O ALTFEL DE RENAȘTERE DE ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI

Spread the love

Loading

Maria ROGOBETE: Membru UZPR. Filiala „MIHAI EMINESCU” Timișoara

A fost poezie în inimi, pictură în suflete și prietenie în armonie.
În cadrul evenimentului din 21 Martie 2024 -ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI, la Anina, județul Caraș- Severin, organizat de ASOCIAȚIA CULTURALĂ ,,ARCADIA” ANINA * CENACLUL DE LITERATURĂ ȘI ARTE ,,VIRGIL BIROU” COLECȚIA MUZEALĂ ,,MIHAI CHIPER” în parteneriat cu PRIMĂRIA ȘI CONSILIUL LOCAL ANINA, în colaborare cu FORUMUL DEMOCRAT AL GERMANILOR DIN ROMÂNIA, FILIALA CARAȘ- SEVERIN CENTRUL CULTURAL ȘI COMPLEXUL MUZEAL ORAVIȚA, CENTRU DE STUDII BĂNĂȚENE ,,SIM. SAM. MOLDOVAN, ORAVIȚA CENACLUL DE LITERATURĂ ȘI ARTE ,,GHEORGHE AZAP-MIHAI MOLDOVAN”, în sala festivă de la Pensiunea ,,COSTI”, scriitori din Anina, Bocșa, Timișoara, Oravița, Lugoj, Reșița, Oțelu Roșu, Marga, Bozovici, s-au prezentat cărți, reviste, au recitat poezii și la final a avut loc un vernisaj de pictură: Expoziția artistei Tünde Petneházy din Lugoj.
Au avut loc diferite alocuțiuni ale coordonatorilor la deschiderea evenimentului, precum și prezentări de cărți: magistrat Ion IONESCU, ,,PERSONALITĂȚI ALE BANATULUI „, Editura Mirton, Timișoara, Mariana PÂȘLEA, RECURS LA COPILĂRIE, Editura Clubul MITTELEUROPA, Viena/Oravița, Nicolae PREDA, RUGINA ROȚILOR DINȚATE, Editura ,,CASTRUM de Thymes „, prezentarea publicațiilor și recentelor cărți ale Filialei FORUMULUI DEMOCRAT AL GERMANILOR DIN ROMÂNIA. Prezentări de reviste: ARCADIA, ULYSSES, BOCȘA CULTURALĂ, CASTRUM DE THYMES, THEATRUM CIVITATIS, ECHO VORTRAGSREICHE. Coordonatorii evenimentului fiind: Mihai CHIPER * Ion Gheorghe CHIRAN * Joseph Erwin ȚIGLA* Ionel BOTA
Despre artista Tunde Petnehazy sunt multe de spus, eu cred căopera de artă se naște într-un mod tainic, precum poezia, este o legătură strânsă între ele, totul este enigmatic și misterios în jurul nostru atunci când ne cuprinde bucuria, simțim căldura universului în ochi, nimic nu este întâmplător, nici prietenii apropiați, nici legăturile de iubire, nici fericirea pe care o acumulăm de-a lungul anilor, nici măcar familia nu este întâmplătoare, tot ce ține de ființa noastră coboară pe o scară imaginară, dar solidă. Opera lui Tünde Petneházy este desprinsă parcă de lume, este ea însăși creând o atmosferă spirituală. Văd o mână de suprarealism care răzbate în lumi paralele, apare și dispare, acționează într-un anume fel, de parcă omenirea întreagă ar fi la picioarele ei, pot spune că această mână nu poate fi dirijată decât de Dumnezeu. Tablourile pornesc de la pasteluri cerate, sunt forme de cunoaștere a realității și ajung la forme abstracte. Culorile folosite sunt primare și binare, culori vii, pure, culori care îți rămân în pereții sufletului. Tünde Petneházy creează o lume puternică, este un efect pictural pe care eu l-aș numi: mister! Îmi oferă inspirație, îmi vine să cânt parcă, simt o stare de căutare la infinit. Totul în jurul meu se transformă în elementele unei civilizații, dar și elemente de legătură formate din dorință, iubire, noul în Univers. Tocmai de aceea spun că tablourile artistei lugojene reprezintă semnificația personală a dorințelor și a simbolurilor, ele parcă vorbesc sufletului nostru despre lucrurile ce ne înconjoară. Atunci când sufletul omenesc are nevoie de iubire, arta poate să îi ofere trăirea, hrana necesară pentru că ea reprezintă dragostea de viață. Cu cât arta este mai vie, cu atât sufletul omenesc trăiește mai puternic. Între suflet și artă există o legătură ancestrală, o împlinire, iar artista lugojeanăTunde Petnehazy trăiește această minune, dar ce poate fi mai frumos decât această trăire? E pur și simplu o altfel de renaștere!
Felicitări, dragi prieteni organizatori!

 

 

Tagged: