POSTUL CRĂCIUNULUI (Stil Nou-15 noiembrie si Stil Vechi-28 noiembrie)

Spread the love

Loading

Autor: DR. ONUFRIE (OCTAVIAN) POP,
ARHIEPISCOP ȘI MITROPOLIT DE BERGAMO ȘI EUROPA (ITALIA)

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie (stil nou) și 27 noiembrie (stil vechi) însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte.

Începe Postul Crăciunului religie cultură religie Acest post se încheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Dezlegări în Postul Crăciunului

Dupa rânduiala din pravile, în timpul Postului Crăciunului, miercurea și vinerea nu mâncăm cu untdelemn și nu bem vin. În aceste două zile postim până la ora 3-4 p.m., când mâncăm hrană uscată sau legume fierte. Dacă se întâmplă să cadă miercuri și vineri un sfânt care să aibă Doxologie mare, dezlegăm numai la untdelemn și la vin și mâncăm o singură dată în zi. Dacă s-ar întâmpla miercuri sau vineri să cadp un sfânt care are Priveghere, dezlegăm la untdelemn, la vin și la pește. Și dacă se va întampla pomenirea sfântului al căruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mâncăm pește.

Marți și joi nu mâncăm pește ci numai untdelemn și vin. Dacă se întâmplă să cadă un sfânt marți sau joi, care sa aibă Doxologie mare, atunci mâncăm pește.

În Postul Crăciunului avem dezlegare la pește sâmbăta și duminica

Sursa foto: brasov.net

 

 

Tagged: