Interviu realizat de Maria Radu Novac
Maria Radu Novac: Bună ziua, Angelica. Spune- ne, unde este” acasă” pentru tine?
Angelica Herac: Deși se spune că „acasă“ poate fi oriunde ești cu familia, cu cei dragi, eu am două locuri care vor fi întotdeauna ,,acasă“ pentru mine: Valea Almăjului, comuna Șopotu Nou și Reșița. De ce? Pentru că noi, almăjenii oriunde suntem în lume, locul de suflet rămâne Țara Almăjului toată. Avem noi un patriotism local aparte pe care numai noi îl înțelegem și îl conservăm. La Reșița m-am născut, am făcut școală, mai puțin facultatea pe care am urmat-o la Timișoara, un alt oraș de care sunt legată sufletește. Copilăria fără vacanțe, acelea, toate la Șopot, adolescența, tinerețea și maturitatea până în prezent, au fost aici în orașul de la poale de Semenic. Cine știe ce îmi rezervă viitorul însă dacă ar fi în puterea mea, în Almăj m-aș retrage la bătrânețe. Deocamdată și să vreau, nu pot, lucrez la Reșița și, din păcate, am tot mai puțin timp să mă duc în Valea Miracolelor, cum frumos spune, profesorul-poet, Iosif Băcilă de la Dalboșeț.
Maria Radu Novac: Vorbeste-ne despre rădăcinile tale bănățene, despre familia ta.
Angelica Herac: Suntem bănățeni curați, cum se spune. Din Valea Amăjului, comuna Șopotu Nou, sat Stancilova de Sus. Părinții mei, ambii de acolo, cu bunici, cu toate neamurile. Generațiile mai tinere și nu numai au plecat în Timișoara, la Reșița, chiar și mai departe pentru că au făcut studii și au rămas în orașele respective. La marile sărbători, revenim cu drag ,,acasă“.
Maria Radu Novac: Iubești graiul bănățean și scrii în grai. Ne trimiți o poezie?
Angelica Herac: Daa… scriam, mai corect spus. De multă vreme nu mai scriu nici poezie, nici proză rurală. Nu mai am starea necesară, nici timpul dar starea este cea mai importantă. O să vă ofer o poezie scrisă mai demult, cu mult drag. Este nemaipomenit să scrii, să dai viață cuvintelor. Cu precădere, poezie. Trebuie multă sensibilitate, trăire.
Maria Radu Novac: Lucrezi de multă vreme la Centrul Județean de Cultură Tradițională. Care este menirea instituției?
Angelica Herac: Din 2004 până în ziua în care vorbim. Sunt mulți ani, mulți și au fost frumoși și bogați. Menirea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin ca și a altor centre similare din țară este să conserve și să promoveze valorile culturale tradiționale. Tradițiile și obiceiurile, jocul popular, portul popular, graiul – literatura dilaectală, poezie în grai, teatru popular, proză rurală, cântecul tradițional, meșteșugurile, pictura naivă, într-un cuvânt, cultura populară cu toate aceste ramuri. Sunt foarte importante toate. Din păcate, în zilele noastre, atenția este focalizată pe partea artistică, muzică, în special și nici aceea, tradițională, mai mult, comercială. Se produce un enorm deserviciu culturii populare însă, se pare, nu este vizibil. Va fi, cu siguranță, peste ani când vom pierde totul și atunci vom constata că se putea salva dar nu s-a făcut. Tipic românesc, regrete tardive. Singura care se zbate este cultura scrisă care luptă să adune informații și să le lase viitorului. Dar și aici, este un ,,dar“, publicațiile și lucrările de specialitate sunt umbrite de cele de ,,contemporană“. Desigur, prezentul este important, clipa trebuie reținută și valorificată însă fără trecut nu există nici prezent solid, viitor, ce să mai vorbim. Însă, câtă vreme există în sistem oameni care nu au pregătire în domeniu și experiență dar nici nu vor să înțeleagă importanța fenomenului, totul este zadarnic… Istoria, ne va judeca pe toți… până atunci, o luptă donquijotească. Scrisul va fi singura mărturie că a existat vreodată un anume obicei, un om important în viața satului, o legendă pe care nu o va mai ști nimeni dacă nu rămâne scrisă și multe altele. Cartea va supraviețui tuturor timpurilor, restul, este efemer.
Maria Radu Novac: Care sunt valorile pe care le promovați? Ce înseamănă valoare?
Angelica Herac: Valoare înseamnă ceea ce ne reprezintă, ne dă identitate, ceea ce este autentic. Dacă o împopoțonăm cu adăugiri contemporane îi știrbim din frumusețe și din sens. Reconfigurarea ei ,,rebrenduire“ cum le place unora să se exprime este nocivă. Cultura tradițională trebuie să rămână bazată pe tradiție, cum este rădăcina cuvântului iar cultura și arta contemporană, este cea a momentului care, desigur, peste 100 de ani, va deveni și ea o tradiție dar până atunci, să nu le amestecăm.
Maria Radu Novac: Vorbeste- ne despre festivalul Văii Almăjului la care te implici și sufletește?
Angelica Herac: Festivalul culutural-artistic al Văii Almăjului a ajuns în acest an, 2023 la ediția cu numărul 26 și se va desfășura la Șopotu Nou unde sper să fie un nou succes, așa cum au fost și celelalte două ediții derulate la mine în sat. Evident, mă voi implica 100%. La toate edițiile am fost prezentă și m-am dedicat însă, pentru Șopotu Nou, am o notă de subiectivism, recunosc. Despre acest Festival al Țării Almăjului a scris o carte nemaipomenită, evocând toate edițiile, fostul nostru coleg de presă și de la ,,Nedeia , Nicolae (Nae) Irimia în anul 2016 când se împlineau 20 de ani de când a luat naștere acest eveniment major pentru Almăj. Cartea cu titlul ,,Tradiție și frumusețe în Țara Almăjului – Festivalul Cultural-Artistic al Văii Almăjului, la ediția XX“ a apărut la Editura Tim, Reșița, director, prof. Gheorghe Jurma. Ediția aniversară, a XX-a găzduit-o localitatea Șopotu Nou în 6-7 iunie 2015. În 2007 Șopotu Nou a participat pentru prima dată la circuitul organizării, atunci fiind prima ediție în această comună. Am îngrijit volumul împreună cu bunul prieten și colaborator, Nae Irimia, bucurându-ne de sprijinul financiar al Creației cum știe toată lumea Centrul de Cultură (director prof. Gheorghe Țunea) și al Primăriei și Consiliului Local Bozovici (primar, Adrian Sergiu Stoicu). Acest Festival are loc prin rotație în cele 7 localități almăjene – Bozovici, Bănia, Dalboșeț, Eftimie Murgu, Prigor, Lăpușnicu Mare și Șopotu Nou. Sunt 2 zile de sărbătoare – prima zi, dedicată unui Simpozion intitulat ,,Despre Almăj, almăjeni și faptele lor“ iar a doua zi are loc un regal artistic, parada costumelor populare și spectacolul folcloric al grupurilor și formațiilor artistice din cele 7 localități și numai, și din zonă, dacă există. Participă foarte mulți copii și tineret dar și adulții sunt alături de noi în fiecare an și le mulțumim pentru toată dăruirea oferită acestei manifestări cultural-artistice. Cinste celor care au făurit aceste lucruri minunate!
Maria Radu Novac: Festivalurile pe care le organizați la Herculane adună mii de turiști și spectatori din toate colțurile lumii. Te rog sa ne vorbești despre munca care stă în spatele reușitelor voastre, despre laboratorul tău secret.
Angelica Herac: Nu există un laborator secret dar îmi place exprimarea. Există numai dragoste infinită pentru ceea ce fac și abnegație totală. Eu așa am fost educată, să muncesc cu drag și seriozitate. Cu siguranță am fost născută cu darul de a putea ,,vedea“ frumusețea acestor valori și dorința de a le păstra. În mod cert, Festivalul Internațional de Folclor ,,Hercules“ este cel mai mare și important eveniment al Centrului. De 53 de ani, anul acesta, se organizează acest festival, deja celebru, unul dintre cele mai longevive din țară. Participare masivă de ansambluri-etalon din județ, țară și străinătate, acest Festival s-a impus în peisajul Festivalurilor la nivel international (CIOF) astfel încât își doresc multe țări să participle constatând ospitalitatea și calitatea evenimentului derulat de la debut, pe Valea Cernei, în renumita stațiune, Băile Herculane. Timp de 5 zile în fiecare an, în prima decadă a lunii iulie, orașul Băile Herculane este inundat de bucurie, tinerețe fără bătrânețe datorită artei, frumusețe și varietate. Explozia de culoare în miez de vară se transmite publicului care seară de seară ne cinstește cu prezența și mulțumimim și aici pentru îndelunga și însuflețita contribuție. Regalul folcloric este unic și așază pe noi cei din județul Caraș-Severin, în rândul celor mai destoinici păstrători și promotori ai valorilor tradiționale.
Maria Radu Novac: Ce proiecte comune dezvoltați cu comunitatea română din Serbia? Dar cu celelalte comunități din țările vecine?
Angelica Herac: Avem colaborări fructuoase construite în ani de muncă atât cu bănățenii români din Banatul istoric cât și cu cei din alte enclave românești. Ele s-au dezvoltat pe linie cultural-artistică, cultură scrisă dar și spectacole de folclor. Jocul popular, portul, graiul și muzica tradițională au fost pilonii principali care au format punți de colaborare, prietenie și solidaritate în păstrarea valorilor spirituale românești. În ,,Nedeia“ am publicat materiale cu obiceiurile și tradițiile din comunitățile de români. Am scris și noi, eu și colaboratorii Centrului materiale despre Sfânta Tradiție de la noi în publicațiile dumnealor și ne onorează aceste legături culturale. Desigur, acestea continuă, fapt îmbucurător pentru ambele părți.
Maria Radu Novac: Ai lucrat câțiva ani la postul teritorial de televiziune. Ce a însemnat pentru tine experiența de om de presă?
Angelica Herac: A fost un vis pe care Dumnezeu m-a ajutat să îl împlinesc. Nu a fost baș ce îmi doream la acel moment deoarece mă pregătisem pentru nobila profesie de dascăl dar, așa a fost trasat drumul vieții mele. Am revenit în 2002, după absolvirea Universității de Vest Timișoara, în Reșița, acasă și mi-am căutat un loc de muncă. Nu am reușit să pătrund în învățământ deși și atunci ca și acum, exista o criză de oameni cu studii dar… mereu acel ,,dar“ românesc. Este o poveste urâtă pe care prefer aici să nu o dezvolt. Am ajuns în presa locală, a fost foarte fain și interesant și benefic pentru devenirea mea și profesională și umană. Terra Sat Reșița mi-a oferit șansa de a fi redactor de știri, de diverse emisiuni dar ce mi-a pătruns sufletul, au fost emisiunile de folclor. Am iubit muzica populară de copil, petrecând multe vacanțe la sat, asta îmi era drag, cântecul popular. Pe lângă cântec, apreciam și apreciez tradițiile, obiceiurile satului românesc, întreaga cultură populară în complexitatea ei. Eu am avut oarece experiență, în anii de liceu, am colaborat cu postul de Radio 11 + Reșița. Era o rețea națională foarte cunoscută atunci. Am fost 2 ani și ceva colaborator tot pentru emisiuni de folclor. Am continuat ceva inițiere la Radio Timișoara în timpul facultății dar nu am ajuns pe post pentru că nu aveam timp să mă ocup dar m-am dus la niște lecții le pot numi de radio și folclor cu regretații, Lucia Boleanțu și Nicolae Pârvu. De la aceste personalități am învățat multe și mult. Dumnezeu să îi odihnească în pace și lumină! Pe parcursul vremii am fost redactor muzical și la postul de televiziune local, Vest TV Reșița și la Radio România Reșița, timp de 2 ani și ceva, am realizat îndrăgita emisiune duminicală ,,Doine și cântece de voie bună“ de la miezul zilei. Este minunat să lucrezi în mass-media însă îți consumă tot timpul și energia. Peste tot, de fapt, este așa dacă ești pasionat de ceea ce faci, nu faci doar să treacă luna, faci să rămână ceva bun și de trebuință în urma ta.
Maria Radu Novac: Prima dragoste, presa, nu moare. Redactezi o revistă a instituției. Vorbeste- ne despre ea. Cine poate publica? Cum o putem citi?
Angelica Herac: Da, al doilea meu copil este revista ,,Nedeia“. În anul 2013, domnul profesor Gheorghe Țunea, director pe atunci al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin a decis să înființeze o revistă de specialitate. Domnia sa a botezat-o, gândindu-se la câteva repere cărășene și bănățene care reprezintă identitatea acestui colț de Rai care este Banatul de munte. În primul rând nedeia, negeia/nigeia, ruga satului/hramul satului și Vârful Piatra Nedeia de pe muntele Semenic. Această revistă exclusiv de cultură tradițională cărășană este așadar o sărbătoare a locuitorilor județului nostru. Anul trecut a ajuns sau ar fi ajuns la numărul 20 și 10 ani de apariție și se zbate să trăiască. Nu sunt eu încă suficient de vocală sau pur și simplu valoarea nu își mai are locul în peisajul județului Caraș-Severin pentru că această publicație nu este apreciată după cum merită și cum și-a câștigat acest drept într-un deceniu de muncă, seriozitate și devotement față de valorile tradiționale cărășene și nu se vrea, acesta este verbul potrivit. Cred că nimic nu este întâmplător și dacă acest interviu apare, ar trebui să dea de gândit celor care cred că doar contemporanul este important și interesează. Consider că lucrurile bune realizate de predecesori, trebuie continuate și nu stopate din orgolii și ambiții. Ar trebui acționat în spiritul constructiv căci istoria va judeca conducerea unei instituții dintr-o anume perioadă pentru ce a distrus, așa cum o va și preamări pentru realizări, contribuții și continuitate. Contează poate prea puțin cine face pentru că nu îi este iubit numele, pregătirea și palmaresul, contează că s-a făcut sau nu s-a făcut. Eu am fost omul potrivit din punct de vedere profesional în acel moment să preiau o asemenea sarcină și am reușit în calitate de redactor-șef împreună cu o echipă deosebit de valoroasă (prof. Gheorghe Jurma, consilier editorial; prof. Adela Lungu-Schindler, redactor și †Nicolae Irimia, redactor, publicist, scriitor, om de cultură) să o mențin și să o promovez timp de un deceniu. Revista noastră, a Centrului se poate citi și online pe word press-ul creat pentru revista ,,Nedeia“https://revistanedeia.wordpress.com/- și nădăjduim și pe site-ul instituției, în curând, toate numerele.
Maria Radu Novac: Ești absolventă a secției de franceză- spaniolă din cadrul Universității de Vest. În primul rând, ești traducătoare… Vorbeste- ne despre munca ta.
Angelica Herac: Nu sunt traducător autorizat, nu am avut puterea să îmi fac actele necesare, mă refer la birocrația care mă supără și am renuțat. Traduc însă nu am calitatea oficială pentru documente. Acest lucru nu m-a împiedicat să traduc în limba franceză o lucrare din domeniul meu actual de activitate, ,,Cântecul fanfarei – Fanfara de la Lăpușnicu Mare“ (Editura Hestia, 1995, Reșița) a domnului profesor Gheorghe Țunea, fostul director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin în perioada 2000-2017. Eu am tradus-o în anul 2014 cu titlul ,, La chanson de la Fanfare – La Fanfare de Lăpușnicu Mare“, apărută la Editura Tim Reșița. De asemenea am fost interpret pentru Asociația noastră ,,Caen, Calvados“, pentru o Asociație de înfrățire din comuna natală a părinților mei. Am foarte mulți prieteni în Franța de la ambele asociații cu care păstrez legătura și vorbim permanent. Pot vorbi în franceză când doresc, nu îmi poate nimeni lua ce am învățat în prestigioasa Universitate de Vest Timișoara.
Maria Radu Novac: Rămânem în sfera interesului pentru limba franceză: ai activat în cadrul Asociației Caen- Calvados, Reșița- Roumanie, ți- ai adus contribuția la reușita activităților dedicate francofoniei. Ce dorești să faci pe viitor?
Angelica Herac: Sunt la bază profesor de limba și literatura franceză și limba și literatura spaniolă. Am activat și sunt încă în cadrul Asoviației ,Caen-Calvados, Reșița-Roumanie și sunt foarte mândră că avem o asemenea entitate. Păcat că timpul a cam diluat aceste relații și de-o parte și de alta însă oamenii au păstrat legătura și acesta este aspectul esențial. M-aș bucura nespus dacă am reuși să revitalizăm acțiunile măcar așa cum era odinioară dacă nu mai bogate și variate. Mă voi implica cât pot și mă pricep. Știți că am realizat acele cursuri de inițiere, inclusiv pentru nivel avansat de limbă franceză și au prins foarte bine participanților. Am avut ecouri pozitive ceea ce denotă că au fost de folos și, în consecință sunt foarte necesare. Merit însemnat a avut Biblioteca Județeană ,,Paul Iorgovici“ Reșița.
Maria Radu Novac: Ce dorești să transmiți cititorilor publicației noastre?
Angelica Herac: Sunt convinsă că fiecare ne dorim bine, nouă și celor dragi. Prin urmare, din suflet, le doresc celor care se bucură de Cuvânt să creadă în Dumnezeu și totul va fi bine căci ,,întâmplarea este pseudonimul lui Dumnezeu atunci când nu vrea să semneze“ (Anatole France). ,,Întâmplarea“ a făcut să putem sta de vorbă acum și aici.
Maria Radu Novac: Am vrut să te întreb dacă nu te superi,despre copilul tău reușit.
Angelica Herac: Unicul meu fiu, Rareș-Dimitrie, un copil minunat ca toți copiii dealtfel. Mă bucur că Dumnezeu mi l-a dăruit și mă rog să fim sănătoși și să ne bucurăm unii de ceilalți. Ca mamă, îmi doresc să îl pot ajuta cât mai mult și repet, mă rog să aibă noroc și sănătate, lucruri pe care nu i le poate da decât Dumnezeu.
Maria Radu Novac: Ai ales pentru copilul tău, Rareș, o școală dragă mie, Școala gimnazială nr.8 RESITA. Care sunt criteriile?
Angelica Herca: Sincer, mărturisesc că am tot vrut să îl aduc pe Rareș la această școală dar nu a fost să fie decât mai târziu. Oricum mai bine, mai târziu decât niciodată. Așa a fost rânduit de la Dumnezeu. Criteriile sunt rezultatele foarte bune ale copiilor din această școală. Deopotrivă, nu s-ar putea realiza acestea fără dascălii deosebit de implicați și disciplina existentă. Ne așteaptă liceul la anul.
Maria Radu Novac: Îți mulțumesc pentru gândurile tale calde și aștept cu mare nerăbdare noi evenimente organizate de Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.
N. R. Și pentru că interviul a fost publicat chiar de ziua Doamnei Angela Herac, redacția îi urează: În ziua ta de nastere, noi îți dorim din adâncul sufletelor noastre multă pace, bucurie de fiecare lucru mărunt în viață, sănătatea să te înconjoare, prietenii să te însoțească mereu, dragostea ta să te iubească, și in final să ai încredere și curaj să duci până la sfârșit, orice lucru început! La Mulți ani! (redacția Ziarului Revoluționarul)
Comments are closed.