NICOLAE ȘAPCĂ, REDACTOR-ȘEF „MONITORUL BUCOVINEAN”, CERNĂUȚI, UCRAINA: „Cât despre făina de furnici prăjite și sosul de greieri, vreau să spun că fiecare e în drept să mănânce ce dorește. Dacă pe unii îi duce mintea la atâta, să le mănânce sănătoși”

Spread the love

Loading

Interviu realizat de: Traian Horia

Reporter: Nu vreau să vă sperii, dar UE nu e perfectă. La Bruxelles au vrut să-l aresteze pe Moș Crăciun, vor educații sexuale din grădiniță și produc făină din furnici prăjite. Cu sos de greieri.

Nicolae Șapcă: Eu cred că pe noi nu ne mai sperie nimic deja, prin câte am trecut pe parcursul istoriei în acest colț de țară. S-o luăm de la descălecat încoace: Cernăuți este pomenit în documente pentru prima oară pe timpul Moldovei lui Alexandru cel Bun, apoi Imperiul Austro-ungar, apoi Regatul României, apoi URSS și acum Ucraina. Ce ne-ar fi și UE?!
La câți Moși Crăciuni erau reținuți pe timpul URSS și nu numai, și duși la Camera de dezbătare („clarificare”, n.n.), Bruxelles este floare la ureche! Cât despre făina de furnici prăjite și sosul de greieri, vreau să spun că fiecare e în drept să mănânce ce dorește. Dacă pe unii îi duce mintea la atâta, să le mănânce sănătoși. Eu sunt mai mult decât convins că țăranul român din zona noastră, și nu numai el, în următoarea jumătate de veac, se va „chinui” cu mămăligă, jumări, brânză de oi și vaci, găini în smântână, că acesta ne caracterizează și astăzi.
Românii de la noi populează satele și foarte puțin Cernăuțiul. Să nu credeți că mâncăm numai din astea, dar ele ne sunt întotdeauna la îndemână. Ne folosim de ceea ce este prin magazine, multă lume s-a boierit și trăiește doar din cumpărături, să ții o vacă sau o capră a devenit înjositor, cu toate acestea mâncăm foarte bine și avem necazuri cu colesterolul. Gândacii europeni nu cred că au vreo șansă să ajungă în oala noastră. Cât despre educația și drepturile sexuale, aici Europa o dă bine cu oiștea-n gard. Eu cred că minorități din astea au existat întotdeauna, dar cel puțin nu le trebuie acordată atâta atenție și stimă. Nu cred că în lume este vreo religie care acceptă asemenea porcării. Dar, dă-i dracului…

Reporter: La CNN în America au redus salariile, semn că extrema stângă din presa internațională a dat de fundul sacului. Cum stați dvs cu finanțarea?

Nicolae Șapcă: Stăm prost, mai ales acum. Tirajele ziarelor s-a redus, serviciile poligrafice au crescut, publicitatea a scăzut. Trăim din autofinanțare. Cât reușim să vindem din ziare, atâta avem. Salariile sunt de râsul găinilor, dar nu ne dăm! Noi avem mare noroc de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Depunem proiecte și avem cu ce tipări ziarul. Banii de la abonare și vânzare îi băgăm cât de cât la salarii. Jurnaliștii români de la Cernăuți stau azi ca și câinele în lanț. Unde să pleci? Muncim și ne câștigăm bănuțul cum putem și cât este. Demult Presa nu mai e o afacere la noi, mai ales cea de limbă română: dar nu ne dăm!

Reporter: Am arătat pe argumente că Unirea României cu Moldova este doar fabulație, câtă vreme Maia Sandu e la Chișinău. Care este opinia dvs?

Nicolae Șapcă: Îmi pare rău că nu vă cunosc argumentele. Cred că ați avut în vedere unirea Republicii Moldova cu România și nu invers. Pleiada de patrioți care spunea că „dacă nu ne ia România pe noi, luăm noi România” s-a cam trecut. Plus de-aceasta, mi-ar fi interesant să știu cine ar trebui să devină Președinte al Republicii Moldova, dacă activitatea Maiei Sandu este o fabulație. Hai să judecăm la rece. România este membră UE și NATO. Deja trebuie să fie ascultătoare! Chiar dacă Republica Moldova ar adopta o decizie de unire cu România, nu cred că România va adopta o lege ca s-o primească de la sine, fără îndrumările de la Bruxelles și Washington.
Căci trebuie să fie ascultătoare. Părerea mea e că Moldova nu poate să adopte o decizie de felul acesta fără referendum, or nici jumătate din populația acestei țări nu va vota pentru unirea cu România. Așa arată sondajele de opinie. Cu părere de rău pentru ei, în primul rând. Eu mă tem ca nu cumva Moscova să ajungă fizic la Chișinău mai devreme decât Bucureștiul. Mă întreb, va sări România în ajutor atunci? Dacă la Chișinău vor veni la putere forțele pro-ruse, Moscova se va durui de râs, Vladimir Putin va fi cu capul liniștit… Părerea mea este că atâta timp cât va fi la Chișinău Maia Sandu, Moldova se va apropia de România tot mai mult, România o va putea sprijini în forurile europene și apropierea ei de Comunitate poate că ar salva-o în mare parte de influența Moscovei.
Necazurile economice de astăzi ale Moldovei sunt puse de pro-ruși pe umerii Maiei Sandu, dar dacă nu era ea posibil ca situația din Moldova să fi fost și mai grea. Și nici nu m-aș fi mirat dacă armata rusă ar fi întrat în coasta Ucrainei și din această parte. Adică și foarte aproape de Cernăuți. Suntem noi terțe persoane față de relațiile moldo-române, dar să nu credeți că ne este indiferent.

Reporter: Și totuși, Irlanda de Nord va face Referendum pentru unirea cu Irlanda. Doar statele puternice au dreptul la reunificări?

Nicolae Șapcă: Am zis Referendum! Irlanda de Nord a fost cumva sub ruși 200 de ani? Câți ruși au de votat acolo? În Moldova sunt câtă frunză și iarbă! Dar să vedem și acolo cum va fi procedura…

Reporter: Cioran (Emil, filosof român, n.n.) spunea că națiunile puternice sunt cele care au purtat războaie de cucerire.

Nicolae Șapcă: Poporul român nu a fost niciodată cuceritor. Nici Ștefan cel Mare nu a cucerit pe nimeni, ce-i drept a știut cum mai bine să se apere. El a dus doar războaie de apărare, iar războiul de apărare este sfânt. Poate și aceasta l-a ridicat pe domnitorul Moldovei în rangul Sfinților.

Reporter: În Ucraina e război. Spuneți-ne cât costă, în lei românești, o pâine la dvs în piață? Și un bilet pe autobuz.

Nicolae Șapcă: Stați s-o întreb pe soția… Cea mai solicitată pâine costă 3 lei, este vorba de pâinea dintr-un amestec de făină de secară și grâu, cea albă e tot pe-acolo, nu-i mare diferența, dar depinde și de magazin, și de fabrică. Biletul la autobuz de la noi de la Hliboca la Cernăuți, pentru 30 km, costă 6 lei.

Reporter: Aveți piață neagră, așa cum ar fi firesc. Se vând acolo tancuri de cicolată și lansatoare de alune cu fistic?

Nicolae Șapcă: Aveeeem, avem!!! Nu știu cine concurează cu noi! Dă, Doamne, să se vândă numai tancuri de ciocolată și lansatoare de alune!

Reporter: Ce crede analistul din dvs? Cât va mai dura războiul?

Nicolae Șapcă: Eu cred că războiul se va termina exact atunci, când vor dori marile puteri ale lumii. Dar ca să știu mai precis, cred că aș ține o funcție importantă pe la ONU, pe undeva…

Reporter: Care-s relațiile comunității cu reprezentanții diplomatici ai României?

Nicolae Șapcă: Foarte bune și benefice. Consulatul General al României la Cernăuți nu și-a întrerupt activitatea nici în timpul războiului. Avem întâlniri și discuții permanente, suntem sprijiniți în ce ne trebuie conform îndatoririlor, poate chiar și mai mult. Periodic ne vizitează și ambasadorul României la Kiev, conform agendei de lucru a Excelenței Sale. Ne exprimăm doleanțele, în măsura posibilităților se găsesc soluționări. Și totuși, e război…

Reporter: La București, avem o faună robustă de microcefali din Cultură, educați să-l înjure pe Mihai Eminescu. Există detractori ai poetului- nepereche la Cernăuți?

Nicolae Șapcă: Nu cred, nu cunosc asemenea persoane. Nu am auzit să se exprime cineva. Consider că acest subiect nu merită atenție pentru Cernăuți. Aici „Eminescu-i tot ce avem mai sfânt”, după cum spunea regretatul poet cernăuțean Ilie Tudor Zegrea, iar acest lucru se simte.

Reporter: Ce doriți cel mai mult pentru generația tânără din Ucraina?

Nicolae Șapcă: Pace! În rest, toate se rezolvă.

Sursa se poate citi AICI

 

Tagged: