NOAPTE DE VEGHE EMINESCIANĂ Ediția a IV-a, 11.06.2022, Tema "Identitate"

Spread the love

Loading

Organizatori: Ion Teca și Nicolae Toma

Un eveniment inedit și de exceptie care a cumulat expuneri ale valorilor definitorii ale identității noastre.

Să fim mândri că suntem români, pentru că avem motive solide, avem ce să spunem, ce să arătăm și ce să promovăm!

Avem o conștiință comună, avem o istorie, avem o limbă, avem eroi, avem cultură și, mai presus de toate, Îl avem pe  Dumnezeu.

Au răspuns prezent la acest eveniment poeți, din cele patru zări, ale Banatului istoric:

Nicolae Silade, Remus Giorgioni, Mia Rogobete, Ionel Panait, Gheorghe Busuioc, Loredana Lupescu, Costel Simedrea, Lorin Cimponeriu, Maria Nițu, Daniel Marian, Daniel Mariș, Andrei Caucar, Cami Cornea, Lucia Popa, Mihai Chiper – directorul Revistei „Arcadia” din Anina, Daniel Luca  – directorul editurii „Castrum de Thymes” și redactorul șef al revistei „Thymes”, Gabriela Șerban – directoarea bibliotecii „Tata Oancea”, Bocșa, Ana Caia – președintele Cenaclului „Aurel Tursuș”, Gabriel Moraru, redactor șef al revistei „Teleormanul Cultural” și, nu în ultimul rând, frații noștri, în identitate, din Uzdin, Serbia, Vasile Barbu – Președintele Asociației Literare „Tibiscus” și Florin Lincu.

Pentru prima dată, evenimentul s-a desfășurat în mai multe instituții publice.

Pornind de la conotațiile temei și ținănd cont de identitatea noastră primordială, care este Dumnezeu, primul moment al „Identității” de anul acesta, desfășurat în Biserica „Învierea Domnului”, a fost, pe lângă o excelență poetică și corală, o suită de erudiție și profesionalism, generate de fiii urbei, recunoscuți ca promontori ai simbolurilor perene lugojene. După un cuvânt emoționant și pătrunzător, al părintelui protopop, Ionuț Furdean, sufletul lui Mihai a fost pomenit de preoții Nicolae Ciucure, Traian Birăescu și Ioan Last.

Au creat emoții cu expunerile, de mare rafinament, în alternanță cu poeții prezenți:

– Grupul coral al Bisericii „Învierea Domnului”, condus de dna Alina Bogoevici;

– soprana lugojancă, Diana Chirilă, care, printr-o interpretare sublimă, a adus Blândul Păstor printre cei prezenți;

– Maia Voronca, într-un recital poetic către Dumnezeu, al lui Blaga, demonstrând, dacă mai era nevoie, valențele unui adevărat actor desăvârșit, care s-a pus în slujba lugojenilor două decenii;

– Simbolul lugojan, tezaurul local și național, intrat în patrimoniul universal, Corul „Ion Vidu”, care, sub bagheta dirijorului Alexandru Șuca, a adus binecuvântarea Duhului Sfânt peste orașul de pe Timiș.

De departe, s-a simțit un strop de Dumnezeire, coborât printre cei prezenți, datorită gândurilor din actul artistic prezentat.

Partea a doua, s-a desfășurat la sala mare a Teatrului „Traian Grozăvescu”, fiind o avalanșă de diverse valori care se înrădăcinează în identitatea noastră, milenară.

Pe lângă acestea, au avut un loc în manifestare, tineri care se distanțează de o majoritate, timpul lor concentrându-l către dezvoltarea unor abilități recunoscute în competițiile de profil, fiind un exemplu de voință și perseverență, reușind să se dezlipească de atracția fatidică a internetului.

Au răspuns acestui demers cultural, ca o alternanță antrenantă și revigorantă a momentelor poetice:

– Grupul care a prezentat corespondența dintre Mihai și Veronica, pusă în scenă de elevii de la Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște”, coordonați de dna prof. Oana Iordache;

– Grupul de dans modern „Red Wings, coordonat de Iosif Bot, care s-au întors campioni, de la o competiție de profil;

– Grupul de la Școala Gimnazială Nr 3, Florea Ioana și Oprișoni Denisa coordonat de dna învățătoare, Loredana Ciucure, care a prezentat două poezii, în grai și a marelui Mihai;

– Comoara națională, pianista, Patricia Roșca, eleva dnei prof Carmen Schoner, de la Școala de Muzică „Filaret Barbu”;

– Grupul inedit, creație a dnei prof Elisabeta Spanache, de la Școala de Muzică „Filaret Barbu”, format din elevii Dominic Crețiu și Laurențiu Stoian;

– Duetul cu o melodie de reflexie și meditație, Aria Lobonea și Larisa Danciu, foste eleve ale Școlii de Artă „Remus Tașcău”;

– Eleva Ariana Crista, cu o interpretare magistrală a poeziei în grai;

– Maestrul poeziei în grai, d-l prof Sergiu Boian;

În afara evenimentului, s-au acordat premii și diplome de excelență, de către UZPR – filiala Timiș, Mia Rogobete, obținând Marele Premiu.

Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă specifică a identității bănățene, prin interpretarea unui cântec popular autentic, de către dra profesor Larisa Macovescu.

Evenimentul s-a desfășurat, ca de obicei sub omiprezența reperului conștiinței naționale, Mihai Eminescu, dar și sub bucuria de a mai putea să ne raportăm la reperele care definesc și descriu identitatea noastră națională, prima dintre acestea fiind Divinitatea, în jurul căreia pivotăm în echilibru.

Mulțumesc din suflet, tuturor partenerilor și colaboratorilor, instituții, persoane fizice și private, pentru întraga disponibilitate de a ajuta și participa la această mișcare culturală zonală, în special Protopopiatului Ortodox-Lugoj și Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, care au înțeles frumusețea, profunzimea și importanța acestui fenomen cultural. Mulțumesc, de asemenea, drei Gabi Hlușcu și dlui Cristi Indricău, pentru perseverența în reconstrucția unui simbol.

„Trăiască Nația”, cum spunea Marele Mihai Eminescu!

Ion TECA

 

Tagged: