Rodiile încetinesc procesul de îmbătrânire prin stimularea celulelor pentru a recicla și reconstrui modelul inițial, arată un nou studiu.
Fructul roșu a fost venerat de antici și denumit „hrana zeilor”, dar de abia acum oamenii de știință au identificat cheia îmbătrânirii.
Cercetatorii au testat molecula pe șoareci, ca parte din dieta lor și au constatat că a crescut durata lor de viață de la opt până la zece zile, cu mai mult de 45 %.
Compania Amazentis testează descoperirea și în mai multe spitale europene sunt mai mulți pacienți umani cărora li se administrează această moleculă descoperită în fructul de rodie.
Profesorul Johan Auwerx, de la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), din Elveția, a declarat: „Noi credem că această cercetare este o piatră de hotar în eforturile actuale anti-îmbătrânire, și ilustrează posibilitatea agenților bioactivi nutritivi testați riguros. Noi considerăm că au un potențial remarcabil pentru sănătatea umană „.
Studiul, publicat în revista Nature Medicine, axat pe mitocondriile – „centrale electrice” în celulele, care joacă un rol vital în transformarea alimentelor în energie. De-a lungul timpului, mitocondriile se deteriorează și devin mai puțin eficiente. Acest lucru dăunează sănătății multor organe și țesuturi și slăbește mușchii. Acumularea mitocondriilor disfuncționale este asociată cu multe condiții de îmbătrânire, cum ar fi boala Parkinson.
O serie de alte beneficii de sănătate au fost deja legate de rodii.
Fructul este plin de antioxidanți și reduce riscul de boli de inimă, inflamații și artrită, îmbunătățirea memoriei, crește performanța la efort și combate cancerul de prostată.
Sursa: telegraph.co.uk