NATO declară că Putin „nu poate câștiga pe câmpul de luptă”, după ce Vladimir a spus că victoria Rusiei în Ucraina „este asigurată” și că încearcă să pună capăt războiului care a continuat în Donbas din 2014… până când forțele sale au invadat Ucraina

Spread the love

Loading

Putin susține că invadarea Ucrainei de către Rusia a fost o încercare de a opri războiul din Ucraina.

Liderul rus a spus că Moscova a căutat de mult timp să negocieze o soluționare a conflictului din inima industrială de est a Ucrainei, Donbas.

Secretarul general al NATO a spus că Vladimir Putin „nu poate câștiga pe câmpul de luptă”, după ce rusul a susținut că „nu are nicio îndoială” că Moscova va fi învingătoare în Ucraina.

În declarațiile televizate adresate veteranilor și muncitorilor în timpul unei vizite la o fabrică de arme din orașul natal, Sankt Petersburg, miercuri, președintele rus a spus cu încredere: „Victoria este asigurată, nu am nicio îndoială”.

El a susținut că Rusia a căutat de mult să negocieze o soluționare a conflictului din inima industrială de est a Ucrainei, Donbas, care a început în 2014 și a spus că invazia Moscovei asupra vecinului său are scopul de a opri „războiul” care a avut loc vreodată în regiune între Kiev și separatiștii susținuți de Moscova.

Dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a răspuns rapid la afirmațiile sale, spunând reporterilor din Davos, Elveția, că Putin nu a dat niciun semn că se pregătește pentru pace și că despotul rus trebuie să realizeze că nu are nicio șansă de victorie pe câmpul de luptă.

Cu toate acestea, Stoltenberg a numit acest lucru un „moment pivot” în Ucraina și a spus că Kievul are nevoie de o „creștere semnificativă” a armelor de la aliații săi occidentali pentru a învinge Rusia.

„Președintele Putin nu a dat niciun semn că se pregătește pentru pace și, prin urmare, trebuie să realizeze că nu poate câștiga pe câmpul de luptă. Acesta este un moment crucial în război și necesitatea unei creșteri semnificative a sprijinului pentru Ucraina, a declarat Stoltenberg pentru Reuters la Davos.

„Dacă vrem o soluție pașnică negociată mâine, trebuie să furnizăm mai multe arme astăzi”, a adăugat el.

Acest lucru a făcut ecou secretarul general adjunct al NATO, care mai devreme i-a avertizat pe șefii militari de vârf că Rusia se pregătește pentru un război prelungit și că națiunile sale membre trebuie să se pregătească „pe termen lung” și să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie.

Adresându-se la deschiderea reuniunii șefilor militari, Mircea Geoană a spus că națiunile NATO trebuie să investească mai mult în apărare, să intensifice producția industrială militară și să valorifice noile tehnologii pentru a ajuta la câștigarea conflictelor viitoare.

Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie și de atunci a fost atras într-un conflict prelungit. Moscova se aștepta să cuprindă întreaga Ucraine în câteva săptămâni, dar războiul este acum aproape de pragul de acum un an.

Forțele de la Kiev au împins trupele rusești înapoi din capitală la doar o lună după invazie și de atunci au provocat Rusiei o serie de înfrângeri jenante.

În ciuda înfrângerilor, Putin le-a spus lucrătorilor de la o fabrică că victoria este „garantată”.

„Unitatea și solidaritatea poporului rus, curajul și eroismul luptătorilor noștri și, desigur, munca sectorului militar-industrial” vor asigura victoria, a spus el în ultimul său discurs divagator despre război.

Putin a lăudat, de asemenea, industria rusă de apărare în timp ce a vorbit la uzina, care face parte din producătorul rus de rachete Almaz-Antey. „Avem ceva pe care să ne bazăm și acest lucru nu poate decât să inspire că victoria va fi a noastră”, a spus el.

Despre conflict, Putin a spus: „Operațiunile de luptă pe scară largă care implică arme grele, artilerie, tancuri și avioane nu s-au oprit în Donbas din 2014.

„Tot ceea ce facem astăzi, ca parte a operațiunii militare speciale, este o încercare de a opri acest război. Acesta este sensul operațiunii noastre – protejarea oamenilor care trăiesc pe acele teritorii.

Putin a insistat din nou că Rusia a încercat să negocieze un acord pașnic înainte de a trimite trupe, dar „am fost doar păcăliți și înșelați”. El a descris estul Ucrainei drept „teritoriile istorice” ale Rusiei, adăugând că Moscova și-a recunoscut pierderea după colapsul sovietic din 1991, dar a trebuit să acționeze pentru a proteja vorbitorii rusi de acolo.

„Am suferit mult timp, am încercat mult timp să ajungem la o înțelegere. După cum sa dovedit, am fost pur și simplu conduși de nas, înșelați. Am făcut tot posibilul pentru a rezolva această situație prin mijloace pașnice”, a spus Putin.

„Acum a devenit evident că acest lucru a fost, prin definiție, imposibil”, a susținut Putin.

„Inamicul se pregătea pur și simplu să forțeze întregul conflict într-o fază „acută” și „fierbinte”. Spun din nou, nu am avut de ales decât să facem ceea ce facem acum.

El a continuat să repete afirmații nefondate că guvernul Ucrainei este nazist.

„Și în ceea ce privește crimele împotriva populației civile comise de neo-naziștii care s-au stabilit în Ucraina, care conduc și care au preluat puterea în Ucraina… Tot ce s-a întâmplat de atunci este semnificativ, dar sursa principală de putere pentru astăzi. Guvernul din Ucraina a fost lovitura lor de stat”, a spus el.

Putin și-a explicat decizia de a trimite trupe în Ucraina pe 24 februarie prin necesitatea de a proteja vorbitorii de limbă rusă și de a conduce „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei pentru a preveni ca aceasta să reprezinte o amenințare pentru Rusia – afirmații respinse de Ucraina și aliații săi occidentali ca o acoperire pentru un act de agresiune neprovocat.

Putin a vizitat, de asemenea, o fabrică de apărare din Sankt Petersburg, unde le-a promis lucrătorilor mai multe beneficii sociale și proiecte de amânări.

El a spus că „curajul și eroismul soldaților noștri” și eforturile industriei de apărare vor asigura victoria Rusiei.

Vorbind energic, dar dresându-și adesea glasul, Putin a spus că Rusia produce de trei ori mai multe rachete de apărare aeriană decât Statele Unite.

Apariția publică a lui Putin a avut loc în timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se apropie de un an.

În cadrul unei întâlniri de săptămâna aceasta, șefii NATO sunt așteptați să discute despre modul în care aliații își pot extinde livrarea de arme, antrenamentul și sprijinul Ucrainei în următoarele luni și cum își pot consolida propria apărare.

„Nu avem niciun indiciu că obiectivele (președintele rus Vladimir) Putin s-au schimbat”, a spus Geoană, adăugând că Rusia a mobilizat peste 200.000 de soldați suplimentari. „Deci trebuie să fim pregătiți pentru termen lung. 2023 va fi un an dificil și trebuie să sprijinim Ucraina atâta timp cât este nevoie.’

Generalul armatei americane Mark Milley, președintele Statului Major Comun, s-a întâlnit marți în liniște cu ofițerul șef militar al Ucrainei, generalul Valerii Zaluzhnyi, într-o locație nedezvăluită din sud-estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina. Și este de așteptat să transmită preocupările lui Zaluzhnyi celorlalți lideri militari la întâlnire.

Întâlnirea lui Milley cu Zaluzhnyi a fost aranjată rapid când a devenit clar luni că șeful Ucrainei nu va putea participa la sesiunile NATO în persoană. El este de așteptat să participe prin videoconferință joi.

Colonelul de armată Dave Butler, purtătorul de cuvânt al lui Milley, a declarat că președintele plănuiește să descrie șefilor NATO „condițiile tactice și operaționale de pe câmpul de luptă și care sunt nevoile militare pentru asta”.

Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, a declarat miercuri la întrunirea șefilor că alianța trebuie să continue să se transforme pentru a face față luptelor viitoare.

„Războiul ne-a arătat, de asemenea, că trebuie să fii capabil să duci luptele de mâine, precum și cele de ieri, astăzi”, a spus Bauer, care face parte din Marina Regală a Țărilor de Jos. „Războiul modern este la fel de mult despre biți și roboți, cât este despre noroi și sânge”.

El a menționat că în urmă cu aproximativ un an, Consiliul NATO Rusia a avut ultima sa reuniune.

„Pe atunci încă mai puteam să stăm în jurul aceleiași mese”, a spus el, adăugând că acum, după invazia brutală a Rusiei și războiul din Ucraina, „lumea este un alt loc”.

NATO, a spus el, a dovedit că își poate crește rapid și își poate schimba prezența militară atunci când și unde este nevoie. Și el și-a exprimat ecou angajamentul că alianța este pregătită să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie.

Putin, a spus el, „a subestimat amploarea și curajul poporului, forțelor armate și conducerii ucrainene și a subestimat unitatea și solidaritatea noastră cu Ucraina”.

Sprijinul alianței, a spus el, a făcut diferența pe câmpul de luptă și va continua.

VIDEO se poate viziona AICI

 

 

 

Tagged: