NOAPTE DE VEGHE EMINESCIANĂ, Ediția a V-a – ” ÎMPREUNĂ”

Spread the love

Loading

Autor: Mia ROGOBETE,  Membru  UZPR, Lugoj   

O zi plină de bucurie, 17 iunie 2023, de la ora 10.30 – 12.00 , o zi în care a avut loc un moment poetic și coral cu mesaj creștin la ”Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj și de la ora 17.00-19.00 evenimentul ”Împreună” a continuat la Universitatea Europeană Drăgan unde au avut loc expuneri culturale și artistice românești împreună cu cele ale etniilor bănățene, prin cântec, joc și poezie.

Felicit familia Teca, pentru realizarea acestui eveniment de suflet, îi felicit pentru dăruirea lor în vederea culturii și iubirea care o poartă în ființa lor pentru Mihai Eminescu, marele nostru poet, puțini români mai fac asemenea evenimente în ziua de astăzi cu suflet și din suflet.

Invitat special: Mezzosoprana AURA  TWAROWSKA, la pian: Alexandru Reisz.

Organizatorii acestui eveniment excepțional au fost: Ion Teca, Nicolae Toma, Henrieta Szabo, Constantin Tufan Stan, Pr. Cristian Cerbu, Alina Bogoevici, Sergiu Boian, Monica Cerbu, Andreea Mădăraș, Livia Vodă, Simona Berghin, Nicola Damaris, Tilore Kortner, Dumitru Răduțiu, Mia Rogobete, Frida Bacău.

PARTENERI: Protopopiatul Ortodox Lugoj, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Universitatea Europeană Drăgan, Biblioteca Municipală, Clubul Copiilor-Lugoj, Școala Gimnazială Nr.2, Școala Gimnazială Nr.3, Școala Gimnazială ”Anișoara Odeanu”, Școala Gimnazială ”Eftimie Murgu”, Școala Gimnazială de Muzică ”Filaret Barbu”, Școala Gimnazială Nr. 12 Măguri, Liceul Tehnologic ”Valeriu Braniște”, Corul Bisericii Învierea Domnului, Ansamblul Folcloric ”Susăneanța”, Asociația Culturală ”Tibiscus”- Uzdin/Serbia, ”Ana Lugojana”- Company, Ardelean Company, Cofetăria Sas, S.C.ASEXPRESS S.R.L.

COLABORATORI: Nicolae Silade, Remus Giorgioni, Ion Oprișor, Adriana Weimer, Vasiliu Alexandru, Loredana Lupescu, Gheorghe Busuioc, Vasile Gondoci, Ionel Panait, Mihai Ursulescu, Dumitru Buțoi, Monica Condean, Mariana Pândaru, Dumitru Cristănuș, Petru Panduru, Casian Bucovan, Aurel Muntoiu, Ela Iakab, Vasile Barbu, Ioan Petruescu, Mirela Cocheci, Gabriela Hlușcu, Oltea Blaga, Maria Rogobete, Mariana Liuba, Luca Iovan, Danci Marius, Ișvan Flavian, Andrada Buzducea, Micșa Vanesa, Cucec Diandra, Ioan Cerbu, Nicolae Brânzei, Patricia Kosztner, Daria Micula.

A fost o zi în care Mihai Eminescu a cântat, a dansat și a recitat poezii cu noi, cu toți cei care au participat la acest eveniment extraordinar, au fost clipe  în care ne-am curățat sufletul și l-am umplut cu dragoste de viață, a fost bucurie și speranță.

Domnul Teca  a avut o surpriză la începutul evenimentului  de la Universitatea Drăgan, acesta a primit un tablou pictat de Carmen Rogobete, 6 ani, elevă a Școlii Generale Nr. 2 Lugoj, pictura reprezentând tricolorul țării noastre.  ”Trăiască nația”, a spus Carmen Rogobete tare la microfon atunci când i-a oferit tabloul domnului Ioan T., iar domnul Teca, un patriot adevărat și iubitor de cultură, a spus: ”Sus cu dânsa” și cu respect i-a mulțumit fetiței.

MIHAI EMINESCU – ”STÂLPUL UNEI NAȚIUNI”

Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am avut fericirea, eu și generația mea, să creștem respectând valorile pure, românești, mă rog ca toate aceste valori să fie apreciate și de noile generații, având în vedere ce  vremuri trăim. Eminescu este cartea de identitate a poporului român. Este atât de mare Mihai Eminescu, iar noi suntem atât de mici, o comemorare de asemenea importanță, un asemenea eveniment trebuie să fie marcat în fiecare an de români, îl felicit pe domnul Teca și îi felicit pe toți care au contribuit la realizarea acestui eveniment, dar și pe participanți, nașterea și moartea marelui poet trebuie să fie marcate de întreaga suflare românească.

Nu trebuie să mai acceptăm să vină tot felul de oameni care să vorbească urât despre Eminescu, că ar fi antisemit, că este scheletul nostru din dulap, astea sunt vorbele lui Patapievici, că Eminescu este cel mai mare poet al secolului XIX, nu fraților, Eminescu este cel mai mare poet al tuturor timpurilor, este considerat și cel mai mare jurnalist, Mihai Eminescu a fost un geniu și așa rămâne pentru totdeauna. Nu a existat vreodată ca să nu se vorbească în școli despre 15 ianuarie și despre 15 iunie, asta trebuie să se întâmple și astăzi,  Eminescu este eroul națiunii noastre, acum, mai mult ca oricând avem nevoie de Mihai Eminescu, au trecut 173 de ani de la nașterea și 134 de ani de la moartea poetului și noi nu am mai avut un asemenea geniu, să ne bucurăm că ni l-a dat Dumnezeu pe Eminescu, el este un mare dar pentru poporul român, din păcate a trait numai 39 de ani, iar eu mă întreb oare ce patrimoniu ne-ar fi lăsat Eminescu dacă trăia mai mult?

Marele poet a făcut atâtea pentru noi, dar ce facem noi pentru el?  Ar trebui să fie dezgropat, să-I fie oasele unse cu mir și puse în Catedrala Neamului, pentru că Eminescu a fost primul român care a vorbit despre Catedrala Mântuirii Neamului, era visul lui, și de aceea spun că poetul merită un pelerinaj prin toată România.

În ziua înmormântării lui Mihai Eminescu ploua, poetul a fost băgat în groapa cu nămol, sicriul a fost lăsat în nămol, oare nu ar merita și el prețuirea noastră, dragi români, Eminescu ne-a lăsat o moștenire.

Toate țările au grijă de geniile lor, de ce nu avem și noi grijă de oasele lui Eminescu, contemporanii să aibă acces mai ușor la Eminescu, să fie un car mortuar care să parcurgă toată România, de ce nu se face așa ceva? Eu cred că Eminescu merită tot respectul și considerația noastră, datorită lui suntem astăzi poate mai romantici, mai iubitori, mai sensibili, mai inspirați și plini de fantezie, datorită operei sale atât de vastă și apreciată atât pe plan national, cât și pe plan internațional, este considerat unul dintre puținii poeți universali.

Trăirile mele, surâsul și curajul, sentimentele, dorința, speranța, toate au fost hrănite cu versurile marelui poet, până și natura mi-a oferit un tablou pe drumul vieții în care trecutul, prezentul și viitorul trăiesc o poveste de dragoste, Eminescu a rămas în sufletul meu un sâmbure al iubirii care este sădit în fiecare anotimp și din care răsare cea mai frumoasă floare cu cel mai puternic parfum.  Astăzi, cred că și datorită marelui poet Mihai Eminescu, spun clipei că o iubesc și mai ales spun  vieții că sunt îndrăgostită de ea, iar pe Dumnezeu îl rog să aibă grijă de sufletul marelui poet.

 

Răsai asupra mea       

 

Răsai asupra mea, lumină lină,
Ca-n visul meu ceresc d-odinioară;
O, maică sfântă, pururea fecioară,
În noaptea gândurilor mele vină.

Speranța mea tu n-o lăsa să moară
Deși al meu e un noian de vină;
Privirea ta de milă caldă, plină,
Îndurătoare-asupra mea coboară.

Străin de toți, pierdut în suferința
Adâncă a nimicniciei mele,
Eu nu mai cred nimic și n-am tărie.

Dă-mi tinerețea mea, redă-mi credința
Și reapari din cerul tău de stele;
Ca să te-ador de-acum pe veci, Marie!

Mihai Eminescu

 

 

 

 

Tagged:

Comments are closed.