponceau 4R – considerând că gradul de expunere la aceştia ‘este, probabil, foarte înalt’.

În evaluările sale, EFSA ţine cont de aspecte precum identificarea chimică a aditivilor, procesul de producţie, efectul asupra alimentelor, informaţii de ordin toxicologic. AGERPRES

Sursa: Yahoo România News, agerpress.ro