Prim-ministrul României, Victor Ponta, se arată decis să pună capăt risipei bugetare, care se rostogoleşte de mai bine de 20 de ani încoace, prin acordarea de indemnizaţii unor categorii contestate de revoluţionari. Statul, naţia, vor trebui să-şi arate întotdeanua recunoştinţa faţă de eroi. Nu, însă şi faţă de profitori!
Or, exact în această direcţie pare să se îndrepte decizia guvernului Uniunii Social-Liberale: renunţarea la pomeni din bani publici pentru cei cărora nu li se cuvin. La cele pe care nu le-au putut stopa, nici
Ion Iliescu, nici Emil Constantinescu, nici Traian Băsescu. Cu toţii au tins să rezolve problema, dar s-au temut întotdeanua de protestele vehemente ale celor încasează bani de la buget doar şi doar pentru că s-au aflat – dacă s-au aflat ! – în stradă acum 23 de ani.
În an de criză, scutirile de impozite, acordarea de spaţii comerciale, călătorii gratuite pe mijloacele de transport în comun, eliberarea de medicamente fără bani, vor trebui să devină o amintire, urmând să fie păstrate doar pentru cei care chiar au avut de suferit cu adevărat. Şi aceştia sunt puţini.
Ponta a reiterat, joi, decizia de la ultima şedinţă de Guvern, atunci când le-a cerut colegilor săi din cabinet să iasă din „logica de campanie electorală”, el declarând că succesul din alegeri trebuie valorificat în 2013 pentru aplicarea unor reforme necesare în ţară.
„Ar fi păcat o aşa victorie să n-o folosim, în sensul de a face şi lucruri care nu sunt plăcute electoratului, dar care trebuie făcute: 2013 e un an de decizii. Acum nu mai avem nici o scuză, iar eu sunt dispus să îmi asum responsabilitatea pentru toate deciziile de care România are nevoie”, a declarat Ponta.
Premierul a dat ca exemplu de măsuri care nu sunt pe placul electoratului nemajorarea salariilor cu mai mult decât a fost în 2012, neplata celor care „s-au trezit” revoluţionari după ce s-a terminat Revoluţia, restructurarea ministerelor şi a companiilor de stat.
La briefingul de presă susținut la finalul ședinței de guven din data de 22 decembrie 2012, prim-ministrul Victor Ponta declara:
“Am văzut supărarea celor de la asociaţiile de revoluţionari – şi acolo, vreau să spun foarte clar, nu se poate da nici un leu în plus, decât la buget. Şi doi, îmi menţin decizia – sigur că mulţi vor fi supăraţi – că nu se poate să continuăm cu 20.000 de revoluţionari, din care 15.000 şi-au descoperit Revoluţia, după 2.000. Putem să dăm sprijin pentru, sigur, pentru răniţi, pentru cei cu dizabilităţi şi, eventual, pentru cei care chiar au fost în decembrie ’89. Revoluţionarii de după 2000, nu sunt de acord şi n-o să primească nici măcar la buget bani, pentru că e incorect. Dar pentru cei care au fost la revoluţie şi pentru cei care beneficiază, în baza legii, pentru aceia, la buget, putem să găsim soluţiile respective”.
De-a lungul anilor, guvernele care s-au perindat la PalatulVictoriaau încercat fără succes să reducă din numărul revoluţionarilor şi din privilegiile acestora. O parte din privilegii au fost suprimate, dar pentru acuzaţia de acordare ilegală de certificate de revoluţionar sunt acum în spatele gratiilor, responsabili ai structurilor care se ocupă de această categorie de cetăţeni. (Iuliana Stan)
Sursa:
http://www.cotidianul.ro/ponta-stopeaza-pomenile-bugetare-pentru-revolutionari-203103/