Poți sta pe un picior timp de 10 secunde? Ai un risc de două ori mai mare de a muri devreme dacă nu te poți echilibra ca un flamingo la 60 de ani, avertizează oamenii de știință

Spread the love

Loading

Cercetătorii au descoperit că cei care nu pot sta pe un picior, aveau cu 84% mai multe șanse de a muri.
Cei care nu au reușit testul aveau mai multe șanse de a suferi de boli de inimă și diabet.
„Testul flamingo” ar putea fi folosit în controalele de sănătate ca ghid privind riscul de deces.
Oamenii de vârstă mijlocie care nu se pot echilibra pe un picior au de două ori mai multe șanse să moară devreme, spun oamenii de știință.
Cercetătorii din Brazilia , care au evaluat 2.000 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, au descoperit că cei care nu au putut sta pe un picior timp de 10 secunde au avut 84% mai multe șanse de a muri în următorul deceniu decât cei care au terminat exercițiul.
Testul de echilibru „simplu și sigur” poate identifica persoanele cu o sănătate mai proastă – cei care se luptă să finalizeze activitatea sunt mai susceptibili de a suferi de boli de inimă, hipertensiune arterială și diabet.
„Testul flamingo” ar putea fi folosit în controalele de sănătate de rutină pentru adulții în vârstă pentru a oferi „informații utile” cu privire la riscul lor de deces, a spus echipa.

Pentru a se asigura că toți participanții au făcut acest lucru în același mod, li s-a cerut să plaseze partea din față a unui picior pe spatele piciorului inferior opus, ținându-și brațele lângă ele și privirea ațintită drept înainte.
Fitness aerobică, forță musculară și flexibilitate puțin probabil, echilibrul este de obicei destul de bine păstrat până când oamenii împlinesc 60 de ani, moment din care se deteriorează.
Verificările soldului nu sunt incluse în mod obișnuit în controalele de sănătate pentru persoanele în vârstă, despre care cercetătorii au spus că se datorează lipsei unui test standardizat pentru a-l măsura.
Există, de asemenea, date limitate despre modul în care echilibrul este legat de sănătate, în afară de o probabilitate crescută de cădere.
Pentru a afla dacă un test de echilibru ar putea acționa ca un indicator al sănătății, echipa, de la Clinica de Medicină a Exercițiului CLINIMEX din Rio de Janeiro, a studiat rezultatele unui studiu anterior.
Cercetarea, care a început în 1994, a recrutat 1.702 de oameni din Brazilia care au fost supuși diferitelor teste de fitness, inclusiv stând pe un picior timp de 10 secunde fără niciun sprijin.
Pentru a se asigura că toți participanții au făcut acest lucru în același mod, li s-a cerut să plaseze partea din față a unui picior pe spatele piciorului inferior opus, ținându-și brațele alături și privirea fixă în față.
Cercetătorii au adunat, de asemenea, date despre greutatea lor, dimensiunea taliei și tensiunea arterială. Voluntarii au fost monitorizați timp de șapte ani, în medie.
Rezultatele, publicate în British Journal of Sports Medicine , arată că o cincime dintre participanți nu au putut să stea pe un picior.
Rata a crescut odată cu vârsta, doar cinci la sută dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 51 și 55 de ani eșuând, comparativ cu 54% dintre persoanele cu vârsta între 71 și 75 de ani.
Aproximativ 123 de persoane au murit pe parcursul studiului.
Oamenii de știință nu au observat tendințe clare în ceea ce privește cauza morții între cei care au putut să finalizeze testul și cei care nu au putut să o facă.
Cu toate acestea, după ce au luat în considerare vârsta, sexul și condițiile de sănătate subiacente, cei care nu au putut sta nesprijiniți pe un picior timp de 10 secunde au avut 84% mai multe șanse de a muri din orice cauză în următorul deceniu.
Cei care au picat testul au avut, de asemenea, tendința de a avea o sănătate mai proastă. O proporție mai mare erau obezi, aveau boli de inimă, hipertensiune arterială și profiluri nesănătoase de grăsimi din sânge.
Și diabetul de tip 2 a fost de trei ori mai frecvent în acest grup.
Cercetătorii au remarcat că toți participanții erau brazilieni albi, așa că descoperirile ar putea să nu se aplice altor etnii și națiuni.
Și informațiile despre factorii care ar putea influența echilibrul, cum ar fi istoricul recent al voluntarilor de cădere, nivelul lor de activitate fizică, dieta, fumatul și consumul de droguri nu au fost disponibile.
Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că testul de echilibru de 10 secunde „oferă feedback rapid și obiectiv pentru pacient și profesioniștii din domeniul sănătății în ceea ce privește echilibrul static”.
Ei au spus că „adaugă informații utile cu privire la riscul de mortalitate la bărbații și femeile de vârstă mijlocie și în vârstă”.
CUM ÎMI POT ÎMBUNĂTĂȚI ECHILUL?
Există câteva exerciții simple de echilibru care pot fi făcute acasă pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății și a mobilității.
NHS recomandă să faceți exerciții de echilibrare de cel puțin două ori pe săptămână.
Mersul lateral
A. Stați cu picioarele împreună, genunchii ușor îndoiți.
B. Faceți un pas lateral într-un mod lent și controlat, mișcând mai întâi un picior în lateral.
C. Mutați-l pe celălalt pentru a se alătura acestuia.
Evitați să vă scăpați șoldurile în timp ce pășiți. Efectuați 10 pași în fiecare sens sau pas dintr-o parte în alta a camerei.
Viță de vie simplă
Aceasta presupune mersul lateral prin trecerea unui picior peste celălalt.
A. Începeți prin a trece piciorul drept peste stânga.
B. Adu-ți piciorul stâng pentru a-l alătura.
Încercați 5 pași încrucișați pe fiecare parte. Dacă este necesar, puneți degetele pe un perete pentru stabilitate. Cu cât treapta este mai mică, cu atât lucrezi mai mult la echilibrul tău.
Mers de la călcâi până la deget
A. Stând în picioare, așezați călcâiul drept pe podea, direct în fața degetului stâng.
B. Apoi faceți același lucru cu călcâiul stâng. Asigurați-vă că așteptați cu nerăbdare tot timpul. Dacă este necesar, puneți degetele pe un perete pentru stabilitate.
Încercați să efectuați cel puțin 5 pași. Pe măsură ce progresați, îndepărtați-vă de perete.
Stând cu un singur picior
A. Începeți prin a sta cu fața la perete, cu brațele întinse și vârfurile degetelor atingând peretele.
B. Ridicați piciorul stâng, mențineți șoldurile la nivel și mențineți o ușoară îndoire în piciorul opus. Așezați ușor piciorul înapoi pe podea.
Țineți ridicarea timp de 5 până la 10 secunde și efectuați 3 pe fiecare parte.
Sursa: NHS

Sursa se poate citi AICI

 

Tagged:

Comments are closed.