O știre de ultimă oră! Trupele ruse renunță la centrala nucleară de la Cernobîl și Ucraina are din nou sub control site-ul nuclear

Spread the love

Loading

Compania nucleară de stat ucraineană a declarat joi că majoritatea forțelor ruse care au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl, după invadarea Ucrainei, au părăsit centrala.
Domul de protecție uriaș construit peste sarcofagul care acoperă cel de-al patrulea reactor distrus al centralei nucleare de la Cernobîl a revenit sub controlul Ucrainei, după ce forțele ruse au renunțat oficial la site-ul nuclear.
Deși trupele ruse au preluat controlul asupra Cernobîlului la scurt timp după invazia din 24 februarie, personalul ucrainean al centralei a continuat să supravegheze depozitarea în siguranță a combustibilului nuclear uzat și să supravegheze rămășițele din beton ale reactorului care a explodat în 1986, provocând cel mai grav accident nuclear din lume. .
Energoatom, deținută de stat, a declarat că acești muncitori au semnalat joi mai devreme că forțele ruse plănuiesc să părăsească teritoriul.
„Informația este confirmată că ocupanții, care au confiscat centrala nucleară de la Cernobîl și alte instalații din zona de excludere, au pornit în două coloane spre granița ucraineană cu Republica Belarus”, se arată într-un comunicat.
Se spune că un număr mic de trupe rusești au rămas la Cernobîl, dar nu a precizat câte. Forțele ruse s-au retras și din orașul din apropiere Slavutych, unde locuiesc muncitorii de la Cernobîl, se arată în comunicat.
Într-o postare online separată, Energoatom a spus că partea rusă a fost de acord oficial să redea Ucrainei responsabilitatea de a proteja Cernobîl.
Energoatom a spus că a confirmat, de asemenea, informații conform cărora trupele ruse au construit fortificații, inclusiv tranșee în așa-numita Pădure Roșie – partea cea mai contaminată radioactiv a zonei din jurul Cernobîlului.
Ucraina și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorări legate de siguranță cu privire la Cernobîl și a cerut retragerea trupelor ruse, a căror prezență a împiedicat pentru un timp rotația personalului uzinei.
La începutul acestei săptămâni, lucrătorii de la fața locului au declarat pentru Reuters că soldații ruși au condus fără protecție împotriva radiațiilor prin Pădurea Roșie, ridicând nori de praf radioactiv.
Solicitat să comenteze cu privire la conturile personalului de la Cernobîl, ministerul rus al apărării nu a răspuns.

Sursa se poate citi AICI

 

Tagged: