Autor: Mioara BACIU/UZPR
Ziua de 2 iunie 2023 rămâne pentru țara noastră, drept o zi de importantă istorică deosebită, în care, Charles al III-lea (Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor) a vizitat România, la scurt timp de la învestirea sa (6 mai 2023) drept rege al Regatului unit și al țărilor: Canada, Australia, Nouă Zeelandă, Bahamas, Grenadă, Papua Nouă Guinee, Tuvalu, Sfânta Lucia, Belize, Insulele Solomon, Jamaica, Antiqua și Barbuda, Sfântul Kitts și Nevis, Sf. Vicențiu și Grenadinele.
România a fost privilegiată, fiind practic, prima țară vizitată după preluarea tronului.
Milioane de români au urmărit la unison, evenimentul și, mai ales, discursul emoționant al regelui, care a început prin rostirea unor cuvinte și expresii în limba română: „bună ziua”, „domnule Președinte”, „doamnelor și domnilor”.
De departe ceea ce a impresionat cel mai tare, a fost momentul în care, parafrazându-l pe Eminescu (despre care știa că este cel mai mare poet național al românilor), regele a numit România „țara mea de glorii, țara mea de dor”, chiar în limba română.
Un discurs care ne-a dezvăluit un rege extrem de sensibil, afectuos, care a declarat în fața lumii întregi că „a ajuns să iubească România” și a și motivat aceasta, împărtășind din experiența sa personală privind desele călătorii în țară noastră
Iată cum și-a început discursul: „Nu pot descrie plăcerea pe care o am, vizitând încă o dată, România”.
A mulțumit apoi președintelui țării, pentru primirea frumoasă și a continuat spunând: „Eu cred că au trecut 25 ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă. Când am venit aici și chiar dinainte, am simțit o legătură profundă cu România. Regele României era vărul regelui Marii Britanii, iar regina Maria era, de asemenea descendentă a familiei regale britanice, iar tatăl meu a fost vărul regelui Mihai și au/aveau amintiri din copilăria comună petrecută aici. Așadar, pot să spun că întotdeauna m-am simțit acasă, în România”.
Si-a exprimat apoi recunostinta că: „În toți acești ani, am avut bucuria de a putea călători prin toată țară și am întâlnit români din toate domeniile. Am avut astfel posibilitatea de a fi martor la schimbarea, a dezvoltării extraordinare care a avut loc și care este, trebuie să spun, o mărturie a energiei inovativitătii și rezistenței dvs. Am întâlnit și am fost impresionat de reprezentanții tinerei generații, întreprinzători tineri, care fac față provocărilor lumii moderne, în toate domeniile din tehnologie, ecoturism sau protecția mediului, în construirea de clădiri prietenoase cu mediul, în identificarea de noi tehnici”.
A mărturisit, de asemenea ca: „Am fost inspirat de oamenii, pe care i-am întâlnit, care lucrează neobosit pentru ceilalți. Sunt eforturi de a-i sprijini pe tineri încă din anii 90. Am devenit prietenul lor și sunt și acum prietenul asociației monumentelor care ii instruiește pe arhitecți și pe cei activi în conservarea monumentelor. Este atât de impresionant să vezi câți voluntari tineri lucrează an de an, cu atâta dragoste și atât dedicare și atenție la detaliu pentru monumentele istorice, pentru a ajuta la păstrarea arhitecturii atât de diversificate a României”.
A tinut, de asemenea, sa precizeze, cu vădita emotie: „Așa cum am mai spus-o, am ajuns să iubesc România, cultura și arta, patrimoniul, istoria, peisajele și biodiversitatea” numind, apoi, Romania, „Țară de glorie, țară de dor”, amintindu-l pe Eminescu.
A vorbit, mai apoi despre faptul că: „România și-a păstrat pădurile, peisajele rurale și modele de agricultură sustenabilă. În continuare, aici, sunt numeroase specii care au dispărut din alte zone din Europa și din lume”. A concluzionat, precizand: „Cu atât mai prețioasă devine, deci, această țară. Dar, mai ales, prețuiesc prietenii mei din România. Sunt foarte recunoscător pentru numeroșii oameni care sunt și aici în sala, care m-au sprijinit și în proiecte care fac bine pentru comunitățile din toată țara”.
Și-a exprimat, totodata, empatia privind faptul ca: „În timpul ultimei vizite de aici, am putut, de asemenea să văd un sprijin deosebit de generos pentru oamenii din Ukraina în România”.
A motivat, mai apoi, faptul că: „Am venit în România atâția ani că am simțit apropierea de poporul român, pentru suferințele din urma celui de-al doilea război mondial”.
În finalul discursului său, a precizat că: „Mi-am dorit, mai ales, să amintesc lumii, de toate lucrurile care au făcut că România să o fie o țară atât de specială. Astăzi nu mai este nevoie să amintim oamenilor, pentru că, din ce în ce mai mulți britanici vin anual în România și milioane de români reprezintă un element important al vieții din Marea Britanie”.
„Legăturile noastre de prietenie sunt, mai puternice astăzi, decât oricând de-a lungul istoriei și, abia aștept să îmi joc și eu rolul în strângerea lor și mai puternică, pe viitor”, a concluzionat, în cele din urmă, regele, mulțumind, incă o dată.
Venirea regelui Charles al III-lea în România este prilej de bucurie și de speranță. De bucurie, că un reprezezentant de seamă al uneia dintre cele mai mari puteri internaționale, iubește țara noastră, tocmai pentru că îi cunoaște si îi prețuiește trecutul și prezentul, pe care le face cunoscute lumii întregi și ne declară direct prietenia sa, crezând, totodată, și în viitorul acestei țări. Este și prilej de speranță, pentru că, având toate aceste „ingrediente”, putem să ne încredem într-un viitor mai bun! Dar, în mare parte, aceasta va depinde de fiecare dintre noi!