Miting Artistic Cultural Italia – România

Spread the love

Loading

Accademia Internazionale Citta Di Roma

 

O manifestare culturală importantă a fost trecută cu vederea și deocamdată avem doar câteva supoziții privind persoanele care au avut interesul să o ascundă de ochii presei și de iubitorii de artă.
Între 20 și 24 septembrie 2013 la Timișoara a avut loc o manifestare culturală de excepție, numită foarte sugestiv “Miting  Artistic Cultural Italia – România”. Principalul organizator a fost Accademia Internazionale “Citta Di Roma”, care împreună cu Radio România și Casa de Cultură Timișoara au pus la

dispoziția publicului „Rassegna dArte in Romania citta di Timisoara”.
Accademia Internazionale “Citta Di Roma” aniversează în acest an 102 ani de la înființare și cu acest prilej a organizat un turneu internațional cu artiștii plastici membrii ai  Academiei. În periplul lor european a fost inclus și Orașul Martir Timișoara.     
Evenimentul cultural de mare valoare profesională și artistică a fost înregistrat pe un DVD, care la finalul expoziției a fost oferit artiștilor plastici care au praticipat cu lucrările lor. Tablourile expuse au fost jurizate de un juriu specializat în artă din Italia și toți artiștii plastici au primit câte o diplomă.
În cele trei zile de expoziției, pictorii care au expus au făcut mai multe călătorii turistice  în România,  pentru a cunoaște mai aproape mai multe mănăstiri și centre culturale importante din țara noastră.
În alocutiunea de deschidere cât și la încheierea manifestațiilor, Commanditore  Giovanni Maggi, Președintele Accademiei Internazionale “Citta Di Roma” a mulțumit tuturor artiștilor care au participat  și  l-au însoțit  în nenumăratele expoziții de artă din Italia și Europa, începând cu 1996, când a preluat funcția de președinte.
Giovanni Maggi: “Această sarcină de a conduce Accademia Internazionale “Citta Di Roma” este foarte importantă pentru mine și am preluat-o de la neuitatul  Rector John  Mazzetti.
Sora mea Giuseppina Maggi l-a sprijinit și ajutat pe fostul președinte între anii 1978 – 1995. Mă bucur că am cunoscut oamenii de valoare și am contribuit la cunoașterea de către iubitorii de artă a unor artiști de mare valoare artistică. În acești ani, când progresul distruge arta, artistul are nevoie pentru a trăi arta și prin operele acestor artiști ne luptăm împreună împotriva unui progres rece și nesimțitor față de valorile artistice”.
Prin intermediul unui bun și vechi prieten Romulus Reuț, critic de artă în cadrul Accademiei Internazionale “Citta Di Roma”, am cunoscut trei oameni importanți: Commanditore  Giovanni Maggi, președintele Academiei, Dott.sa.H.C.Liana Botticelli Tedesco, critic de artă și jurnalistă la periodicul L’Attualita  Roma și Stefano Di Marino, journalist la periodical L’Attualita  Roma.
Doamna Liana Botticelli pe lângă că scrie poezie, face parte din colectivul de redacție al periodicului L’Attualita  Roma și conduce juriul care oferă premii artiștilor. În paginile ziarului se ocupă îndeaproape cu popularizarea acestor artiști plastici. În sfera spiritualității Liana Botticelli este șefa Corpului Academic de Credincioși Creștini  de la Ierusalim.
Am ținut neapărat să vorbesc cu distinșii oaspeți despre imaginea românilor din Italia și răspunsurile lor mi-au dat certitudinea că toate națiunile au cozile lor de topor.
Stefano Di Marino mi-a spus că a cunoscut forte mulți români de calitate, care au venit în Italia să muncească și sunt respectați de comunitate. Însă din păcate, după 1989, când pușcăriile au eliberat foarte mulți infractori, care au fugit în mai multe țări din Europa, printe care și Italia. Italia și România sunt două țări îngemănate, cu o istorie tumultoasă și o artă și ea îngemănată, iar oamenii trebuie să știe și să observe acest lucru.
Le multumim pentru strădaniile Accademiei Internazionale “Citta Di Roma” și în special celor trei persoane distinse pentru efortul lor de a ne deschide un drum către arta devărată și către valorile pe care noi le-am cam pierdut.
Și ca învățătură de minte, data viitoare le promitem că vom da semnal ca să știe cât mai mulți dintre noi că există oameni deosebiți, oamenii care iubesc valoarea rtistică, care și-au dedicat întreaga viață pentru răspândirea artei în lume.
Nicolae Toma

{gallery}cittadiroma{/gallery}