Pentru prima dată Societatea Civilă a câștigat: Chevron se retrage din România

Spread the love

Loading

Chevron renunță la explorarea gazelor de șist din România

 

chevron se retrageCompania americană Chevron renunță la concesiunile de zăcăminte de gaze de șist din România și va pleca din țara noastră. Chevron România a renunțat la concesiunile din țara noastră. Rezultatele lucrărilor executate de companie în România vor fi predate ANRM și vor rămâne în custodia statului.

Confidențialitatea informațiilor de acest gen este menținută în conformitate cu legislația din România. Chevron nu comentează și nu dezvăluie cifre de business.

Compania Chevron s-a lovit în România de o rezistență acerbă dinspre o parte a populației din zona unde avea concesiunile, precum și dintr-o zonă a societății civile. Chiar și mediul politic i-a fost ostil, USL organizând în anii 2011-2012, pe când era în Opoziție, mitinguri împotriva companiei americane.
În campania electorală de la sfârșitul anului trecut, într-o declaraţie făcută pentru un post de televiziune, şeful Executivului din România, Victor Ponta, preciza că problema explorării gazelor de şist în România s-a amânat. Victor Ponta susţinea că, momentan, trebuie pus accentul pe gazele convenţionale din Marea Neagră, care sunt în explorare.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat în ianuarie a.c. că, în privinţa gazelor de şist, deja are impresia că „problema se rezolvă de la sine, datorită scăderii preţului hidrocarburilor, în esenţă a petrolului”.


„Lucrurile s-au schimbat radical şi deja exploatarea gazelor de şist, cel puţin în zona noastră, nu cred că mai este în zona rentabilităţii”, a spus Klaus Iohannis, precizând că tehnologia nu este nouă, dar nu a fost folosită, pentru că nu era rentabilă. Creşterea preţului petrolului a dus însă la sporirea interesului pentru acest tip de exploatare. „Impresia mea este că acum, în această etapă, interesul pentru gazele de şist este în scădere”, a adăugat Klaus Iohannis.
Sursa: economie.hotnews.ro, digi24.ro