Miercuri, 26 iunie 2013: zi de doliu național pentru victimile din Muntenegru

Spread the love

Loading

HBQzeF66_Pxgen_rc_800xA800x450043În urma accidentului produs duminică seară în Muntenegru, 19 cetăţeni români şi-au pierdut viaţa, iar 29 au fost răniţi, din care 7 sunt în stare gravă.


Potrivit poliţiei, şoferul care conducea autocarul în momentul producerii tragediei a murit, iar cel de-al doilea este grav rănit. Informaţiile arată că şoferul care a decedat era angajat al Poliţiei Capitalei, la departamentul de Logistică.

 

Tragedia celor 18 români care au murit a făcut înconjurul lumii. Marile trusturi de presă internaţionale, solidare cu rudele victimelor.

 

Zi de doliu național

Hotărârea de Guvern pentru declararea zilei de 26 iunie 2013 zi de doliu naţional pe teritoriul României, în memoria victimelor gravului accident produs în Muntenegru, a fost aprobată marţi (25 iunie 2013) într-o şedinţă extraordinară a Executivului.

În baza articolului 6 din Legea nr. 75/16 iulie 1994, în ziua de doliu naţional drapelul României se arborează în bernă.

Obligaţia le revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă.

Premierul a arătat că regula arborării drapelului naţional în bernă va trebui aplicată chiar dacă miercuri, 26 iunie, era şi Ziua Drapelului, arătând că nu crede că este chiar un moment de sărbătoare.

 

19 români și-au pierdut viața

Tragedia celor 19 români care şi-au pierdut viaţa în Muntenegru a făcut înconjurul lumii. Trusturile de presă au relatat informaţiile fără a comenta pe marginea acestora şi fără a oferi liste cu persoanele implicate în această tragedie, din respect faţă de rudele acestora.

Jurnaliştii britanici de la postul BBC au vorbit despre tragedie încă de duminică-seara. Ambasadorul României în Muntenegru, Mihail Florovici, i-a vizitat pe răniţi în saloanele de spital şi a descris întâmplarea ca fiind o uriaşă tragedie, scriu cei de la BBC, preluând informaţiile date de Agenţia France-Presse.

Tot presa britanică, mai exact televiziunea Sky News, a relatat mărturia unei supravieţuitoare, care a spus mass-mediei muntenegrene că şoferul conducea cu viteză excesivă, insinuând că vina tragediei aparţine acestuia.

Şi agenţia bulgară de ştiri Novinite a transmis despre autocarul plin cu români care a plonjat într-o prăpastie adâncă din centrul Muntenegrului.

Ştirea a trecut imediat oceanul şi a ajuns în atenţia jurnaliştilor americani. Fox News, Global Post, Inquisitr, Huffington Post au relatat despre bilanţul îngrijorător ce creştea de la o zi la alta. Dacă, iniţial, autorităţile muntenegrene vorbeau de 13 morţi, numărul acestora a ajuns la 18 persoane, în timp ce alţi şapte pasageri răniţi se află în stare critică, scriu jurnaliştii de peste Ocean.

Chiar şi cei de la Bloomberg, platforma dedicată mediului de afaceri, au trimis un corespondent special pentru a urmări îndeaproape cursul desfăşurării evenimentelor.

 

Autoritățile intervin

Patronii firmei de transport care a dus în Muntenegru românii din autocarul prăbuşit duminică, Ştefan Grigore şi Mihaela Iuliana Grigore, au fostaudiaţi, marţi după-amiază, la Parchetul general.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, să informeze Guvernul dacă familiile ai căror membri au murit sau au fost răniţi în accidentul din Muntenegru au o situaţie materială precară, astfel încât să fie găsită o cale legală pentru ca acestea să fie ajutate suplimentar.
Potrivit prefecturii Capitalei, nouă din persoanele decedate sunt din Bucureşti, cinci sunt din Argeş, două sunt din Timiş, una este din Ilfov, una este din Cluj.

Un avion militar a transportat, către România, cetăţenii români aflaţi în stare gravă (terapie intensivă);

Cel de al doilea avion militar a transportat pacienţii care au fost stabilizaţi din punct de vedere medical;

Ultima aeronavă militară a transportat corpurile neînsufleţite ale cetăţenilor români decedaţi, precum şi bunurile şi valorile personale ale acestora, care au putut fi recuperate de la locul gravului accident.

Familiile victimelor care şi-au pierdut viaţa în Muntenegru, ca şi cei 29 de răniţi urmează să primească despăgubiri morale şi materiale de până la 6 milioane de euro.

„Sunt toate circumstanţele să putem spune că va fi cea mai mare daună civilă pentru vătămare corporală înregistrată vreodată în România, pentru că n-au mai fost evenimente de asemenea amploare pe zona de transporturi auto”, estimează Valentin Ţuca, CEO la AON Risk Solution, unul dintre cei mai importanţi brokeri de asigurare-reasigurare de pe piaţa din România.

Firma transportatoare al cărei autocar s-a răsturnat duminică în Muntenegru avea o poliţă RCA la Omniasig VIG. O astfel de poliţă acoperă toate cheltuielile derivate din accident, de la cele de spitalizare, medicaţie şi transport, până la repatriere sau recuperare. Daunelor rezultate din RCA li s-ar putea adăuga şi altele, dacă pasagerii aveau încheiate poliţe de viaţă sau de călătorie individuale, la diverse companii de asigurări. De asemenea, poliţa CASCO are extinderi, atât pentru pasageri, cât şi pentru bagaje.

 

Site-ul focus.de relatează

Un concediu la Marea Adriatică a fost fatal pentru 19 români. Pasagerii, majoritatea pensionari, au vrut să-și petreacă cinci zile în Muntenegru la marea Adriatică. Dar a destinul a vrut să nu mai ajungă la locul visat. Duminică autocarul lor sa prăbușit cu doi șoferi și 46 de călători la bord. La nord de capitala Muntenegru, Podgorica, autocarul a blonjat în gol de pe un pod de 40 de metri în defileul râului Moraca.

Jurnaliștii au menționat: „ Imediat după accident, mai mult de 100 de muntenegreni s-au oferit pentru donatii de sânge. Mai mulți lideri guvernamentali români au sărit în ajutor ajutor de impresionat de acest lucru.

{gallery}muntenegru{/gallery}

Presa lui Băsescu au trecut la jigniri

B1 TV, prin vocea celui mai prost jurnalist al momentului, Robert Turcescu (a se pronunța Porcescu) a încercat să arunce vina asupra Guvernului. Să fie de vină Ponta că Robert Turcescu, pardon Porcescu este un colonel idiot? Și alte posturi, în loc să sară în ajutor, au denigrat guvernul și pe toți cei care s-au oferit să sprijine pe cei implicați într-un accident departe de țară.


Foto: Agerpres, antena3.ro, gandul.info, focus.de,