Poezie și șah la Umbrăreștii de Tecuci 20 august 2023

Spread the love

Loading

Autor: Preot Ionel Rus, UZPR – Filiala Galați

Sub egida Ligii culturale „Ion T. Sion” din Umbrăreștii de Tecuci,în data de 20 august 2023, la firul ierbii a avut loc o șezătoare literară moderată de Dana Vlad, redactorul șef al emisiunii „Ora de cultură” de la Pro Fm Galați. Pricina întâlnirii cultural-literare a fost lansarea ca poet a domnului inginer Marian Dima, prin cartea de debut – „Poeme strategice pe eșichier”. În cadrul ediției de vară a emisiunii, au luat parte următoarele personalități culturale: Mioara Ardeleanu , scriitor, critic literar și redactor șef la publicația „Timpul seniorilor” a Universității Vârstei a treia  Galați; Nicuța Blaga Ardeleanu, profesor de limba română la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”; Sebastian Golomoz, poet și membru fondator al asociației „Ștefan Petică”; dna poet Coca Coralia, care a recitat din versurile poetului nou născut și botezat literar; profesor de limba română Anca Barbu, a cărei carte lirică de debut are un nume sonor, „Jocuri de cer”. În studioul în aer liber au fost prezenți  președintele Asociației județene de șah Galați, Candidat-Maestru Ion Teodorescu și Președintele Clubului de Șah Diana Galați, Maestrul F.I.D.E, Florin Cornel Teodorescu, care au făcut posibilă apariția acestei cărți în peisajul liric românesc contemporan.

Cartea încearcă să atragă pe cei din generația următoare, pe copii și pe tineri, prin genul liric, având conținut și mesaj istoric, spre sportul gimnasticii minții și să aibă ca efect în viitor dobândirea unor virtuți în lupta cu viața. Este o premieră absolută, pentru că are o viziune interdisciplinară și duce spre rațiunea supremă, Iisus Hristos, care inspiră celelalte rațiuni omenești.

La eveniment au participat și oameni simpli, îndeosebi copiii – iubitori de șah. Românul de rând e invitat prin lectură să nu uite de Decebal, Vlad Țepeș, Sf. Ștefan cel Mare, Sf. Martiri Brâncoveni. După fiecare poem istoric urmează o partidă de șah câștigat de marii maeștri români, precum Elisabeta Poligoniade Rusu. Începând cu orele 17, Primăria Umbrărești, în colaborare cu parohia Umbrărești și Asociația „Danubiana” din Galați au invitat pe domnul Andrei Păunescu care a susținut un concert extraordinar, care pune în lumină în contextul actual iubirea de neam, iubirea și credința în Dumnezeu, adevărate tuburi de oxigen ale generației ce vine după noi.

Tagged: