Nicolae TOMA, la ceas aniversar

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU/UZPR

L-am cunoscut pe Nicolae Toma în urmă cu șase ani, pe 23 martie 2019, la Baia Mare, la Festivalul „Doamnele Metaforei”, organizat de către scriitorul Romeo Ioan Roșianu, cu ocazia  „Lunii Femeii” şi „Zilei Internaţionale a Poeziei”. L-am reîntâlnit apoi la activitățile culturale realizate de către prof. dr. în filologie Valeria Bilț la Târgu Lăpuș sub egida Festivalului Iei și al Poeziei.

Am aflat despre el că, nu doar scrie poezie de calitate, ci este și redactor-șef al ziarului „Revoluționarul” de la Lugoj, Timișoara, fiind membru marcant, dedicat, implicat, responsabil al UZPR. I-am cunoscut opera și sufletul. Am decis că vreau să-i fiu alături la redacția ziarului, mai ales după ce am intrat în UZPR. Îi datorez recunoștință pentru prietenia sinceră și constructivă.

Iată ce aș dori să se știe azi, în zi aniversar, despre omul Nicole Toma:

S-a născut la data de 12 iunie 1954 Sacosul Mare, judetul Timiș și este absolvent al Școlii Generale clasele I-VIII Sacoșul Mare și a Liceului „Iulia Hasdeu” Lugoj. În 1990 a urmat Curs Intensiv Jurnalistica Italia Modena, iar în 1991, Curs Intensiv Tipografie Timisoara.

A urmat studii de jurnalism la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad.
A fost redactor-șef al mai multor publicații: ziarul „Drapelul” Lugoj (decembrie 1989 – aprilie 1990, iar din 1990 până în 1997, director al acestei publicații), „Banat Express” (martie 1999 – mai 2000), redactor-coordonator la „Atac de Banat” (mai 2000), „Actualitatea literara”, redactor informatii speciale la „Evenimentul zilei” pe judetele: Mehedinti, Caras Severin, Timis si Arad (iunie – decembrie 2000)

De asemenea, a fost Presedinte al Fundatiei „Vladimir Krasnosselski” Lugoj (decembrie 1995-decembrie 1998), Sef birou investigații la „Actualitatea” din ianuarie 2002, Secretar general de redactie al revistelor literare „Cuvinte romanesti” si „Banat”.

În ianuarie 1984 debutează în proză în Revista „Magazin”, în 1988, în poezie, în „Convorbiri literare”, iar în 2004, în eseu, în Revista „Banat”

Debut editorial se realizează în decembrie 2003 cu volumul „20 Decembrie 1989 – Lugojul, al doilea oras liber”, Editura Dacia Europa Nova 2003. A urmat „Revoluția lugojeană, Editura Dacia Europa Nova, 2005, „A doua capitala a revolutiei romane”, editura autorului, în 2009 și „Garnizoanele somnului”, Editura Anthropos, tot în 2009.

Cam atât am aflat eu de pe internet. Îmi doresc să aflu cât mai multe, în cadrul unui interviu.

Un palmares grozav al unei personalități, pe cât de complexe, pe atât de modeste, în preajma căreia îți dorești să te afli, pentru că are întotdeauna un gând bun și-o vorbă bună, utilă, constructivă. Rar întâlnești astfel de oameni precum Nicolae Toma și atunci când îi întâlnești e musai să-i păstrezi în viața ta și să încerci să-i copiezi și să transmiți și tu, mai departe, tot ceea ce au ei mai bun.

Îți mulțumesc, cu deosebită considerație, la ceas aniversar, pentru tot ceea ce însemni pentru mine și pentru semeni! Îți mulțumesc că existi și că arzi ca o torță vie, pe altarul culturii! La mulți ani rodnici, Nicolae Toma, cu sănătate, bucurii, satisfacții, împliniri!

 

 

Tagged: