O fotografie cât o mie de cuvinte. Priviți și vă îngroziți! În Bucha, Ucraina, rușii „i-au executat pe toți bărbații sub 50 de ani”

Spread the love

Loading

Cel mai grav conflict al Europei din ultimele decenii,

declanșat de invazia Rusiei din 24 februarie, a ucis până la 20.000 de oameni, potrivit estimărilor ucrainene. Peste 4,2 milioane de ucraineni au fugit din țară și aproximativ 6,5 milioane au fost strămutate în interior, spun agențiile ONU.

Forțele ruse au ocupat Bucha timp de o lună, ucigând și torturând civili izolați de lume. Ucraina a recucerit orașul de lângă Kiev, iar supraviețuitorii spun acum povești despre ororile războiului.Localnicii au spus că au văzut execuții sumare și cadavre în descompunere aliniind străzile în scene brutale. Supraviețuitorii ocupației de o lună a orașului din regiunea Kiev au început să-și descrie tratamentul oribil din partea trupelor invadatoare ale lui Putin după eliberarea zonei.Mykola, un rezident în vârstă de 53 de ani, și-a petrecut o lună ascuns în pivnița rece și întunecată a blocului său cu soția sa, după ce a fost martor la execuții crude pe străzile orașului natal. El a spus pentru ABC că, când au sosit rușii, i-au ucis pe toți bărbații sub 50 de ani și apoi i-au ordonat să-și îngroape prietenii în 20 de minute. Doi dintre prietenii săi au fost împușcați în fața lui, iar altul a fost lovit de o grenadă, făcându-i bucăți corpul, care a rămas neatins zile întregi, până când Mykola i s-a permis să-și adune rapid părțile într-o pungă și să le îngroape într-un mormânt puțin adânc pentru a se proteja. de pe câini.
Vanya Skyba a povestit pentru The Economist cum rușii au adunat un grup de constructori, le-au ordonat să se dezbrace goi și să se întindă cu fața în jos pe podea, în timp ce trupurile și telefoanele lor erau căutate pentru dovezi ale tatuajelor militare sau ale sentimentului anti-rus.

Unul dintre bărbați a fost ucis ca exemplu pentru a face grupul să vorbească, forțându-l pe unul dintre bărbați să recunoască că a fost membru al apărării teritoriale a Ucrainei care a servit în Donbas, determinându-i și pe bătăușii de la Kremlin să-l execute.
Ceilalți au fost bătuți și torturați până când un ordin de a ucide a fost dat de o zicală rusă: „La naiba, fă-le.”
Au fost conduși într-o parte a clădirii și fiecare împușcătură, iar Skyba a luat un glonț în lateral care i-a trecut prin corpul. S-a jucat mort pe podeaua de beton până când a auzit tăcerea când a fugit peste un gard la o casă din apropiere.
Mai târziu a fost găsit acolo de ruși dintr-o altă unitate care credeau că povestea lui de acoperire era proprietarul casei, dar l-au condus înapoi în pivnița unde fusese împușcat, unde s-a adăpostit cu zeci de femei și copii până când au fost eliberați.
După crimele sălbatice, localnicii au spus că armata lui Putin a ocupat casele civililor morți, băundu-le alcool, petrecând și furându-le bunurile.
Volodymyr Abramov, în vârstă de 72 de ani, a fost târât de acasă împreună cu fiica sa Iryna, în vârstă de 48 de ani, și cu soțul ei Oleg, în vârstă de 40 de ani, după ce i-au spart porțile din față, au deschis focul și au aruncat o grenadă în interiorul clădirii.
În timp ce încerca să stingă flăcările cu un mic stingător, a strigat după Oleg să vină să ajute, înainte ca un soldat rus să-i spună amenințător: „Oleg nu te va mai ajuta”.
Ginerele lui Volodymyr a fost forțat să îngenuncheze și a fost împușcat în cap, fără a-i pune măcar o întrebare, a spus Iryna.


Serhii Lahovskyi, 26 de ani, a spus pentru BBC : „Nu au întrebat nimic și nu au spus nimic, doar l-au ucis. I-au spus doar să-și scoată cămașa, să îngenuncheze și l-au împușcat, iar trupul lui a rămas acolo timp de o lună, înainte ca familia să se întoarcă în siguranță de la casa unei rude din apropiere.
Yuriy Nechyporenko, în vârstă de 14 ani, și tatăl său avocat Ruslan, în vârstă de 49 de ani, mergeau cu bicicleta la clădirea administrației orașului pe 17 martie pentru a primi ajutor când au fost opriți de un soldat rus.
Yuriy a declarat pentru BBC : „Le-am spus că nu purtăm nicio armă și că nu reprezintă niciun pericol.
„Atunci tatăl meu a întors capul înspre mine și atunci a fost împușcat… A fost împușcat de două ori în piept, chiar acolo unde este inima. Apoi a căzut.
Adolescentul a fost apoi împușcat în mână, făcându-l să cadă la pământ unde a fost apoi împușcat în braț. A sunat un al treilea împușcătură, țintându-i capul, dar glonțul i-a trecut prin capotă, iar odată ce rusul a plecat, a putut să se ridice și să fugă.
Lucratoarea Crucii Roșii Valentina Cherkai spune că nu este surprinsă de multele povești îngrozitoare care au apărut în urma războiului.
Volodymyr Pilhutskyi, un alt locuitor din Bucha, a povestit cum vecinul său a fost luat de trupele ruse pentru că purta pantaloni în stil militar care erau considerați „suspecti”. El a fost torturat și ucis, a spus domnul Pilhutskyi, cu urme de arsuri de la un aruncător de flăcări găsite pe corpul său.
Forțele armate ucrainene spun că au descoperit o cameră de tortură rusă, situată în interiorul unui spital de copii, care era folosit și ca cazarmă improvizată. Cadavrele a cinci bărbați au fost găsite împușcate în subsol, a spus un purtător de cuvânt, cu mâinile legate la spate. Unii fuseseră torturați.

Bucha a fost atacat pentru prima dată de forțele ruse care încercau să pătrundă în Kiev în primele zile ale războiului și a fost scena unor lupte aprige care au lăsat străzile pline cu cojile carbonizate a zeci de tancuri și vehicule blindate – precum și cadavrele echipajelor.
Orașul era pe deplin sub control rusesc la începutul lunii martie și a suportat ocupația de către oamenii lui Putin până săptămâna trecută, când trupele au început să se retragă, eșuând în scopul lor de a ataca capitala ucraineană. În weekend, oamenii din Kiev s-au mutat pentru a revendica regiunea. În această perioadă au început să apară poveștile.
Serghei Malyk a povestit pentru The Independent cum trupele ruse au împușcat-o pe vecina lui, Alla Minorava, în vârstă de 89 de ani, în patul ei pe 25 martie. „Nu au spus de ce au împușcat-o”, și-a amintit el. Este greu să ne gândim la un motiv… Multe dintre crimele de aici nu au sens, au ucis alți bătrâni ca ea și băieți și fete tineri.
Taras Shevchenko, un profesor de arte marțiale la grădiniță, a povestit pentru The Guardian un alt astfel de ucis. El a spus că un cuplu în vârstă – soț și soție – au fost opriți de trupele ruse în timp ce traversau drumul. Când bătrânul a dat un răspuns „agresiv” la una dintre întrebările lor, a fost împușcat.
Femeii i-au spus: „Mergi în continuare”. S-a repezit la soțul ei și a început să plângă, iar ei i-au spus: „Dacă vrei să stai lângă el, putem să te împușcăm și pe tine”. Ea le-a spus că trebuie să ia cadavrul, dar ei au spus: „Nu, continuă să mergi”. Și ea a continuat să meargă, să plângă și să meargă.
Șevcenko a spus celor care au rămas în oraș li sa interzis să meargă să adune cadavrele pentru înmormântare și, așadar, a trebuit să suporte vederea și mirosul lor în descompunere săptămâni la rând.
Dimitrou Zamohylny și-a amintit că a văzut stoluri de corbi ciugulind ochii cadavrelor. Serghei Simolenski, un veteran al marinarilor ruși care locuiește acum în Ucraina, a povestit cum a văzut cum un câine fără stăpân a mâncat capul unui mort. Alții au povestit cum trupurile au fost năvalcate de tancurile rusești și strivite „ca niște covoare de animale”.
Kateryna Ukraintseva, un consilier municipal și voluntar al forțelor de apărare ucrainene, a transmis povești despre cruzimea rusă. Într-un caz, a spus ea pentru The Telegraph, trupele au găsit oameni ascunși într-un subsol. Au împărțit mâncare uscată cu ei, dar apoi au aruncat o grenadă. Ea nu a putut spune câți oameni au murit în acel atac.
În timp ce ororile din Bucha i-au șocat și înspăimântat pe mulți din Occident, acum există avertismente din Ucraina că urmează să vină și mai rău. Procurorul general Iryna Venediktova a avertizat că „cele mai grave” victime umane se află de fapt în Borodyanka, un oraș situat la aproximativ 15 mile mai departe de Kiev decât Bucha.
O „situație umanitară similară” cu Bucha există și în orașele Cernihiv și Sumi, care au fost înconjurate și tăiate de forțele ruse la începutul războiului – care acum s-au retras. Ea nu a intrat în detalii despre exact ce s-a întâmplat acolo.
Dymtryo Kuleba, ministrul de externe, a avertizat, de asemenea, că situația din orașul sudic Mariupol – care a fost aproape în totalitate distrus de forțele ruse care încă luptă din stradă în stradă în încercarea de a-l ocupa – este probabil să fie mai gravă, cu aproximativ 5.000 de victime civile.
În satele de la nord de Mykolaiv, un oraș din sudul Ucrainei la aproximativ 250 de mile la vest de Mariupol, sătenii spun povești de orori similare cu cele provocate oamenilor din Bucha. Tatiana Bozhiko a explicat pentru Washington Post cum soțul ei, Serhii, a fost luat prizonier de ruși – aparent pentru că a sprijinit batalionul Azov care îl apără pe Mariupol – dar, în realitate, a fost probabil pentru opiniile sale pro-ucrainene deschise.
L-a văzut doar o dată după ce a fost luat, când era acoperit de vânătăi și avea brațul într-o praștie după ce a fost împușcat în cot de către răpitorii săi. După ce forțele ruse au fost alungate din Mykolaiv, trupul lui Serhii a fost găsit îngropat într-un mormânt de mică adâncime – reperat de localnici care au văzut unul dintre brațele lui rupte ieșind din sol.
Cadavrul era atât de stricat, încât medicul local nu a lăsat-o pe Tatiana să-l vadă. Fiul ei, Volodya, a analizat imaginile cu el și a spus că era ciuruit de gloanțe și avea mai multe membre rupte, probabil că a fost torturat înainte de a fi ucis.
În Trostyanets, un oraș din apropierea orașului Sumy din nordul Ucrainei, au fost legate terori similare. Olena Volkova, medic șef la un spital local, a arătat New York Times cadavrul unui bărbat care a fost torturat până la moarte. „Mâinile și picioarele lui sunt legate cu bandă adezivă, dinții îi lipsesc și aproape toată fața lui a dispărut”, a spus ea.
Alții au povestit ziarului despre copii care au fost ținuți cu un cuțit, despre violuri și răpiri forțate, despre un bătrân găsit fără dinți și bătut într-un șanț, care și-a făcut nevoile. Poliția spune că a primit până acum 15 sesizări de persoane dispărute pe care nu le poate găsi.

Nova Basan, la est de Kiev, a fost un alt oraș de suferit sub călcâiul cizmei militare a Rusiei. Mykola Dyachenko, un oficial responsabil cu administrația orașului, a spus că a fost printre cei 20 de bărbați ținuți prizonieri de trupele ruse timp de 25 de zile înainte ca acestea să se retragă.
În acel timp, el a fost interogat fără încetare cu privire la locațiile bazelor forțelor teritoriale de apărare ucrainene și a depozitelor de muniție din zonă. El a susținut că a fost supus la 15 „execuții simulate” în încercarea de a-l îngrozi să renunțe la informații, inclusiv să fie legat la ochi în timp ce o pușcă a fost împușcată peste cap.
Alți doi au descris că au fost bătuți cu patul puștii, loviti cu pumnii și cu picioarele. Un al treilea a spus că a fost suspendat de brațe pentru perioade lungi de timp. Oleksiy Bryzgalin, 38 de ani, muncitor în construcții, a spus că a fost legat de un scaun cu o grenadă plasată între picioare timp de 30 de ore.
Toți bărbații au spus că au fost hrăniți cu doar doi cartofi pe zi și au permis o singură pauză de toaletă. Au fost mutați în mod constant pentru a evita detectarea și au fost forțați să doarmă în condiții înghesuite. Ei au scăpat de răpitori în urmă cu o săptămână, când trupele ruse au început să se retragă, domnul Bryzgalin spunând că încă suferă dureri de picioare ca urmare a tratamentului său.
Aliații Ucrainei au numit crimele de război din Bucha, UE oferindu-se să trimită anchetatori pentru a strânge probe.
„(Președintele rus Vladimir Putin) este un criminal de război”, a declarat președintele american Biden reporterilor de la Casa Albă. „Ce se întâmplă cu Bucha este scandalos și toată lumea a văzut-o.”

„Trebuie să tăiem toate relațiile economice cu Rusia, dar în acest moment nu este posibil să tăiem aprovizionarea cu gaz. Avem nevoie de ceva timp’, a spus ministrul german de Finanțe Christian Lindner.
În altă parte, Statele Unite și Marea Britanie au spus că vor solicita suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului – o mișcare pe care Moscova a considerat-o „de necrezut”.
Natura deplină a crimelor din Bucha și din alte zone din care trupele ruse s-au retras este încă în curs de conlucrare.
Luni, cadavrele a cinci bărbați au fost găsite în subsolul unui sanatoriu pentru copii din Bucha. Procuratura generală ucraineană a declarat că sunt civili neînarmați, care au fost legați, bătuți și uciși de trupele ruse.
Iar la Motyzhyn, la vest de Kiev, poliția ucraineană le-a arătat jurnaliștilor AFP cadavrele a cinci civili cu mâinile legate, inclusiv cele ale primarului satului, ale soțului și fiului ei.
Oficialii ucraineni spun că peste 400 de cadavre civile au fost recuperate din regiunea Kiev, dintre care multe au fost înhumate în gropi comune.
Dar Zelensky a avertizat că decesele din Bucha ar putea fi doar vârful aisbergului, spunând că are informații despre că și mai mulți oameni au fost uciși în locuri precum Borodianka din apropiere.
Reporterii AFP care au vizitat pentru scurt timp zona nu au văzut cadavre pe străzi, dar localnicii au raportat multe morți.
„Știu că cinci civili au fost uciși”, a spus Rafik Azimov, în vârstă de 58 de ani. — Dar nu știm câți mai au mai rămas în subsolurile clădirilor ruinate după bombardamente.
„Am îngropat șase persoane”, a spus un alt rezident, Volodymyr Nahornyi. — Mai mulți oameni sunt sub ruine.
Retragerea Rusiei de la Kiev a fost văzută ca un pivot către o ofensivă reînnoită în estul și sudul țării, unde Moscova dorește să consolideze teritoriul în jurul Crimeei ocupate și a statelor separatiste Donețk și Lugansk.
Guvernul ucrainean a avertizat că Moscova pregătește un atac „la scară largă” în estul țării, iar oficialii regionali au îndemnat civilii să evacueze Lugansk, temându-se de un atac major rusesc.
Pentagonul estimează că Rusia și-a retras aproximativ două treimi din trupele pe care le avea în jurul Kievului și le va redistribui spre est și sud, Casa Albă avertizând că „următoarea fază a războiului ar putea fi măsurată în luni sau mai mult”.
Chiar și acolo unde trupele s-au retras, temerile rămân, primarul Kievului, Vitali Klitschko, le-a spus locuitorilor să aștepte înainte de a se întoarce, invocând pericolul bombardamentelor continue și pericolul muniției neexplodate.
Cel mai grav conflict al Europei din ultimele decenii, declanșat de invazia Rusiei din 24 februarie, a ucis până la 20.000 de oameni, potrivit estimărilor ucrainene.
Peste 4,2 milioane de ucraineni au fugit din țară și aproximativ 6,5 milioane au fost strămutate în interior, spun agențiile ONU.
Sursa: dailymail.co.uk

Tagged: