Neoliberalii și FMI-ul au împins Argentina în colaps economic

Spread the love

Loading

un film terifiant despre fmiMemoria del Saqueo

de Fernando Solanas 2003

Social Genocide (International: English title)

Estado de asamblea (Argentina)

Mémoire d’un saccage – Argentine, le hold-up du siècle (France)

Genocidul Social

Memoria unei furii – Argentina, jaful secolului

 

Vizionați filmul aici: 

 

https://www.youtube.com/watch?v=cLdQlyxFG7g&feature=youtu.be

 

Blogul ZONA DE CRIZA a tradus un documentar dur si realist, despre modul in care Argentina a fost dusa intr-un colaps economic…

Neo liberalii au îndatorat țara la FMI și au vândut resursele pe nimic și în 11 ani au sărăcit populația Argentinei. Modelul aplicat de FMI în Argentina și Grecia se repetă și la noi. Spre deosebire de noi, argentinienii au ieșit în stradă și au schimbat guvernul liberal.

În decembrie 2001 întreaga populație din Argentina a ieșit în stradă și au obligat președintele să fugă și de atunci lucrurile se îndreaptă spre bine.

Filmul documentar reprezintă evenimentele care au condus la colapsul economic al Argentinei, până în 2001, care a distrus clasa de mijloc și a ridicat nivelul sărăciei la 57.5%. Un loc central în acest colaps l-a avut implementarea politicilor neo-liberale, care au facut posibilă spolierea a miliarde de dolari de către bănci străine și corporații. Multe din bunurile și resursele Argentinei au fost jefuite fără rușine. Sistemul său financiar a fost folosit chiar pentru spălare de bani de către Citibank, Credit Suisse și JP Morgan. Rezultatul net a fost un transfer masiv de bogăție și sărăcirea societății, care a culminat cu multe morți cauzate de opresiune și malnutriție.

 

“Începutul sfârșitului” e acea parte a poveștii în care poporul reușește să alunge un conducător care a adus atâta nefericire țării (Individul fuge cu elicopterul. Sună cunoscut?) Au trebuit să treacă atâția ani până când argentinienii au ieșit din letargie și au început să refuze colaborarea cu un mecanism care le distrugea națiunea. Au înțeles și au reușit să mai salveze ceva, într-un final. Dar finalul ar fi fost probabil mult mai fericit dacă s-ar fi mobilizat de la început.

Noi am intrat de multă vreme în colimatorul economico-financiar și împrumutul de la FMI pe care l-am acceptat deja, pe cale de șantaj și lașitate, ar putea încheia acest proces. Iar noi, ca și națiune, ne aflăm în aceeasi starea de letargie în care s-au aflat și argentinienii atâta timp. Când va începe sfârșitul acestei construcții aici?

Ar putea începe chiar acum. Și atunci țara asta ar mai avea o șansă să se salveze. Sau trebuie neapărat să suportăm ani de foamete, sărăcie, șomaj, boală, moarte, injustiție, represiune, trădare și inumanitate că să înțelegem că nu mai avem încotro? De ce trebuie să fie întotdeauna așa? De ce nu putem învăța din istorie?

Nu am văzut destul ca să înțelegem că ziua de mâine nu va fi niciodata mai bună dacă nu avem grijă de ea?

Nu am văzut destul ca să înțelegem că ordinea lumii a fost atât de alterată încât nu mai putem spera ca, în marea lor parte, oamenii pe care îi lăsăm să conducă destinele națiunii (și pe care îi disprețuim în același timp) se vor gândi la noi?

De unde atâta naivitate sau apatie? Sau poate nu am văzut destul… Atunci vedeți și acest documentar. Nu știu dacă se poate spune mai mult decât veți auzi acolo.

De ce să nu reușim de data asta să oprim dezastrul din fașă? Cât de recunoscători ne-ar fi urmașii, atunci când ar privi în urmă și ar vedea cât de înțelept au trăit înaintașii lor acest moment istoric… Sau, dimpotrivă, cu cât regret și reproș vor privi spre trecut aceeași urmași, dacă noi nu vom încerca măcar să luptăm pentru o viață mai bună pentru ei, acum, când încă mai avem ceva energie și resurse.

La ce ne va mai folosi dacă o să ne trezim la realitate atunci când nu vom mai avea nimic, nici măcar umanitatea noastră? Chiar ne putem împăca așa ușor cu gândul că le vom oferi copiilor noștri un viitor de sclav, într-o lume în care omul nu mai contează deloc? Sper că nu…

Și atunci, cum ar fi ca sfârșitul acestei nenorociri să înceapă acum? Măcar în sufletele noastre…

Sursa: zonadecriza.wordpress.com