De Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, Muzeul Național al Banatului din Timișoara le oferă vizitatorilor site-ului posibilitatea de a vedea online o carte din colecţia proprie, ”Corpus Juris Hungarici”, tipărită la Tyrnaviae în anul 1734, pe care amfitrionii o consideră „un diamant şlefuit” de expertul restaurator al muzeului, dr. Luminiţa Bujancă.
„Corpus Juris Hungarici” este scrisă cu caractere latine, cerneală de tipar neagră, în limba latină pe o hârtie fabricată manual cu linii de apă şi filigran. Volumul cuprinde o colecţie de legi, decrete, articole din legislaţia Ungariei, care au fost aplicate şi pe teritoriul românesc în perioada când Transilvania făcea parte din imperiu.
Restauratorul Luminiţa Bujancă, din cadrul Laboratorului Zonal de Restaurare (LZR) al muzeului, explică faptul că tipăritura a suferit degradări substanţiale din cauza declanşării unui incendiu în turnul castelului care găzduia biblioteca. Astfel, cartea a suferit din cauza uscăciunii mediului, apoi din cauza umezelii excesive cauzate de stingerea focului. La aducerea în laboratorul de restaurare, cartea prezenta deteriorări fizico-mecanice (rupturi, fisuri, înţepături, lipsuri de material), fizico-chimice (diferite pete, îmbrunirea hârtiei, ph acid, pierderea substanţelor de coeziune) şi biologice (găuri provocate de insecte, mucegai). Hârtia filelor cărţii a devenit casantă, aceasta pulverizându-se pe alocuri la atingere. Restaurarea a fost complexă, fiind necesară desfacerea volumului, fiecare filă fiind tratată individual, precizează Agerpres.