„Pe urmele eroilor neamului românesc” – Dor și glorie, suflet românesc (II)

Spread the love

Loading

Autor: Nicolae TOMA, vicepreședinte Filiala UZPR „Mihai Eminescu” Timișoara

Ziua de 7 decembrie 2024 nu am să o uit niciodată. O zi plină și un program pe măsură la Mausoleul de la Mărășești. Emoțiile s-au revărsat peste sufletul meu și datorită oamenilor minunați care erau alături. Doamnele Antoneta Crudu și Mioara Baciu au organizat impecabil, iar programul s-a derulat fără oprire într-o atmosferă de emoție și de respect față de eroii neamului. Cred că fiecare școală din această țară ar trebui să viziteze cu elevii acest mausoleu și astfel vor fi mai aproape de eroii neamului românesc, care vor rămânea de-a pururea vii în memoria noastră.

Mausoleul de la Mărășești este un monument istoric dedicat eroilor Primului Război Mondial.

Mausoleul a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române. În confruntările de la Mărășești au pierit 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români. Actualmente mausoleul adăpostește rămășițele a 5073 de soldați și ofițeri, în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culoare.

Monumentul, printre cele mai importante din Europa, a fost realizat, între anii 1923 – 1938, după planurile arhitecților George Cristinel și Constantin Pomponiu, care au fost câștigătorii concursului de proiecte și premiați cu 40.000 de lei aur. Monumentul a fost inaugurat în mod oficial la data de 18 septembrie 1938.

Lucrările au fost demarate la 28 septembrie 1924 și s-au reluat după 12 ani, în 1936. Basoreliefurile „Cupolei Gloriei” au fost realizate de către Cornel Medrea și Ion Jalea și ilustrează diverse momente ale luptelor de la Mărășești. Pictura interioară a fost executată de Eduard Săulescu.

Arhitectul și sculptorul Emil Wilhelm Becker, sculptor al Casei Regale, a avut o contribuție însemnată la realizarea Mausoleului, pentru care, în anul 1924, a realizat toate sculpturile din capelă și din interiorul criptei.

În anul 1938, cu prilejul inaugurării, a fost emisă o medalie jubiliară, cu diametrul de 60 mm, în trei variante: aurargint și bronz. Pe aversul medaliei se aflau efigiile regilor Ferdinand I (în dreapta) și Carol al II-lea (în stânga), față în față, iar în mijloc, dedesubt, se afla stema Regatului României. Pe revers, în mijloc, este înfățișat Mausoleul Eroilor de la Mărășești.

În prezent, mausoleul este monument istoric, cu codul VN-IV-m-A-06631.

(Sursa: ro.wikipedia.org)

Programul s-a derulat sub genericul „Dor și glorie, suflet românesc”

(Sursa foto: ro.wikipedia.org)

Generalul Eremia Teofil Grigorescu – “Străjerul de la Porțile Moldovei” la 161 de ani de la naștere.

– Omagierea Eroului de Mărășești și a tuturor eroilor căzuți pe câmpurile de luptă de la Mărășești, Mărăști și Oituz, activitate realizată de Asociația Danubiana Galați și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din Romania, Filiala „Radu Macovei” Galați, Muzeul Vrancei, Asociația Cultului Eroilor “Regina Maria” din Focșani – prezintă Adafini Mihail- prof, coordonator proiect din partea Filialei Județene Vrancea a A.N.C.E. și Republica Moldova.

Moment poetic dedicat eroilor Primului Război Mondial (1916-1919).

  • Intonarea Imnului de stat al României “Deșteaptă-te Române”- Vasilica Tonu.
  • Colaj de muzică și poezie patriotică românească – realizat de elevii Liceului de Arte ”Dimitrie Cuclin” Galați, coordonați de prof. Simona Holiartoc, directorul unității.
  • Recital de cântec românesc – Bianca Mocanu – elevă la Liceul Mihail Kogălniceanu Galați (Mândră Românie, Se-aude glas peste Carpați).
  • „Noi suntem Români”- interpretat de prof. Vasilica Tonu.
  • „Ecouri Patriotice: Glasuri Poetice Unite” I- poezie patriotică, colaj, realizat de poeții Mioara Baciu, Ionel Rusu, Oana Muscă, Meleacu Lucia, Mihai Brașoveanu.
  • Recital muzical- Marin Onea – cantautor.
  • „Ecouri Patriotice: Glasuri Poetice Unite” II -poezie patriotică, colaj, realizat de poeții, Ardieleanu Mioara, Nicolae Gavrilescu, Apostu Marilena, Mircea Marcel Petcu, Anca Barbu.
  • Recital muzical susținut de prof. Vasilica Tonu, Bianca Gavrilă, elevă, clasa a IV-a Școala Dimitrie Luchian, comuna Piscu, județul Galați(Acasă-i România, Treceți Batalioane Române Carpații).
  • Cuvântul de suflet pentru neam, este flacăra vie a graiului românesc, este ROMANIA!- reflecții jurnalistice: Mioara Baciu, Pompiliu Comșa, Leonte Vasile, Radu Roxelana, Nicolae Toma, Cristian leremie.
  • Recital muzical susținut de Suzana Popescu, artist popular, Ansamblul de Cercetări Etno-Folcloric, Tălăncuța, Republica Moldova, membru al Asociației de Dezvoltare pentru Romania.
  • Dor de cântec românesc- recital muzical – Carmen Vasilica Nedelcu- artist popular, prof, la Școala Gimnazială nr. 24 Galați.
  • Un grup de elevi de la Școala din Ruginești au recitat și au cântat cântece patriotice și colinde.

Parastas pentru Eroii Neamului Românesc- pomenirea morților

Preot Ionel Rusu

Preot Gabriel Sandu

ANIVERSAREA A 161 DE ANI DE LA NAȘTEREA GENERALULUI” EREMIA TEOFIL GRIGORESCU”

Prezentul proiect a pornit din inițiativa noastră în semn de omagiu adus marelui Eroul de la Mărășești, Generalul Eremia Teofil Grigorescu care și-a pus viața în joc și prin pregătirea militară a pus stavilă hoardelor germane, care ar fi trecut prin foc Moldova.

Este necesar ca noi, cei de acum să deschidem o pagină din istoria patriei și să o menținem vie, încât tinerii de azi să cunoască mai aprofundat eroii noștri care prin puterea exemplului au adus onoare acestei țări.

În scurtul timp care i-a mai rămas după Primul Război Mondial, generalul Eremia Grigorescu a fost onorat nenumărate distincții și daruri simbolice, inclusiv cu o sabie trimisă de împăratul Japoniei, pe care sunt :ate cuvintele: „Voi ați făcut gloria Țării!”. După bătălia de la Mărășești, generalul Grigorescu și-a încurajat … „Timp de aproape două luni, prin rezistența îndârjită ce ați opus cu piepturile voastre – la Mărășești și Muncelu – năvălirii dușmanului cotropitor, ați făcut să se întunece visurile de cucerire ușoară a părții ce ne-a mai rămas din scumpa noastră țară (Moldova n.n.). La Șiret, în focul urii răzbunătoare, nesocotind lipsa sângelui, ați smuls biruința cea mare, ați făcut să reînvie în mintea tuturor amintirea glorioasă a străbunilor noștri, ați atras admirația lumii întregi. Din sângele vostru se va ridica, curat și măreț, o țară românească a tuturor românilor”, reținem din ’’Istoria românilor” a Academiei Române.”

Eroul nostru s-a născut la Târgu Bujor, sat Golășei și cu atât mai mult este o mândrie să știm că a fost contemporan cu înaintașii noștri.

Născut la 28 noiembrie 1863, anul acesta împlinind 161 de ani de la naștere, NOI, cei prezenți am luat hotărârea să-l aniversăm ca pe un brav conducător de oști, care nu a lipsit nici o zi de pe front, iar acolo unde a comandat, armata noastră nu a suferit nici o înfrângere si a rămas în istorie cu sloganul:

PE AICI, NU SE TRECE !

Actele de vitejie ale neînvinsului de la Mărășești au fost omagiate în publicațiile vremii, în reviste, l-au poeții, muzicienii iar artiștii plastici i-au dedicat tablouri și pânze cu scene de neuitat. (Va urma)