Nu prăjiți cu ulei de măsline… pentru că vă va deteriora tigăile scumpe! Compania franceză de vase de gătit de lux Le Creuset emite o alertă după reclamația clienților

Spread the love

Loading

Populara companie de vase Le Creuset a avertizat clienții împotriva gătirii cu ulei de măsline, deoarece punctul său de fum scăzut dăunează cratițelor.
După numeroase plângeri ale clienților cu privire la deteriorarea fundului oalelor și tigăilor atunci când sunt utilizate, marca franceză a scris clienților sfătuindu-le că alegerea uleiului de gătit poate fi cauza problemei.
Uleiul de măsline are un punct de fum scăzut, ceea ce înseamnă că poate arde mai repede și poate da alimentelor un gust acru, în comparație cu uleiurile precum floarea soarelui, avocado, canola, nucă de cocos, porumb și susan.
După ce a scris companiei, unui client Le Creuset i s-a spus: „Să sfătuim să evitați utilizarea uleiului de măsline și să recomandăm uleiuri cu un punct de ardere mai mare, cum ar fi uleiul de rapiță, uleiul de cocos și uleiul de floarea soarelui. Uleiul de măsline are un punct de ardere foarte scăzut, iar acesta poate forma o peliculă maronie pe tigaie (ulei ars), creând o barieră între mâncare și tigaie.V-am sfătui ca din când în când să frecați uleiul de gătit în jurul tigaii și să-l lăsați cât timp nu este folosit. Acest lucru va ajuta la păstrarea calității acestuia”.
Permiterea uleiului de măsline să ardă poate strica gustul alimentelor, a avertizat bucătarul și autorul Mark Greenaway.
„Nu ar trebui să gătești niciodată cu ulei de măsline. Ar trebui să fie folosit doar la finisarea unui fel de mâncare”, a declarat el pentru The Sunday Telegraph .
„Dacă gătiți cu el, punctul de afumare este atât de scăzut, încât îndepărtează teflonul din tigăile antiaderențe sau arde tigăile tradiționale”.
Uleiul de fumat nu este întotdeauna un semn de avertizare, a scris Niki Achitoff-Gray, fost redactor-șef Serious Eats, pe blogul său.
”Adesea, vei dori ca wok-ul sau tigaia aia să fie fierbinte. Dar când un ulei crud aromat sau un bazin de unt începe să scoată fum, te îndrepti către o zonă de pericol. Încălzită de punctul său de fum, acea grăsime începe să se descompună, eliberând radicali liberi și o substanță numită acroleină, substanța chimică care conferă alimentelor arse aroma și aroma lor acre.”
Sunt uleiurile arse dăunătoare pentru sănătatea ta?
Uleiul de masline contine polifenoli, micronutrienti bogati in antioxidanti.
Dar încep să se descompună atunci când sunt expuse la căldură mare, ceea ce înseamnă că beneficiile uleiului pentru sănătate scad.
Când uleiurile nesaturate, inclusiv uleiul de măsline, sunt încălzite prea mult, unele cercetări au descoperit că pot dezvolta compuși cu proprietăți cancerigene.
Cu toate acestea, alte studii au contestat acest lucru și spun că sunt sigure pentru a găti.
Uleiurile cu un punct de fum scăzut sunt recomandate pentru dressinguri, stropire peste un vas salate sau gătit la foc mai mic.
Cu uleiurile de specialitate în creștere, piața a crescut de la 47 de milioane de lire sterline în 2019 la 51 de milioane de lire sterline, potrivit companiei de cercetare Mintel.
Piața uleiului de măsline a crescut, de asemenea, de la 158 de milioane de lire sterline la 179 de milioane de lire sterline în aceeași perioadă, raportează.
Dar problemele lanțului de aprovizionare cauzate de războiul lui Putin din Ucraina înseamnă că acum există limite privind cantitatea de petrol pe care o pot cumpăra cumpărătorii de petrol.
Cea mai mare parte a uleiului de floarea soarelui din Marea Britanie provine din Ucraina, iar deficitul a crescut, de asemenea și cererea de alternativă.
Lanțurile de magazine Morrisons și Waitrose, din Marea Britanie, limitează clienții la două achiziții de persoană, iar Tesco la trei. De asemenea, Islanda își raționalizează stocurile de ulei de floarea soarelui.

Sursa se poate citi AICI

 

Tagged: