Autor: Maria Radu Novac
Un proiect numit Piața „Semințe cu suflet” sprijină agricultorii românii cu semințe românești menit pentru a păstra agricultura tradițională sănătoasă. Aceste semințe sunt adunate de la țăranii din toată țara și este mai mult decât o inițiativă pentru doamna Rodica Meirosu, grupul care se ocupă de acest proiect este a doua familie.
Acest grup de oameni inimoși, pe cheltuiala lor, fără să ceară nimic, sufletiști, organizează în toate regiunile din Românie și au ajuns și în Bălți, din Republica Moldova și la diverse târguri, unde se întâlnesc cu iubitorii de plante.
Sufletul acestui grup este doamna Rodica Meirosu, coordonatoarea grupului, care a acceptat să ne ofere amănunte despre proiectul „Semințe cu suflet”.
Prin intermediul ei încercăm să- i cunoaștem pe acești oameni generoși, care nu s- au plâns niciodată de oboseala drumului, de cheltuieli, de timpul pe care îl ia recoltarea, uscarea și ambalarea semințelor adunate cu migală și dăruite cu generozitate.
Maria Radu Novac: Vă rog să ne vorbiți despre Dvs.
Rodica Meirosu: Sunt pensionară, am locuit peste 30 de ani în Ploiești, dar m-am retras pe meleagurile natale, în jud Buzău. Din pasiune mă ocup cu grădinăritul, adunând și cultivând soiuri de legume românești dar și exotice.
Maria Radu Novac: Ati învățat și ați trăit la Ploiesti o mare parte din viață.
Rodica Meirosu: Da am învățat și am lucrat în București și Ploiești peste 30 de ani
Maria Radu Novac: Ati luat viața de la capăt la Săhăteni?
Rodica Meirosu: La Săhăteni este casa părintească, grădina copilăriei, aici m-am nascut.
Maria Radu Novac: Vă amintiți cui ați trimis prima dată semințe?
Rodica Meirosu: Nu îmi amintesc… Am început cu revista „Practic și idei de grădină”, apoi pe sunphoto, apoi pe facebook în diferite grupuri de grădinari. Sunt în jur de 20 de ani de când am început cu schimburi de semințe.
Maria Radu Novac: Va cunosc activitatea de numai 12 ani și v-am cunoscut preocupările prin intermediul revistei „Practic și idei….” în care ne dădeați sfaturi utile începătorilor și nu numai. Ce ne puteți spune despre colaborarea Dvs? Ce oameni ați remarcat?
Rodica Meirosu: Revista „Practic…” am început să o cumpăr din anii 2001-2002. A fost revista mea de suflet. Mai târziu am început să fiu colaborator, să scriu articole despre plante. Am cunoscut mulți oameni minunați printre care și pe dv.
Maria Radu Novac: Grupul „Semințe cu suflet” este mai mult decât un grup. Ce înseamnă pentru Dvs?
Rodica Meirosu: Grupul Semințe cu Suflet este a doua familie a mea! Datorită acestui grup am legat prietenii strânse cu oameni minunați.
Maria Radu Novac: Membrele grupului au preferințe diferite, unele preferă florile, altele legumele, iar domnul Luca se ocupă cu pomii fructiferi. Vă rog să nu-i prezentați pe toți.
Rodica Meirosu: În grup sunt persoane cu diferite studii, cu diferite ocupații, dar pe toți ne-a unit pasiunea pentru plante, fie că sunt legume flori sau pomi. Nu pot să vă scriu despre fiecare în parte, pentru că sunt mulți. În primul rând trebuie sa iubească plantele, să fie pasionat de grădină să știe să primească, dar și să dăruiască semințe sau plante.
Maria Radu Novac: Organizați întâlniri cu iubitori de plante din țară? Cum reușiți să coordonați membrii grupului? Aveți amintiri plăcute?
Rodica Meirosu: Grupul este format de 8 ani. De 7 ani organizăm diferite evenimente în țară. Eu sunt administrator și coordonator al acestor evenimente. Până în prezent avem peste 70 de evenimente organizate în țară. Piețe de semințe gratuite, festivaluri sau evenimente de vară-agroturism.
Maria Radu Novac: În data de 8 aprilie a. c, ora 10, aveți planificată o întâlnire cu agricultorii din Caraș- Severin, la invitația Direcției agricole Caras-Severin. Ce surprize aveți pentru cei care vin să vă întâlnească? Ce așteptări aveți de la noi?
Rodica Meirosu: Da, în data de 8 aprilie, grupul „Semințe cu Suflet”, va fi prezent în Reșița. Mulțumim pentru susținere și găzduirea evenimentului Direcție pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin! Vor fi multe semințe, plante, pomi care se vor oferi gratuit. Cei care primesc, au datoria morală să le cultive, să le înmulțească și să dea mai departe așa cum facem noi pentru păstrarea soiurilor țăranești de legume. Din județul dv. se poate alătura, oricine are semințe de legume sau flori, să primească sau sa ofere semințe, plante la cei ce le doresc.
Maria Radu Novac: Lumea s-a schimbat după pandemie, se întoarce la natură, la valorile noastre. Dvs. vă deplasați în toată țara, ce spun oamenii?
Rodica Meirosu: După pandemie multe familii vor o hrană sănătoasă pentru copii sau nepoții lor. Mulți s-au mutat la țară și vor să aibe în grădina lor, legume și fructe sănătoase, netratate chimic. Noi nu promovăm tratamentele chimice la plante.
Maria Radu Novac: Strămoșii noștri aveau un calendar agricol legat de anume sărbători și date, de cântatul cucului… Unde găsim adunată aceasta înțelepciune a poporului?
Rodica Meirosu: Aceasta înțelepciune a poporului, o găsim la bătrânii din sate. Tot la ei am găsit soiuri vechi de roșii gustoase cum era odată.
Maria Radu Novac: Fiecare plantă are personalitatea ei, modul de plantare și de îngrijire. Ați putea să redactați cu membrele grupului un îndreptar pentru începători?
Rodica Meirosu: Fiecare plantă este ca un copil care trebuie să îl îngrijești cu drag, să crească mare și să te bucure cu roadele ei. La o grădină este nevoie de multă pasiune, multă muncă și multă dragoste de natură. Când oferim semințe la evenimente, oferim și sfaturi cum sa le cultive.
Maria Radu Novac: Cum se cultivă macii?
Rodica Meirosu: Semințele se amestecă cu puțin nisip și se aruncă în gradină în locul unde îi vrem inflorit. Sunt semințe care încolțesc la suprafață.
Maria Radu Novac: Ce practici ecologice diferențiate la flori și legume cunoașteți?
Rodica Meirosu: Vrem să trăim și să mâncăm sănătos. Vrem sa păstrăm semințele noastre românești.
Maria Radu Novac: Ce sfaturi ne dați?
Rodica Meirosu: Evitați stropirile cu substanțe chimice! Folosiți maceratele sau infuziile din plante! Sunt multe de spus, ar trebui scris o carte pe această temă.
Maria Radu Novac: Activitatea grupului Dvs. este cunoscută și mediatizată și în Serbia prin pagina din publicația românească „Libertatea”, „Plantele unesc” a jurnalistului Denis Stratulat, el însuși mare iubitor și cultivator de flori, legume, pomi fructiferi… Ce doriți să transmiteți prietenilor din comunitatea română din Serbia?
Rodica Meirosu: Da, îi mulțumesc mult pentru articolul scris! Aș zice doar 2-3 cuvinte… Dacă – Plantele ne unesc-, îi invit la evenimentul de la Reșița să ne cunoaștem, să facem schimb de semințe și plante. Noi am participat și la evenimente în R. Moldova împreună cu moldovenii de peste Prut. Deasemeni și din R. Moldova participă în România la evenimentele noastre. Și la Reșița va veni familia Ion Cazacu din Bălți.
Maria Radu Novac: Ce ar dori membrele grupului să viziteze în Banatul montan?
Rodica Meirosu: Sunt multe frumuseți de văzut. Am vizitat zona dv. de câteva ori, dar oricând revin cu drag. Încă nu am făcut programul pentru obiectivele turistice.
Maria Radu Novac: Aveți un mesaj pentru noi?
Rodica Meirosu: Vă doresc tuturor, multa sănătate, grădini cu roade bogate, și să ne întâlnim cât mai mulți gradinari, la Reșița, în data de 8 aprilie!
Despre acest ambițios proiect „Semințe cu suflet”, format din oameni de suflet, buni gospodari și membri voluntari, se poate spune că vine în sprijinul grădinarilor din toată țara, păstrători, cultivatori și distribuitori de semințe autohtone românești.
Grupul ❞𝐒𝐞𝐦𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝐬𝐮𝐟𝐥𝐞𝐭❞, propune o exprimare a românismului, crearea unui spațiu cultural autohton, unde întâlnim 𝐟𝐞𝐫𝐦𝐢𝐞𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐳𝐨𝐧𝐚 𝐡𝐨𝐫𝐭𝐢𝐜𝐨𝐥ă 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐚𝐜𝐫𝐚𝐭̗𝐢 și de bună credința, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐨𝐫𝐞𝐬𝐜 𝐬𝐚̆ 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐝𝐞𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞, 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐮𝐫𝐩𝐥𝐮𝐬𝐮𝐥 𝐝𝐮𝐦𝐧𝐞𝐚𝐥𝐨𝐫, 𝐬𝐞𝐦𝐢𝐧ț𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐡𝐭𝐨𝐧𝐞, 𝐟ă𝐫ă 𝐜𝐨𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢, asta doar din dorința de a perpetua sămânța noastră pură și nealterată de alte forme contemporane, neprietenoase cu mediul.
Putem găsi sămânță de plante de grădină (care pot fi puse în balcon sau într-un spațiu amenajat la bloc, ori pe bloc, ori lângă bloc), mai precis, legume (roșii, ardei, castraveți…), flori, plante ornamentale, pomi, etc.
Grupul „Semințe cu suflet” pe rețeau de socializare Facebook ne transmit cele mai curate gânduri.
… „Semințe cu suflet„ este un spațiu al prieteniei, destinat asigurării existenței și distribuirii gratuite a semințelor reproductibile și a plantelor curate și sănătoase, pentru perpetuarea soiurilor de calitate și apărarea biodiversității, dar și plantelor din grădina noastră, a informațiilor despre agricultura ecologică sub toate formele și despre plantele care ne înconjoară.”
„Suntem un grup de pasionați reuniți în jurul unor valori comune, care susținem dreptul oricărui cultivator, amator sau cu experiență, de a avea acces la semințe reproductibile fără monopol.
Încurajăm așadar schimbul și darul semințelor tradiționale, înmulțirea și propagarea acestora într-un spațiu convivial, destinat circulării semințelor curate, fără modificări genetice, nehibridizate, fără tratamente chimice de sinteză.
Acceptăm un schimb și un dar al hibrizilor în surplus, doar cu menționarea acestui caracter.
Oricine este liber să solicite, oricine este liber să ofere, fără condiții de schimb.
Încurajam pe cei din aceași localitate să se întâlnească pentru schimburi și daruri pentru a evita pierderile si cheltuielile poștei.
Vă invităm să solicitați/oferitți sfaturi, cu privire la modalități optime / ingenioase legate de creșterea plantelor în mod ecologic.
– Vă furnizăm cu plăcere și susținem transmiterea de informații despre agricultura biologică, despre agricultura ecologică, despre permacultura, despre agricultura industrializată și despre agricultura alternativă, spre exemplu, agricultura urbană, acvaponia, hidroponia, aeroponia, etc.
– Încurajăm, de asemenea, schimbul de informatii despre tehnici precise cum ar fi altoirea, butășirea, marcotajul, combaterea dăunătorilor, selecționarea caracteristicilor plantei, etc.
– Insistăm asupra pericolelor reprezentate de utilizarea substanțelor chimice de sinteză și oferim informații detaliate. Nu agreem utilizarea substantelor chimice de sinteză.
– Vă invităm să faceți schimb de informații despre recunoașterea plantelor sălbatice, a plantelor medicinale și încurajăm schimbul de rețete pe baza de plante.
– Nu puteți vinde plante și nici promova cumpărarea acestora în grup.
Susținem legătura cu toate grupurile și asociațiile de schimburi de semințe curate, dar nu încurajăm comerțul de semințe și plante, cu atât mai puțin de hibrizi.
Nu suntem aici pentru reclame, polemici, colectări de fonduri, politică,etc.
Pentru a rămâne concentrați pe scopurile grupului, nu vor fi acceptate subiecte fără legătura cu acesta, indiferent de părerea voastră sau a noastră asupra subiectului. Postările în afara cadrului vor fi șterse.
Orice comentariu injurios, discriminatoriu sau incitant la ură va fi șters și persoana va fi exclusă din grup.
Avem dreptul de a nu cunoaște totul (e imposibil) și de a pune întrebări, nu judecați pe cei care poate știu mai puțin decât voi, cu siguranță știu mai multe în alte domenii. Grupul este al vostru, al nostru, într-un spirit de prietenie si de respect față de persoanele cu care comunicați, cu bună dispoziție și păstrând o minte deschisă.
Politețea este absolut necesară. Vă rugăm să respectați persoanele care oferă și să cereți plante sau semințe doar dacă le doriți cu adevărat.
Putem oferi informații dar vrem să știm că plantele noastre vor fi iubite când ajung la voi. Bine ati veniti ©”
Ca o completare pentru acest subiect mai informăm de existența Băncii de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” din Suceava, care are ca responsabilitate conservarea în condiţii de siguranţă a biodiversităţii vegetale relevante pentru agricultură şi alimentaţie de la toate speciile cu înmulţire sexuată. Materialul semincer stocat este disponibil la cerere şi se furnizează în cantităţi mici, în vederea utilizării în ameliorare, cercetare, sau pentru reintroducerea în cultură a varietăţilor tradiţionale româneşti.