Miracolul japonez… Gunoierii japonezi sunt numiți „inginerii sănătații”

Spread the love

Loading

miracolul japonez

– Elevii și profesorii japonezi au program de curățenie obligatoriu în școli și licee. Ei participă împreună în fiecare zi timp de 15 minute la un program de curățenie generală în liceele și școlile frecventate. Datorită acestui fapt noua generație are deja grijă față de păstrarea, respectarea ordinii și curățeniei, lucruri care cu timpul devin absolut necesare deja în activitatea lor viitoare.

 

– Cetățenii japonezi care dețin animale de casă (câini, pisici) au obligatoriu întodeauna asupra lor pungi igienice speciale pentru adunarea reziduriilor eliminate de acestea pe străzi, parcuri, în aer liber, etc. . Mulțumită igienei și a spiritului de responsabilitate, curățenia în Japonia a ajuns la un înalt grad în codul de comportament japonez.

– Cei care întrețin curățenia, salubritatea, gunoierii japonezi sunt numiți „inginerii sănătații”!!..??  Au un venit lunar echivalent cu 19.500-33.000 lei ?!?!…, dar pentru această „muncă” participă la serioase examene date în scris și oral.

– Japonia este vitregită de resurse naturale. Anual este supusă la uriașe valuri marine (tzunami), uragane, sute de cutremure, dar a ajuns prin muncă și respect a 2-a putere economică în lume.

– Hiroshima a fost reconstruită industrial și economic complet în 10 ani de la bombardamentul nuclear efectuat de S.U.A. din 6 august 1945 (sfârșitul celui de-al 2-lea război mondial).

– În Japonia este interzisă folosirea telefoanelor celulare în trenuri, restaurante, în orice încăperi publice acoperite…

Prin aceasta se respectă deja dreptul la intimitate și liniștea celorlalți din aceea încăpere…

– De mici, școlarii japonezi, învață încă din clasa 1- 6 , despre etică și relațiile interumane.

– Poporul japonez este unul dintre cele mai bogate și civilizate din lume. Familiile japoneze nu angajează femei de serviciu sau pentru curățenie în casă. De curățenie răspund doar părinții și copii din familie…

– În școlile japoneze nu avem examene până în clasa a 3-a. Scopul educației japoneze este de a dezvolta personalitatea individuală și gândirea copiilor, prin conștientizarea faptelor, datelor de bază ale vieții, legătura principială între ele și nu memorarea și redarea automată a celor învățate…

– În restaurante, bufete, terase, japonezii mănâncă sănătos variate alimente de calitate și doar în cantitatea necesară, pentru a nu arunca și face risipă… așa arată respect față de hrană, resursa vieții umane…

– Întârzierea ANUALĂ în medie a unui tren japonez este de 7 SECUNDE. Japonezii au un mare respect față de timpul celorlalți, fapt pentru care sunt foarte preciși și punctuali la secundă. 

– Copii școlari după pauza de masă se spală obligatoriu pe dinți. Sunt atenți deja la vârste fragede asupra sănătății și igienei dentare. Pauza mesei de prânz a școlarilor, studenților este de minim 30 de minute pentru a se asigura o mai bună și corectă digestie a alimentelor.

– Japonia este alcătuită din 6.852 de insule, dintre care 430 sunt nelocuite.

– Numele japonez al Japoniei este “Nihon” sau “Nippon” care înseamnă „originea soarelui”.

– În Japonia, 70% din suprafață este acoperită de munți, între care 200 sunt vulcani.

– În Japonia se petrec aproximativ 1.500 de cutremure pe an. Acestea, alături de taifunuri și ploi torențiale, fac parte din viața de zi cu zi a japonezilor.

– Populația Japoniei constă din 98% japonezi, imigrația fiind aproape inexistentă. Puține state ale lumii au un grad atât de mare de omogenitate etnică.

– Rata șomajului în Japonia este de sub 4%.

– Japonia are peste 50.000 de locuitori care au depășit vârsta de 100 de ani.

– Pădurea Aokigahara de la poalele muntelui Fuji este locul tradițional unde japonezii merg să se sinucidă.

– Dacă un japonez alege să se sinucidă sărind în fața trenului, familia lui va plăti costul întreruperii călătoriei.

– Numărul analfabeților în Japonia este de sub 1%.

– Până în prezent, Japonia a dat 18 laureați Nobel.

– Anual, în Japonia se petrec doar  2 crime prin împușcare.

– Media anuală a întârzierii trenurilor în Japonia este de doar 18 secunde. Plecarea punctuală, performanța aerodinamică și siguranța călătoriei cu trenul sunt legendare. În caz de cutremur, trenurile se opresc automat, pentru a evita riscul deraierii.

– În gări există angajați a căror sarcină este să-i ajute pe călători să urce în trenurile aglomerate.

– Alimentele de bază ale japonezilor sunt orezul, peștele și fructele de mare. De fapt, orezul nu lipsește de la nicio masă. Iar cel mai popular topping pentru pizza este calmarul, o moluscă cefalopodă comestibilă, cu corpul alungit și gura înconjurată de zece tentacule.

– Sorbitul la masă este considerat politicos, deoarece indică faptul că mâncarea e delicioasă.

– În Japonia există mai multe animale de companie decât copii.

– 98% dintre copiii adoptați în Japonia sunt băieți, ideea fiind ca averea să rămână în familie.

– Pentru japonezi, pisicile negre aduc noroc.

– În Japonia există cafenele unde te poți juca cu pisici.

– Toate casele japonezilor au încălțăminte în plus pentru musafiri.

– Prima şi cea mai importantă regulă de comportament în Japonia este punctualitatea. Dar punctualitate nu înseamnă să ajungi la ora stabilită, ci cu cel puţin zece minute înainte. La fix înseamnă că ai întârziat deja.

– Japonezii poartă în permanență cu ei un prosopel, ca să se șteargă de transpirație.

– Dacă ai răcit în Japonia, trebuie să porți o mască, pentru a nu răspândi boala. De asemenea, gestul de a-ți sufla nasul de față cu alții este impardonabil.

– În Japonia, să mănânci sau să bei în timp ce mergi pe stradă este semn de proastă creștere.

– În Japonia este considerat necuviincios să spui „nu” direct, la o rugăminte sau sugestie. Trebuie să-ți formulezi răspunsul în așa fel, încât partenerul de discuție să nu se simtă jignit de refuz.

– Japonezii cresc pepeni pătrați. Cultivatorilor le-a venit această idee din necesitatea de a-i depozita și transporta mai ușor. Ulterior, alți conaționali ai lor ingenioși au creat pepeni în formă de pară, de măr și chiar de inimă.

– Șoferii japonezi de autobuze opresc motorul la stop, pentru a reduce poluarea.

– Poliția japoneză are pistoale cu vopsea, pentru identificarea mai ușoară a vehiculelor în culpă.

– În Japonia, Salvările merg cam cu 40 km la oră şi opresc la fiecare stop, rugând respectuos lumea să se dea la o parte şi mulţumind pe îndelete tuturor pentru înţelegere.

– În Japonia există o autostradă care trece printr-o clădire.

– A dormi la locul de muncă este acceptabil în Japonia, considerându-se urmarea unei oboseli cauzate de efortul intens.

– În Japonia, elevii și profesorii fac curățenie împreună în clase și la cantină.

– Multe stațiuni termale și băi publice din Japonia interzic intrarea clienților tatuați.

– Yaeba (dinți încălecați) sunt considerați atrăgători în Japonia, așa încât unele fete merg la dentist să-și strâmbe dinții.

– Ganguro (în traducere, „față neagră”) este o modă japoneză ce constă în vopsirea feței într-o culoare cât mai închisă.

– Cea mai veche companie încă activă din lume, Kongo Gumi, se află în Japonia. Aceasta a fost fondată în anul 578 e.n. şi avea ca obiect de activitate construcţiile. De atunci, Kongo Gumi a funcţionat neîntrerupt, construind temple, castele, fortărețe și clădiri care astăzi fac parte din patrimoniul cultural al țării. A fost absorbită în 2006, ca subsidiară a companiei Takamatsu.

– Japonia are una dintre cele mai mari flote de pescuit din lume.

– Japonia și Rusia n-au semnat nici până în ziua de azi Tratatul de pace de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, din cauza disputei asupra Insulelor Kurile.

– Numărul chinezilor omorâți de japonezi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial este mai mare decât numărul evreilor omorâți în Holocaust.

– În anul 1949, India a trimis grădinii zoologice din Tokyo doi elefanți, pentru a ridica moralul japonezilor, înfrânți în cel de-Al Doilea Război Mondial.