MINUNEA TRĂITĂ

Spread the love

Loading

Autor: † Dr. Onufrie Pop Arhiepiscop de Bergamo şi Mitropolit Primat

Al Mitropoliei Autonome Creşțîn Ortodoxe de Bergamo şi Europa

Un tânăr fară credință spunea mereu că el nu crede în minuni. Dar într-o zi, mergând pe strada, a întâlnit un om, care, plimbându-se încet, se oprea la tot pasul și, privind în dreapta și în stângă, exclama întruna: – Doamne, ce minune! Ce minunății mi-a fost dat să văd!

– Nu te supară, a întrebat necredinciosul, dar la ce te uiți și te minunezi așa de tare ?

– Cum la ce ? La floarea aceasta minunata! Și la copacul de acolo și, uite, privește norii, cât sunt de frumoși!

– Ce ți-e, omule, a mai spus necredinciosul, n-ai mai văzut flori sau copaci până acum ? Ce, până acum nu te-ai mai uitat niciodată pe cer să vezi norii și pasările zburând ?

– Nu! – a răspuns omul. Vezi dumneata, până astăzi am fost orb din naștere. Însă, cu o săptămână în urma, familia m-a adus în acest oraș la un medic celebru care m-a operat și m-a îngrijit cu multă dragoste. Chiar azi dimineața mi-a scos bandajele de la ochi și, după ce a văzut că nu mai am nimic și m-am vindecat complet, m-a lasat să plec. De când am ieșit din spital, mă plimb însă pe străzi și nu mă mai satur să privesc atâtea lucruri frumoase, atâtea minuni. Dumneata poate că, văzând în fiecare zi florile, copacii, oamenii din jurul tău, nici nu mai realizezi cât este de minunată această lume, cât este de uimitoare. Dar eu, eu o văd pentru prima oara și, crede-mă, niciodată nu mi-am imaginat ceva atât de frumos. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate aceste lucruri frumoase pe care le-a creat și pentru faptul că mi-a ajutat să pot, în sfârșit, să le văd și eu și să mă bucur de ele. Dar, daca tot ne-am întâlnit, spune-mi încotro găsesc o biserica, fiindcă vreau să aprind o lumânare și să mulțumesc Domnului pentru minunea care a făcut-o astăzi cu mine.

Impresionat de cuvintele omului, necredinciosul l-a însoțit pe acesta până la o bisericuță apropiata. Au intrat împreună, au aprins câte o lumânare și au început să se roage încet, în fața unei icoane. În sufletul sau, omul necredincios până atunci a înțeles că nu lumea era de vină, ci el. Toate erau pline de frumusețe, toate erau minuni, dar el nu știa să le vădă. Trecea pe lângă ele, fară să le observe. Ce minune este mai frumoasă decât o floare ce se deschide, oferindu-și parfumul ? Poate cineva să-mi arate o minune mai mare decât dragostea și devotamentul unei mame pentru copilul ei ? Este cineva atât de crud, încât să nu simță dragostea – minunea minunilor ? Adevăratele miracole nu trebuie să le vezi, ci să le simți. Și în orice creștin se întâmplă un miracol atunci când, apropiindu-se de ceilalți prin dragoste, simte cum se apropie de Dumnezeu. „Sfințenia vine din dragoste. Toți cei ce cred și iubesc cu adevărat sunt sfinti.”