Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă…

Spread the love

Loading

 

aurul_romanieiJos labele de pe aurul Romaniei !

Români, treziți-vă! Într-o lume bezmetică, aurul este valoarea supremă!

În Africa de Sud redevența pentru aur este de 20%.

Valoarea totală a zăcămintelor de aur din România este de aproximativ 250 de miliarde de euro!

Conform Legii minelor, modificată în 2009, România primește din partea companiilor care exploatează bunurile subterane o redevență de doar 4% din tot ce se extrage . Adică, dacă se câștigă 100 de milioane de euro din extracția aurului, statul încasează 4 milioane, iar restul merge la firma care exploatează mina.

Mineritul aurului pe teritoriul României este o tradiție multimilenară. Cele mai vechi podoabe de aur găsite la noi au fost descoperite la Moigrad, județul Sălaj și aparțin epocii pietrei, adică au o vechime de 6.000 de ani. Încă de atunci, strămoșii noștri cunoșteau metalurgia aurului.

Minele statului de exploatare a aurului au fost închise în 2005
Din 2005, România nu mai scoate nici un gram de aur din minele sale. Motivul oficial: zăcămintele sunt epuizate. Totuși, opt firme străine au primit licențe de exploatare în zonele epuizate, care s-au dovedit a fi foarte bogate: conțin aur în valoare de 54 de miliarde de euro. Explicația: Au avut hărțile geologice ale statului roman, ne-a spus dr. ing. Florea Neagu.

Serviciile secrete compice la hoție?
Ce concluzii putem să tragem? Ce fac serviciile secrete? Sunt părtași la furtul avuției naționale? Sunt! Cine are acces la documentele secrete ale statului roman și de ce SIR-ul și celelalte servicii secrete TAC și în rapoartele lor anuale nu se menționează nimic despre subminarea economiei naționale.
Din păcate, după 1989, foștii securiști au penetrat SIR-ul și după infectarea serviciilor secrete, cu persoane potrivnice interesului național, au trecut la ocuparea instituțiilor statului, a mass mediei și a partidelor politice.

Patrulaterul aurului din Munții Apuseni
Zăcamintele de aur din România, majoritatea situate în patrulaterul aurului – adică perimetrul Baia de Criș, Sacaramb, Zlatna și Baia de Arieș, din Munții Apuseni – dar și în Maramureș, sunt exploatate, cu eficiență, de foarte mult timp.
Pe timpul lui Ceaușescu se scoteau între 14 și 20 de tone de aur pe an. Dar, după 1990, extracția a scăzut dramatic, iar în 2005, minele au fost sigilate. Oficial s-a spus că sunt epuizate, a afirmat dr. ing. Florea Neagu, fost director al Institutului de Proiectări Miniere, omul care a proiectat și realizat mine de aur în patrulaterul aurului.

Banca Națională a României a falimentat minele de aur ale României
Un eveniment interesant s-a petrecut în anul 2000, când Banca Națională a refuzat să mai cumpere aur de la minele românești pe motiv că nu poate avea o rezervă mai mare de metal prețios decât 15% din tot ce înseamnă rezerva valutară. Cum aceste mine nu aveau voie să vândă metalul extras decât Băncii Naționale, au dat, cum era de așteptat, faliment. Dacă vechile firme românești care se ocupau de metalul prețios au dispărut, în locul lor au venit, în mod ciudat, opt companii străine care au cerut în concesiune parcele pentru prospecțiunea și exploatarea zăcămintelor de aur, tocmai de unde acestea se terminaseră.

Opt firme străine susținute din umbră de guvernatorul Băncii Naționale
Cele opt firme străine au un complice, Banca Națională și guvernatorul până la moarte Mugur Isărescu. Dacă Banca Națională nu a mai vrut să cumpere aur, de ce nu a cerut o prevedere legislativă ca minele de aur să poată valorifica aurul? Și mai apare o întrebare: Cât de mare a fost comisionul pentru Mugur Isărescu ca să falimenteze minele de aur din România și să pregătească drumul pentru șacalii mondiali din branșa aurului?
Poate că odată, cândva când instituțiile statului vor fi așa cum trebuie, Mugur Isărescu va fi scos și din mormânt și ars în Piața Universități pentru răul pe care l-a făcut unei națiuni.

250 de tone, doar la Roșia Montană
Potrivit declarațiilor făcute pentru DailyBusiness. ro de reprezentanții firmei Gabriel Resources, la Roșia Montană s-a găsit un zăcământ de aur în valoare de 11 miliarde de dolari, adică de aproximativ 250 de tone de metal prețios. De asemenea, firma Carpatian Gold a găsit la mina Barza, în Munții Zarandului, închisă pentru că nu mai era rentabilă, un zăcământ de aur în valoare de 12 miliarde de dolari! Recent, Stefan Marincea, președintele Institutului Geologic Român, a declarat că în țara noastră mai sunt zăcăminte în valoare de cel puțin 54 de miliarde de dolari. Interesant este și faptul că toate firmele străine au mers la punct ochit – punct lovit, adică au obținut licențe de prospecțiuni și exploatare exact pe zonele cele mai bogate … Cum?

Încă este mult aur în subteran
Firmele străine nu au descoperit nimic, datele aparțin școlii de geologie din România. „Am fost directorul Institutului de Proiectări Miniere și am realizat mine de aur în Apuseni. Scoteam și producții de 40 de kilograme de aur pe tona de minereu, ceea ce este foarte mult. Pot să spun că încă este mult aur în subteran, dar nu știu de ce nu le exploatează direct statul. Pe vremea mea, informațiile aveau caracter secret, dar acum le are toată lumea. Firmele străine au găsit metale prețioase în România consultând hărțile geologice realizate pe vremea lui Ceaușescu. Acum,statul, prin reprezentanții săi, a știut perfect ce dă în concesie”, ne-a spus dr. ing. Neagu.

Prima hartă a bogățiilor românești datează din 1925
În 1925, în România s-a realizat o bază solidă de date privind toate zăcămintele naționale. Școala românească de prospecțiuni geologice a crescut constant. Zăcămintele din țară au fost cercetate permanent de mai multe organisme de specialiști și înregistrate pe profile, adică secțiuni desenate ale ariilor prospectate geologic. În 1968, toate aceste date au fost înregistrate și într-un calculator adus de la americani și instalat într-unul din sediile Întreprinderii de Prospecțiuni și Foraje Geofizica, în strada Biserica Amzei din București. În 1971, cei de la prospecțiuni au mai cumpărat un calculator, Texas Instruments, pentru stocarea datelor. A fost instalat în alt sediu, în strada Coralilor din Capitală, unde se găseau și profile geologice realizate în toată țara. Pe baza acestor informații, Ceaușescu făcuse un plan de extracție până în anul 2050. După 1990, în imobilul din Coralilor s-au lucrat primele numere ale ziarului Adevărul.
Ulterior, imobilul a fost cumpărat de omul de afaceri Ovidiu Tender, care desfășoară activități în domeniul prospecțiunilor geologice etc. În fine, în 1992 a izbucnit un scandal în sediul din Coralilor: dispăruseră toate profilele geologice. Una dintre persoanele care au lucrat în institut ne-a spus că

Prețul vânzării documentației secrete a fost de 10.000 de dolari…
Unde a fost SRI-ul? Unde au fost procurorii și poliștii? Rezerva de aur a României este un bun strategic și prin neglijența insituțiilor statului baza secretă de date privind rezervele de aur au ajuns pe mâinile marilor rechini de pe piața aurului din lume.
Avem bogății imense sub picioarele noastre și suntem vinovați cu toții că lăsăm cu bună știință să ne fure aurul și alte minerale de valoare. Aceste reserve ar fi prea îndestulat bietul popor roman, însă tăcem și nu spunem nimic și îi lăsăm pe îmbogățiții de după revoluție să ne scuipe și să ne transforme într-un popor de cerșetori.
Privatizarea rezervelor este ținută la secret

Licențele primite de firmele străine sunt secrete
Am cerut Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) detalii despre licențele primite de firmele străine pentru exploatarea aurului pe teritoriul României.
Raspuns: Informațiile solicitate nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public. (…) Sunt documentații care fac parte din categoria informațiilor clasificate.
Iată ce scrie în Constituția României, art. 136: Bogățiile de interes public ale subsolului, spațiul aerian, apele cu potențial energetic valorificabil, de interes național, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice și ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de legea organică fac obiectul exclusiv al proprietății publice.
Iată ce spune Legea 544/2001: Accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informații de interes public constituie unul dintre principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și autoritățile publice, în conformitate cu Constituția României.

România mai are 6.000 de tone de aur în zăcăminte
Un studiu recent asupra exploatării zăcămintelor de aur din România arată că suntem în elita mondială a metalelor prețioase. „Ocupăm locul cinci în lume la extracție, în decursul istoriei”, ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie București, autorul cercetării. Cu toate acestea, Romania mai are 6.000 de tone de aur în zăcăminte. Cât înseamnă asta? Dacă ne raportăm la cursul BNR , când un gram de aur a fost 180 de lei, valoarea totală a zăcămintelor este de aproximativ 250 de miliarde de euro! Și aceasta în condițiile în care poporul român se luptă cu sărăcia și cu nesiguranța locurilor de muncă”.

Suntem pe locul cinci în lume
„Din străvechime până acum, din Carpații României s-au extras 2.070 de tone de aur, lucru care ne plasează pe locul cinci în lume, după Africa de Sud, Canada, Statele Unite și Australia. După cum se vede în grafice, cea mai mare parte a fost folosită de altcineva decât poporul român. Vestea bună este însă că mai avem, în sediment, de trei ori cât s-a exploatat până acum, adică vreo 6.000 de tone. Rămâne de văzut cum vor fi folosite. Deocamdată, pe noi, pe specialiști, nu ne întreabă nimeni nimic”, ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu, unul dintre cei mai cunoscuți geologi români specializați pe zăcăminte de aur.

Țara noastră primește prea putin pentru zăcamintele pe care le concesionează
Conform Legii minelor, modificată în 2009, România primește din partea companiilor care exploatează bunurile subterane o redevență de doar 4% din tot ce se extrage . Adică, dacă se câștigă 100 de milioane de euro din extracția aurului, statul încasează 4 milioane, iar restul merge la firma care exploatează mina.
„Eu cred că aceste redevențe sunt în defavoarea țării noastre, care primește prea puțin pentru zăcămintele pe care le concesionează. Sigur că investitorul trebuie să câștige, dar o afacere trebuie sa fie reciproc avantajoasă, adică trebuie să câștige și România, sau România în primul rând, pentru că este proprietarul”, ne-a spus prof. Gheorghe Popescu.
De menționat este faptul că în Africa de Sud redevența pentru aur este de 20%.

Datorie externă, 80,33 miliarde  
În decembrie 1989, România nu mai avea nici o datorie externă. De atunci, lucrurile s-au schimbat.
Datoria externă a României pe termen mediu şi lung a însumat 80,33 miliarde euro la 30 aprilie 2013 (79,6% din total datorie externă), în creştere cu 2,1% faţă de 31 decembrie 2012, relatează Mediafax.
Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 aprilie nivelul de 20,59 miliarde euro (20,4% din total datorie externă), în creştere cu 1,7% faţă de 31 decembrie 2012.
Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu şi lung a fost 32,7% în perioada ianuarie – aprilie 2013, comparativ cu 33,5% în 2012. Gradul de acoperire a fost 7,6 luni de importuri de bunuri şi servicii la 30 aprilie 2013, comparativ cu 7,1 luni de importuri la 31 decembrie 2012.
Contul curent al balanţei de plăţi a avut în perioada ianuarie-aprilie un excedent de 54 milioane euro, faţă de un deficit de 1,53 miliarde euro în aceeaşi perioadă din 2012, după reducerea deficitului balanţei comerciale şi al veniturilor şi surplusul consemnat de balanţa serviciilor, potrivit BNR.
Deficitul balanţei comerciale a scăzut cu 975 milioane euro, al veniturilor cu 200 milioane euro, iar surplusul înregistrat de balanţa serviciilor a fost de 721 milioane euro, faţă de un deficit de 130 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului precedent, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).
Sursa: bnro.ro, romanialibera.ro

Record pentru prețul aurului
Aurul a înregistrat un maxim istoric de 1.505,4 dolari pe uncie  (n.r.-unitate de masura egala cu 35 de grame) în perioda de vârf în 2012. Economiștii apreciază că prețul aurului  este în creștere, metalele prețioase fiind considerate un plasament ferit de riscuri.
Sursa: rbnpress.info, libertatea.ro (Sorin Golea)
Foto: Gheorghe Popescu
{gallery}aurulromaniei{/gallery}
Notă: Profesorul Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucuresti, unul dintre cei mai cunoscuti geologi romani specializati pe zacaminte de aur