Românii plătesc cu bani grei pentru erorile instanţelor.
Statul roman a plătit o jumătate de miliard de euro în ultimii 5 ani pentru greşelile magistraţilor.
Magistrații sunt deasupra tuturor legilor și dacă greșesc îi doare în locul unde spatele își schimbă denumirea. Și astfel sintagma “nimeni este mai presus de lege” nu se aplică acestor oameni ajunși prin diverse metode să schimbe destinele unora dintre noi. Nu este normal să nu fie trași la răspundere dacă greșesc și nici să foe considerați supraoameni, cu salarii uriașe plătite de noi, la care se adaugă privilegii nebănuite.
Mă refer în speță la judecători, care numai în cinci ani au ajuns la o performanță demnă de Cartea Recordurilor: 8 milioane și jumătate de sentințe date în afara legii.
Există o mică găselniță ca să fie trași la răspundere judecătorii care fac pipi pe legile din România, însă nimeni nu are curajul să facă primul pas. Așa că, într-o veselie kafciană, magistrații își continuă bătaia de joc și trimit în pușcării, pe lângă comenzile politice și hoți mărunți.
USL ar trebui să se gândească serios și la revizuirea Constituției să fie stipulate clar: Magistratul care greșește răspunde cu funcția și averea lui.
O jumătate de miliard de euro a plătit statul numai în ultimii 5 ani, după ce victimele şi-au făcut dreptate la CEDO -potrivit Ministerului de Finanţe. Prejudiciul uriaş nu a fost însă recuperat de la magistraţii care au dat decizii greşite.
Ministerul acuză CSM pentru nerecuperarea banilor susţinând că, deşi are competenţă, Consiliul Superior nu a iniţiat o acţiune în regres în vederea recuperării prejudiciului adus statului. Adică, CSM nu s-a îndreptat împotriva magistraţilor care au comis erori judiciare.
În acelaşi timp, Consiliul Superior al Magistraturii dă o replică. Spune că nu se impune un astfel de demers, mai ales, pentru că o astfel de acţiune, dacă este necesară, trebuie să vină la iniţiativa Ministerului Finanţelor care ar trebui să se constituie parte civilă în instanţă, iar, apoi, să aştepte o decizie pro sau contra magistratului acuzat.
În 2009 s-a discutat un proiect legislativ prin care magistrații să fie obligați să își facăa sigurare împotriva erorilor judiciare săvârșite din gravă neglijență. Însă și acest proiect prevedea că persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice în termen de 18 luni de la sentința emisă de CEDO. După acoperirea prejudiciului, statul se putea îndrepta cu acțiune în regres împotriva magistratului. Dar cum se întâmplă noi, proiectul a rămas în fază de proiect.
Sursa: antena3.ro, ziare.com