O societate fără infractori și fără boschetari

Spread the love

Loading

Persoanele fără un venit stabil sunt deportate, la fel şi pensionarii care nu pot aduce dovada unor mijloace de întreţinere

o societate fara infractori si boschetariSvalbard, un teritoriu insular din Oceanul Arctic aparţinând Norvegiei, este cel mai apropiat de conceptul de societate lipsită de criminalitate. Regiunea care se întinde pe o suprafaţă de circa 60.000 de kilometri pătraţi are circa 3.000 de locuitori. Secretul nordicilor – ilegalitatea şomajului.

Orice locuitor din Svalbard este obligat să îşi asigure singur traiul. Oraşul – numit după un industriaş american, John Munro Longyear, care l-a fondat în 1906 –  nu are, din cauza condiţiilor meteo dificile, un sistem de ajutor social.

„Dacă nu ai un loc de muncă nu poţi trăi aici”, spune Olsen Ingero, guvernatorul regiunii cu o poliţie alcătuite din şase ofiţeri.

Persoanele fără un venit stabil sunt deportate, la fel şi pensionarii care nu pot aduce dovada unor mijloace de întreţinere.

„Acest loc este unul cu totul special”, a comentat primarul socialist Christin Kristoffersen. Deşi se bucură de multe dintre facilităţile de care dispune o zonă urbană modernă, cum ar fi un aeroport, internet de mare viteză şi chiar un restaurant de lux, oraşul nu îşi permite să asigure măsuri de asistenţă socială din cauza condiţiilor meteo extrem de dificile.

 

La fel ca şomerii, oamenii străzii nu sunt  bine veniţi aici.

Locuitorii sunt obligaţi să aibă o adresă fixă astfel încât nimeni să nu moară din cauza frigului. Oraşul este mai aproape de Polul Nord decât capitala norvegiană Oslo, ninsorile întinzându-se până la jumătatea verii.

Guvernul finanţează o şcoală şi un spital, precum şi administraţia publică din jurul guvernatorului. Alte fonduri publice se mai îndreaptă sub formă de suvenţii către cel mai mare angajator al oraşului, o companie de stat, aflată pe pierdere, care se ocupă cu  extracţia cărbunilor.

„Nu există niciun sistem de ajutor social în Svalbard. Dacă nu te poţi întreţine, nu poţi rămâne aici”, susţine Ingero.

Urmarea acestui lucru este „o societate liniştită şi care se supune legilor”, a adăugat guvernatorul.

Criminalitatea este extrem de scăzută. Majoritatea cetăţenilor obişnuiesc să-şi lase cheile de maşină în contact sau porţile de casă deschise. Majoritatea incidentelor se referă la violenţe provocate de consumul excesiv de alcool. Anul trecut, poliţia a investigat opt cazuri de încăierări în baruri.

Majoritatea locuitorilor deţin arme de foc pentru a se apăra de urşii polari, cauza numărul unu a violenţelor din regiune.

Sursa: gandul.info