O PAUZĂ MICĂ

Spread the love

Loading

Marea Moartă

Autor: Dr. Paul ICHIM

În atmosfera din țară pe care nu-i nevoie s-o mai descriu, dar și după stresul comentatorilor neprincipiali întâlniți în exercitarea profesiei, am zis că n-o mai pot duce mult timp așa și am luat o scurtă pauză.
Am ales să bântui un pic și am ajuns prin Iordania, mirajul ăla cu Petra era mult prea atrăgător. Bine, bine, era vorba și de alte puncte de vizită, Marea Moartă, Iordan, Aman etc…
Agențiile de voiaj ce organizează excursiile, pleacă și se întorc doar noaptea. Este destul de obositor să bântui noaptea dar mai ales acum, când deja s-a desțepenit vremea pe afară și la noi, că să nu spun la ei, e mai bine așa.
E adevărat că în anumite momente te cam simți în program de jogging impus, dar n-ai cum să acoperi ce ai de văzut, dacă nu dai din piciorușe. Pur și simplu nu-i nevoie de ceas de ăla care măsoară pașii făcuți, îți garantează oamenii între 10000 -20000 pași pe zi.
Chestia ușor nasoală este că temperatura de acolo diferă cam multișor față de cea de aici și începi abrupt șocul termic al aerului condiționat din autocar, hoteluri și zonele bântuite în soare.
Vă dați seama că aparatul respirator e ușor hărțuit. Căpățâna trebuie băgată la umbră, obligatoriu șepci, pălării, basmale de ale lor și tot ce mai gășiți, insolația este la un pas. Oamenii ce lucrează în turism acolo sunt amabili, nu găseșți atâta armată la fiecare colț ca în Egipt. Nu te hărțuiesc așa de crunt ca în Egipt, cei ce vor să-ti vândă ceva. Dinarul lor este mai greu decât dolarul și decât euro. Prețurile sunt cam șocante. Negociază oamenii dar nu așa de mult că cei din Egipt.
Tot fac comparațiile, deoarece i-am bântuit și pe aceia, acum ceva luni.
Nu va așteptați să vedeți prețurile puse la produse prin magazine, cu foarte rare excepții. Beutură dragilor o găsiți, dar când auzi prețurile zici că treci rapid la dezalcoolizare, au niște taxe descurajante. Până și o bere de post, din aia fără alcool, la sticlă de 330 ml cereau la restaurant 5 dinari. Înmulțiți cu 1,4 cât este raportat la dolar și aflați prețul corect.(7 dolari o bere de ….diureză).
Recomandare: Luați apă minerală de la magazine, este mult mai ieftină, la cât vor să te tzace ăștia prin autocarele lor, sau ambulanții de lângă obiectivele turistice, pentru ca pauza să fie si benefică, să vă priască!

 

Tagged: