MINTE SĂNĂTOSĂ ÎN CORP SĂNĂTOS

Spread the love

Loading

Autor: Sensei Daniel ROGOBETE, 5 DAN
CLUBUL DE AIKIDO WAGO-KAN LUGOJ


AIKIDO este un stil de viață, o artă marțială ce face parte din categoria „internă” a stilurilor de luptă. Acest stil de viață are principiile de non-rezistență, utilizarea forței adversarului cât și emblema artei are legături cu stiluri de origine chineză și ajută enorm la educația, comportamentul și evoluția celor care practică această artă marțială japoneză. Trăim o perioadă ciudată, o perioadă în care răul a primit puteri supranaturale și vrea cu tot dinadinsul să învingă binele, ori acest lucru nu se întâmplă într-o lume în care domină armonia, curajul, cinstea, ordinea, demnitatea. Este foarte important să se știe că Aikido este o artă marțială japoneză care include, la nivel fizic, tehnici derivate din Jujitsu și Kenjutsu. Toți care doresc să fie practicanți de Aikido trebuie să știe că această artă marțială japoneză nu are ca scop lovirea oponenților cu pumnul sau cu piciorul, părinții mai ales trebuie să știe acest lucru pentru a-i îndruma pe copii pe această cale, ci mai degrabă are ca scop folosirea energiei atacatorilor pentru a obține controlul asupra lor, astfel că se pune accent pe armonizarea minții și a corpului individului cu activitatea tuturor lucrurilor din univers, mobilizare sau proiectare la distanță.
La început de an școlar, este foarte important să se știe în școli de această artă marțială japoneză Aikido, o artă care va ajuta atât psihicul cât și fizicul unui copil pentru a merge pe o cale bună, calea armoniei, așa cum se numește de fapt, vor găsi o tehnică eficientă de auto-apărare, o cale de iluminare spirituală, sănătate și pace interioară. De-a lungul anilor, am avut onoarea să îmi mulțumească foarte mulți părinți pentru evoluția pe care au avut-o copiii acestora, în special ordinea și disciplina. Tot ce se întâmplă în Aikido este benefic pe parcursul vieții fiecărui practicant, în școală, dar și la serviciu, beneficiile cursanților variind în funcție de personalitatea și stilul de viață al fiecărei persoane: stimulează corpul și mintea, foarte importante sunt exercițiile de respirație, efortul fizic are și el un rol deosebit de mare, se știe că respirația și efortul fizic sunt în strânsă legătură. Cunoașterea unei filozofii orientale este foarte importantă pentru intelect, de aceea spun că trebuie să ne dorim aceste beneficii, să sperăm la o lume nouă, cu respect, o lume mai civilizată decât lumea în care trăim, să le insuflăm copiilor noștri faptul că cel care se apără învață să se armonizeze cu energia de atac, să o controleze, poziția sa fiind folosită special pentru a –l menține pe uke (cel care a atacat) dezechilibrat. Sunt tehnici foarte importante pentru echilibru și dezechilibru și anume: acest uke, cel care a atacat învață să devină calm și flexibil când este în dezavantaj, sau învăță să își redobândească echilibrul. La sfârșitul lunii septembrie 2022, Clubul Wago-Kan de Aikido Lugoj, condus de sensei Rogobete Daniel, organizează Stagiul de Aikido-Aikikai la Lugoj, este al 16-lea stagiu de Aikido organizat de sensei Daniel Rogobete 5 DAN, la Lugoj, această acțiune extraordinară aduce nu doar tehnici noi ci și ambianță, prietenie, pot spune că legăturile care se fac între practicanți rămân pentru toată viața. Unii copii se înscriu și practică puțin timp, alții se înscriu și rămân pe o perioadă lungă în familia aikidocilor, dar mai sunt și care nu se mai despart niciodată de Aikido, însă toți au aceeași educație primită de la primele ore de cursuri, o educație pe care nu o vor uita niciodată și care îî ajută pe tot parcursul vieții. De aceea spun din toată inima că Aikido este un mod de viață extraordinar pentru om, Aikido înseamnă calea armonizării energiei, a fost creată în 1920 de către Morihei Ueshiba, un expert care a atins cel mai înalt nivel de măiestrie în artele marțiale japoneze clasice. Copiii, adulții, toți cei care vor să practice această artă marțială trebuie să știe că nu are competiție, nu participă la competiții, fondatorul interzicând orice formă a acesteia. În această lume armonioasă, instructorii și practicanții de Aikido organizează numeroase demonstrații prin care își dovedesc măiestria.
”Aikido se mai poate traduce și Calea Energiilor Unificate, în Aikido energiile se unesc, nu se ciocnesc precum în sporturile marțiale. În Aikido, apărarea nu este decât o continuare a atacului, cele două, atacul și apărarea, fiind elemente ale aceluiași întreg. Avându-și originile în tehnicile de luptă cu mâinile goale ori cu sabia sau sulița utilizate de samurai în Japonia medievală, Aikido utilizează proiectări, fixări, luxări și lovituri într-o măsură mai mică, însă cea mai mare parte din tehnici sunt creația maestrului Morihei Ueshiba.”

Tagged: