Poetul și balerina

Spread the love

Loading

Augustin Doinaș și Irinel Liciu – Împreună la Paris

Autor: Violeta Bobocea

Se spune că fiecare poveste de dragoste are ceva unic, înălțător, sublim.

Această poveste de dragoste ne amintește de marile cupluri din literatura universală: Romeo și Julieta, Tristan și Isolda, Manon Lescaut și Des Grieux.

O poveste emoționantă de dragoste dintre poetul Ștefan Augustin Doinaș (pe numele său adevărat Ștefan Popa, fiu de țărani din județul Arad) și balerina Irinel Liciu, alias Silvia Lia Voicu, o stea a Operei Române din București .

Cei doi s-au cunoscut în casa unor prieteni comuni. Se spune că a fost dragoste la prima vedere, sau cum spun francezii”un coup de foudre”.

Au fost împreună de pe vremea când aveau 16 ani și mergeau la Operetă , deci erau tineri adolescenți. El era un poet care încă nu era cunoscut , iar ea era o vedetă care strălucea deja în luminile reflectoarelor .

Se spune că el i-ar fi scris o poezie pe un măr. A tăiat mărul în două și l-a împărțit:”Partea asta ești tu, partea asta sunt eu”. Așa a început frumoasa, dar și trista poveste  de dragoste dintre cei doi.

Au fost împreună o viață – 42 de ani, trecând prin bune și rele, dar niciodată nu au stat departe unul de celălalt.

În anul 1957, Doinaș a fost condamnat la pușcărie politică( nu a denunțat un coleg de la revista “Teatru”, care vorbea despre extinderea revoluției maghiare și în România ). A fost eliberat în anul următor . Se spune că Irinel Liciu s-ar fi folosit de prietenia cu fiicele lui Gheorghiu-Dej , pentru a-l elibera din temniță pe Ștefan Augustin Doinaș . A mers în audiențe la reprezentanții partidului, pentru a-l elibera din închisoare .

Pentru Doinaș au urmat ani grei- era un poet interzis , dar soția l-a întreținut o bună perioadă de timp . El avea interdicție de a publica , ușile fiind închise.

La sfârșitul anilor 60, balerina a părăsit Opera din București .

Doinaș intră în politică, fiind ales senator al României  în perioada 1993-1996. El continuă să scrie și să publice.

Se spune că Ștefan Augustin Doinaș era infidel, dar soția îl ierta de fiecare dată, pentru că-l iubea foarte mult. Pentru a-l ierta, Doinaș îi scria poezii:

“Astăzi nu mai cântăm, nu mai zâmbim,

Stând la început de anotimp fermecat,

astăzi ne despărțim

cum s-au despărțit apele de uscat”.

Ștefan Augustin Doinaș se îmbolnăvește. Se luptă cu un cancer la gât. Urmează ani de tratamente și spitalizări. La vârsta de 80 de ani, inima scriitorului a încetat să mai bată. Soția poetului, devastată de durere , nu putea suporta ideea că va rămâne singură și își va pune capăt zilelor.

Poliția a găsit în apartamentul lor din București un bilet, în care erau ultimele gânduri ale lui Irinel Liciu, cea care a refuzat să mai trăiască fără Doinaș:

“Domnul meu și Dumnezeul meu, iartă-mă! Doinaș, dulcele meu, o prea mare iubire ucide”.

Singura iubire a balerinei a fost cea legată de Doinaș( autorul “Mistrețului cu colți de argint”, cel care a publicat poezii, eseuri și critică literară, distins cu multe premii), o iubire dusă până la sacrificiul suprem.

Augustin Doinaș și Irinel Liciu au fost decorați.

Poetul a primit Ordinul Național pentru Merit  în Grad de Mare Cruce, iar balerina  a fost decorată cu Ordinul Național Serviciul Credincioșilor.

Irinel a fost înmormântată creștinește , alături de cel pe care l-a iubit până la moarte și dincolo de ea.

Au fost înmormântați împreună, în Cimitirul Bellu, pe Aleea Academicienilor.

Iubirea lor va dăinui dincolo de spațiu și timp.

 

Sursa foto: bel-esprit.ro

 (Fișă de roman pentru „Partida de vânatoare”, roman apărut în 2018, la Editura Vremea.)

 

 

Tagged: