Autor: Daniel LUCA
Luni, 10.02.2025, Maria Radu Novac și-a lansat cartea Oameni din Banatul istoric la răscrucea vremurilor (Editura Castrum de Thymes, Giroc, 2024), la Muzeul Banatului Montan din Reșița, într-o sală arhiplină, ceea ce denotă aprecierea de care se bucură autoarea în Reșița.
Să nu uităm faptul că mulți dintre cei aflați în public se bucură de medalioane în volumul prezentat, așa încât atmosfera a fost una relaxată, generoasă și plină de afecțiune, în totală contradicție cu societatea actuală, divizată, antagonică. Este un rezultat al educației, autoarea fiind și cadru didactic la Școala Gimnazială nr. 8 din Reșița.
Luni, o parte dintre elevii de altădată s-au reîntors către dascălul de atunci și i-au arătat același respect. Mai mult, o fostă elevă a venit acum în calitate de profesoară și cu elevii săi a întreținut atmosfera cu versuri și cântece. Puritatea sufletelor copiilor i-a cucerit pe toți, iar vocile lor vibrante sunt convins că se vor auzi și pe mai departe. Astfel, Colegiul Național ,,Mircea Eliade” a fost reprezentat de cadrele didactice: Nicoleta Marcu, cu elevi din clasa a 3-a A, și Sorina Andronie, cu elevi din clasa a 4-a A, cu un intermezzo muzical. Școala Gimnazială nr. 7 a fost reprezentată de prof. Dana Imbri și elevii săi (printre aceștia, Deian Imbri, care și scrie poezii în grai bănățean), cu un recital de poezie în grai și cântece patriotice. Elevii au fost însoțiți de părinți și au fost îmbrăcați în straie populare.
Aceste cântece au venit să completeze patriotismul din sală, deoarece Maria Radu Novac, după cum a evidențiat Daniel Luca (directorul editurii), a scris cartea prezentată cu un profund simțământ de dragoste de neam, țară și locurile natale. Dar în primul rând, pentru Banat, însă cel istoric și nu doar cel cuprins între granițele României. Legătura autoarei cu români (bănățeni) din afara României a născut și interviuri cu oameni de cultură, pasionați, din afara granițelor țării, în primul rând din Banatul românesc din Serbia.
Această legătură a fost subliniată și de Nicolae Toma, cel care a realizat coperta și care el însuși a creat o punte culturală cu Asociația Culturală „Tibiscus” din Uzdin, Serbia.
Gheorghe Secheșan a observat generozitatea autoarei față de cei intervievați, întrebările fiind bine țintite, așa încât să portretizeze cât mai fidel cu putință personalitățile în discuție. Totodată, acesta o observat prezența în volum a reprezentanților din diverse categorii sociale și profesionale, de la mineri la juriști, de la profesori la medici și nu numai.
Ada D. Cruceanu a subliniat că autoarea îi cunoaște pe toți cei intervievați, așa încât a știut exact ce și cum să întrebe, nefiindu-i deloc străină activitatea lor.
Doamna director a Muzeului Banatului Montan, Livia Magina, a precizat că suntem în prezența unei adevărate cărți document, cei care vor fi interesați de biografia personalităților din Banatul istoric având de acum la îndemână un valoros instrument de lucru.
Cuvintele domnișoarei subprefect, Adina Radici, caracterizează perfect lansarea de carte: „Da, într-adevăr, oamenii sunt dornici de cultură!”.
Felicitări, Maria Radu Novac, și mult succes în continuare! A fost o seară de neuitat!