Noi descoperiri ne arată pretențiile nejustificate a ungurilor față de Transilvania

Spread the love

Loading

Lider Avar din secolul al 7-lea – reconstrucție facială

Teritoriul Ungariei actuale a fost controlat din anii 560 de către avari, un popor din Asia de Est. Populația de bază a avarilor ar fi putut fi descendentă din rămășițele Khaganatului Rouran, care au fost însoțite de alte grupuri de stepă. În 567 d. Hr., avarii au format o alianță cu Lombarzii, un popor est germanic, și împreună au învins Gepizii, un alt trib est-germanic, care a condus regiunea de la prăbușirea imperiului gepizilor.
Avarii au înființat un imperiu nomad, care conducea peste o multitudine de popoare și se întindea de la Austria modernă în vest până la stepa Pontic–Caspiană în est.

După eșecul asediului Constantinopolului din 626, puterea politică și militară a avarilor a scăzut. În anii 630, triburile slave de Vest, conduse de un comerciant franc Samo, s-au răzvrătit împotriva dominației Avarilor. În timpul rebeliunii lui Samo, bulgarii au condus, de asemenea, o revoltă reușită pentru a pune capăt autorității Avare asupra stepei Pontic-Caspice. Deși Imperiul Avar s-a diminuat la jumătate din dimensiunea sa inițială, avarii au păstrat controlul asupra Bazinului Carpatic. La începutul secolului al 8-lea, o nouă cultură arheologică a apărut în Bazinul Carpatic. Unele teorii o atribuie sosirii unor noi coloniști, cum ar fi maghiarii (Ungaria), dar acest lucru nu este dovedit archeologic și nici științific. Multe regiuni care au fost cândva centre importante ale Imperiului Avar și-au pierdut semnificația în timp ce altele noi au apărut, cum ar fi cea de lângă Ozora, în vestul Ungariei de astăzi.
Declinul treptat al puterii Avare s-a accelerat până la o cădere rapidă. O serie de campanii lansate de Charlemagne, începând cu 788, s-au încheiat cu capturarea capitalei Avarilor, o tabără mare, fortificată, cunoscută sub numele de „inelul”. Cântecul „De Pippini regis Victoria Avarica” sărbătorind înfrângerea avarilor din mâinile fiului lui Charlemagnege Taging, Pepin, încă supraviețuiește. Francii au fost sprijiniți de slavi, care au înființat politici vasale francești pe fostul teritoriu al Avarilor. Rămășițele statului Avar la est de Dunăre au fost cucerite de Imperiul Bulgar până în 829 AD. Cu toate acestea, populația Avarilor a dispărut odată cu prăbușirea statului lor. Descoperirile arheologice sugerează o prezență substanțială a avarilor în Marea Câmpie Maghiară în timpul cuceririi maghiare de la sfârșitul secolului 9. În vechile cronici maghiare, ele sunt denumite várcony (un cuvânt compus din uar “Avar” și chun “Hun”, formă antică uarchun). Mai multe nume de locuri în Ungaria (cum ar fi Tiszavárkony, Sajóvárkony, Zengötevárkony etc.) își păstrează memoria.

Sursa: https://www.quora.com/

Tagged: