Autor: Nicolae Toma
De ceva vreme, emoția nu-mi permite să stabilesc un timp anume, Galațiul mi-a oferit câteva momente de neuitat printr-o intensă colaborare cu Asociația Danubiana Galați și implicit cu doamnele Antoneta Crudu și poeta Mioara Baciu.
Deși manifestarea a fost organizată în preajma sărbătorii Sfântului Nicolae am ales să particip la această acțiune culturală la Galați, unde împreună cu poetul Constantin Nicolae Gavrilescu am petrecut câteva zile emoționante și pline de bucurii, unde am cunoscut oameni de valoare din mass media gălățeană și personalități culturale din Vrancea și Galați și am descoperit elevii de la școala din Ruginoasa, care mi-au dat speranța că România nu este pierdută după cum cred mulți alți…
O mare bucurie a fost și faptul că ziarul nostru REVOLUȚIONARUL a fost partenerul Asociației Danubiana Galați la organizarea acestei superbe și reușite manifestări culturale legată de identitatea și vitejia neamului românesc.
Sâmbătă, 7 decembrie a.c. a fost o zi încărcată de evnimente și pentru a înțelege câtă energie românească au primit toți participanți vă prezint programul.
Activitatea fost realizată de Asociația Danubiana Galați, în parteneriat cu : Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România-Filiala „Radu Macovei” Galați, Muzeul Vrancei, Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria” Focșani, Ziarul „Revoluționarul”-Timișoara, Cotidianul „Viața Liberă” Galați și Liceul de Arte Dimitrie „Cuclin Galați”.
PROGRAM
07:45 – plecare din Galați, (la „Păpădie”) către Focșani.
„Legături geografice și strategice între Galați și Mărășești: Poarta Moldovei spre Dunăre și Șiret” prezentarea geografică – profesor Gina Burghiu, Colegiul Național „Costache Negri” Galați.
9:45 – 10:30 – activitate la Mausoleul Focșani, de cinstire a eroilor neamului, prezentare – prof, coordonator Mihail Adafini, proiect din partea Filialei Județene Vrancea a A.N.C.E.
10:40 – 11:30 – Vizită la Muzeul Unirii, Focșani – prezentarea istoricului acestui obiectiv.
12:15 – Vizită la Mausoleul Mărășești
12:15 – 12:30 – prezentarea istoricului acestui obiectiv de către prof.- coordonator Mihail Adafini, proiect din partea Filialei Județene Vrancea a A.N.C.E.
12:30 – 14:00- program cultural artistic „Dor și glorie, suflet românesc”- Tedeum.
14:00 – 14:45 deplasare la Mausoleul Mărăști.
14:45 – 15;40 – prezentarea istoricului acestui obiectiv de către prof, coordonator Mihail Adafini, proiect din partea Filialei Județene Vrancea a A.N.C.E. – vizitare.
15:40 – 16:00 Tedeum- în amintirea eroilor căzuți pe câmpurile de luptă de la Mărăști.
16:00- deplasare către Mănăstirea “Tudor Vladimirescu”, Galați
Pentru mine cel puțin, ignoranța mea privind Mausoleul de la Focșani m-a pus pe gânduri și cred că pentru cei care vizitează zona Vrancei merită să vadă o urmă a neamului românesc, care s-au jertfit pentru România.
Mausoleul Eroilor din Focșani este un monument istoric din Focșani, județul Vrancea, România. Este situat în zona sudică a orașului Focșani, mausoleul a fost construit pe baza unei inițiative publice, cu sprijinul Societății „Cultul Eroilor” și al administrației locale. Lucrările au început în 1925 și au fost finalizate în 1940. Proiectul a fost realizat de către arhitectul State Baloșin având ca inspirație arta bizantină. Materialele constitutive sunt: beton, piatră, cărămidă. Stratul exterior este tencuit în culoare albă. Caracteristica structurală distinctivă a mausoleului o constituie prezența a trei cupole, acoperite cu segmente metalice finisate și finalizate prin câte o lucrare plastică în formă de cruce.
În subsolul mausoleului se găsesc 3 cripte funerare comune, în care sunt depuse osemintele a 1744 de eroi necunoscuți din regiunea Panciu-Ruginești-Nănești, căzuți în decursul luptelor din regiune, din vara anului 1917. Tot aici, există 12 nișe care adăpostesc osemintele a 240 de eroi cunoscuți români și ruși.
În 1957 și 1977 au fost executate lucrări de reparație, pentru ca între 2009 și 2013 să beneficieze de ample lucrări de restaurare. Acestea s-au realizat cu bani europeni în proiectul „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”. (Sursa: ro.wikipedia.org)
Muzeul Unirii din Focșani se află într-o construcție din a doua jumătate a sec. al XVIII-lea, fiind la bază han, datorită locației sale, poziționat pe hotarul dintre cele două țări românești, Țara Românească și Moldova și învecinat Pichetului de graniță 45.
Clădirea în sine a servit și ca locație vamală, corespondența și cursele de legătură dintre cele două regiuni trecând prin acest punct.
Unificarea orașului Focșani și a celor două Principate Române, au adus cu ele o reorientare utilitară a clădirii; vechiul sediu vamal fiind transformat într-un hotel (Hotel „Cimbru”).
În anul 1931, cu prilejul aniversării a 40 de ani de activitate, Congresul Ligii Culturale, alături de istoricul Nicolae Iorga au plasat pe fațada imobilului o placă comemorativă cu inscripția „Aici a fost cel dintâi hotar distrus pentru unitatea națională”.
În 1912 clădirea a intrat în posesia Poștei Române, filiala Focșani, până în anul 1973, moment când poșta este plasată într-un imobil nou. Din 1982 clădirea intră în posesia Muzeului Județean, care încadrează edificul, începând cu 2006, într-un program de restaurare finanțate din fonduri PHARE. Proiectul de reabilitare este încheiat cu succes în anul 2008, punându-se bazele Muzeului Unirii Focșani, inaugurat pe 24 ianuarie 2008 în prezența Președintelui României.
Reprezentând o veritabilă dovadă a spiritului unionist, Muzeul Unrii Focșani găzduiește în interiorul său un bogat patrimoniu cultural, mobiliar și documentar al epocii Unirii Principatelor; edificiul în sine constituind un simbol al recunoștinței aduse de micul târg de pe Milcov activității asidue întreprinse de elitele vremii.
În fapt, primul Muzeu al Unirii și-a început activitatea în 1966, prin prisma unei expoziții foto-documentare, la care au fost expuse și o serie de obiecte de patrimoniu donate de Iași, Galați și Ploiești.
Ulterior, locația expoziției a cunoscut mai multe amplasamente, Muzeul Unirii găsindu-și într-un final locul de drept (Vechea Vamă) la începutul anului 2000, moment când Consiliul local a decis de comun acord să reabiliteze clădirea vămii. (Sursa: focsani-turism.info)
(Va urma)