Portocala, fructul minune te apără de boli

Spread the love

Loading

portocala fructul minunePrintre fructele cele mai consumate în perioada sărbătorilor de iarnă, portocalele ar trebui, susţin nutriţioniştii, să se regăsească în dieta zilnică atât a copiilor cât şi a adulţilor pentru proprietăţile lor nutritive şi nu numai.
Studiile cercetătorilor americani şi italieni arată că e e bine să consumaţi portocale nu doar la masa de Crăciun şi, mai ales, să nu le aruncaţi coaja.

Întăresc imunitatea
Datorită conţinutului de vitamina C, portocalele, ca şi lămâile, ajută în depăşirea mai rapidă a unor afecţiuni ca răcelile, gripa, infecţiile recurente la nivelul urechii.

Reduc colesterolul şi previn hipertensiunea
Portocalele conţin o substanţă activă numită hesperidină, cu proprietăţi antiinflamatorii şi cu rol în reducerea colesterolului „rău” şi în reglarea tensiunii arteriale. Hesperidina se găseşte însă în coajă şi de aceea este indicat să folosiţi coajă de portocală, întreagă sau rasă în ceai, iaurt , terci de orez, ovăz sau quinoa, în salate.

 

Sunt bogate în fibre
O portocală de mărime medie asigură 12,5% din necesarul zilnic de de fibre. Pot fi, de asemenea, o gustare sănătoasă pentru diabetici, deoarece ţin sub control glicemia, fructoza neavând acelaşi efect nedorit asupra organismului ca şi zahărul.

Ajută în prevenirea osteoporozei
Un pahar de suc natural de portocale pe zi ajută la stoparea scăderii masei osoase care apare odată cu înaintarea în vârstă, mai ales după 50 de ani. Astfel se poate preveni osteoporoza, arată un studio din 2011 al cercetătorilor americani.
De asemenea, un pahar cu suc proaspat de portocale zilnic scade semnificativ riscul de a dezvolta artrita reumatoidă, potrivit informaţiilor publicate în Jurnalul American de Nutriţie Clinică.

Au proprietăţi anticancerigene
După mai multe studii efectuate s-a constatat că o serie de compuşi din portocale sunt eficienţi în lupta împotriva cancerului esofagian, orofaringian sau stomacal. Cercetatorii susţin că riscul de apariţie a acestor boli este cu 40-50% mai redus pentru cei care consumă frecvent portocale.
Sursa: gandul.info