Omul sfințește locul! Profesorul Gheorghe Rancu din Șopotul Vechi, Țara Almăjului Conferința istoricilor din Banatul istoric

Spread the love

Loading

Autor: Ion Teca

Dragi prieteni, drumurile vieții, ghidate de Dumnezeu, m-au purtat pe multe meleaguri, însă un loc aparte de care sunt atras și unde mă reîntorc, cu mare chemare, admirație și prețuire, este locul unde tradiția și specificitatea noastră milenară a rămas, parcă, mai puțin alterată, iar timpul s-a oprit, puțin în loc, Țara Almăjului.

Sunt multe de văzut și admirat în această oază a tradiției, blagoslovită de Dumnezeu, unde există oameni cu talanți de mare preț, pentru nația noastră.

Unul dintre acești oameni pe care-l prețuiesc, este de fapt, la origini, dintr-un loc unde se unește Banatul cu Ardealul, prin cea mai veche mânăstire din Banat, Bodrogu Vechi, dar, după cum zice domnia sa, (și, chiar, se jură că așa este), cică bărbatu este de acolo de unde îi e soția. Asta, așa… ca „să se scoată”, dar noi, oricum, îl includem la almăjeni de seamă.

Cine nu îl cunoaște, va trebui să îl caute, când se duce pe la Cascada Bigăr, sau pe la morile de la Rudăria, pentru că unicitatea Șopotului Vechi, constă în muzeul pe care l-a desăvârșit acasă, cu exponate unicat, la nivel național.

Dar astăzi, acest Om, a organizat o sesiune de comunicări istorice, la care erudiția a fost la ea acasă.

Am participat în Lugoj, acum de curând, tot la un eveniment asemănător, dar, într-un oraș, e ceva firesc, pe când, într-un sat să vină un foarte mare număr de iubitori de istorie, este, așa consider, un fenomen unicat.

Toate s-au întâmplat datorită unui singur OM, Gheorghe Rancu care, cu voință, determinare, sacrificiu și pasiunea de o viață, a adus erudiția simțitoare la aceeași apartenență de nație și patrie, la Șopotul Vechi.

„Conferința istoricilor din Banatul istoric!”, organizată pe trei secțiuni, cu peste 60 de participanți, a depăsit cu mult arealul Banatului Istoric, de la Valea Timocului în Ardeal și din Voievodina în Muntenia, de la academicieni la istorici și de la slujitori ai spiritualității la iubitori de tradiție și adevăr.

Toți participanții, la unison, au recunoscut, că evenimentul a depășit, cu mult, așteptările tuturor.

Felicitări

Domnule Profesor Gheorghe Rancu!

Dumnezeu să vă țină în putere, pentru a menține aprinsă flacăra istoriei, tradiției și adevărului.

 

Tagged: