Panourile solare încep să devină o prezență tot mai vizibilă, în contextul grijii tot mai sporite față de mediul înconjurator, dar și al preocupării de a economisi bani prin soluții ecologice ingenioase.
Acum 13 ani, invenția unui pensionar brazilian, Jose Alano, ținea prima pagină a publicațiilor dedicate ecologiei: fostul mecanic reușise să construiască un panou solar din peturi. La scurt timp, zeci de mii de locuințe din Brazilia aveau să beneficieze de invenția lui Alano, grație implicării guvernului, dar și a firmelor private și ONG-urilor. În unele localități, consilierii locali au decis să folosească acest tip de solar pentru a produce energie termică necesară în instituțiile administrative.
Ideea i-a venit pensionarului după ce s-a trezit cu curtea plină de peturi și cutii de lapte pe care le strângea în dorința de a le recicla. Folosindu-se de cunoștintele lor elementare despre sistemele termosolare, el și soția au construit un panou alternativ folosind 100 de peturi și 100 de cutii de lapte. Invenția a atras imediat atenția, iar fostul mecanic a început să câștige premii oferite de revistele și organizațiile ecologice. Deși e patentată, Alano a decis să permită oricui să folosească invenția în scopuri non-profit, de aici și explozia de panouri solare alternative în toată Brazilia.
Cum funcționează însă acest tip de panou solar din peturi? Practic, pensionarul a folosit aceeași tehnologie prezentă în multe sisteme termosolare, și anume termosifonul. Este vorba despre o instalație de încălzire gravitațională în baza căreia apa circulă datorită diferenței de densitate – apa caldă care este mai puțin densă se ridică, în timp ce apa rece, mai densă și mai grea, coboară. Conform calculelor elementare făcute de Alamo, pentru a încălzi apa necesară unei singure persoane este nevoie de un panou cu suprafața de doar un metru pătrat.
Mai exact, Alamo a folosit un butoi pe post de rezervor de apă rece prin care alimenta panoul din peturi. Apa se încălzește de la razele soarelui și apoi urcă în partea superioară unde se află țevile la care este conectat dușul. Cutiile de carton precum și țevile de PVC prin care circulă apa au fost vopsite în negru pentru a atrage căldura. Panoul trebuie să fie la o diferență de nivel de cel puțin 30 de centimetri față de baza rezervorului de apă, așa cum se vede în schita de mai jos. Alamo recomandă schimbarea sticlelor de plastic o dată la cinci ani pentru că ele devin în timp opace.
Surse: Theecologist.org, Connect-green.com, casepractice.ro