Premiile Globurile de Aur la cea de-a 71 ediție

Spread the love

Loading

globul de aur 2014Lungmetrajul „Ţeapă în stil american/ American Hustle” a fost marele câştigător al celei de-a 71-a ediţii a galei Globurile de Aur, organizată duminică seară, la Los Angeles, unde această peliculă a obţinut trei trofee, inclusiv la categoria „cel mai bun film-comedie/ musical”.

Nominalizat la şapte categorii, acest lungmetraj regizat de David O. Russell, s-a impus la alte două categorii – „cel mai bun rol principal feminin într-un film comedie/ musical (Amy Adams) şi „cea mai bună actriţă în rol secundar într-un lungmetraj” (Jennifer Lawrence).

Lungmetrajul „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”, regizat de Steve McQueen, nominalizat la şapte categorii, a câştigat un singur trofeu duminică seară la Los Angeles, impunându-se la categoria „cel mai bun film-dramă”.

 

Regizorul Steve McQueen şi actorii Michael Fassbender şi Chiwetel Ejiofor erau nominalizaţi la trofeul Globul de Aur din acest an pentru cea mai bună regie, cel mai bun actor într-un rol secundar într-un lungmetraj, respectiv cel mai bun rol principal masculin într-un film – dramă.

Matthew McConaughey şi Jared Leto au câştigat trofeele decernate la categoriile „cel mai bun rol principal masculin într-un film-dramă”, respectiv „cel mai bun actor într-un rol secundar într-un lungmetraj” pentru evoluţiile lor din filmul biografic „Dallas Buyers Club”.

Cate Blanchett s-a impus la categoria „cel mai bun rol principal feminin dintr-un film-dramă” pentru rolul din pelicula „Blue Jasmine”, regizată de Woody Allen, iar Alfonso Cuaron, regizorul filmului „Gravity”, un thriller SF turnat în 3D, a triumfat la categoria „cea mai bună regie”.

Categoriile de televiziune au inclus la rândul lor câteva producţii care au câştigat două trofee.

Astfel, filmul „Behind the Candelabra”, o biografie a pianistului Liberace, a fost desemnat „cel mai bun film de televiziune/ miniserie”, iar Michael Douglas a fost recompensat la categoria „cel mai bun actor în rol principal într-o miniserie/ film de televiziune”.

Producţia „Breaking Bad” a câştigat tot două trofee, impunându-se la categoriile „cel mai bun serial de televiziune – dramă”, respectiv „cel mai bun actor în rol principal într-un serial – dramă” (Bryan Cranston).

Acesta a fost primul Glob de Aur câştigat de Bryan Cranston, care a fost nominalizat pentru acest premiu în fiecare an începând din 2011. Actorul american a mai fost nominalizat în 2003 la Globul de Aur pentru rolul din comedia „Malcolm in the Middle”.

Producţia poliţistă „Brooklyn Nine-Nine” a câştigat şi ea două trofee, impunându-se la categoriile „cel mai bun serial de televiziune musical/ comedie”, respectiv „cel mai bun actor în rol principal într-un serial comedie/ musical” (Amy Samberg).

Amy Poehler a fost desemnată „cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial de comedie/ musical” pentru evoluţia ei din „Parks and Recreation”, iar Robin Wright a triumfat la categoria „cea mai bună actriţă într-un rol principal într-un serial de televiziune – dramă” pentru prestaţia actoricească din producţia „House of Cards”.

Cea de-a 71-a gală de decernare a Globurilor de Aur a fost prezentată de actriţele de comedie Tina Fey şi Amy Poehler. Ceremonia a fost produsă de Dick Clark Productions, alături de Asociaţia presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA), organizatoarea galei premiilor Globul de Aur.

 

Câştigătorii premiilor Globul de Aur din 2014

1030546

Cel mai bun film – dramă: „12 Years a slave”

Cel mai bun film – comedie/ musical: „American Hustle”

Cea mai bună regie: Alfonso Cuaron – „Gravity”

Cel mai bun rol principal masculin într-un film – dramă: Matthew McConaughey („Dallas Buyers Club”)

Cel mai bun rol principal masculin într-un film – comedie/ musical: Leonardo DiCaprio („Wolf of Wall Street”)

Cel mai bun rol principal feminin într-un film – dramă: Cate Blanchett („Blue Jasmine”)

Cel mai bun rol principal feminin într-un film comedie/ musical: Amy Adams („American Hustle”)

Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un lungmetraj: Jared Leto pentru („Dallas Buyers Club”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un lungmetraj: Jennifer Lawrence („American Hustle”)

Cel mai bun scenariu: Spike Jonze pentru lungmetrajul „Her”

Cel mai bun film de animaţie: „Frozen”

Cel mai bun film străin: „The great beauty/ La Grande Bellezza”

Cea mai bună coloană sonoră: „All Is Lost” – Alex Ebert

Cel mai bun cântec: „Ordinary Love” („Mandella: Long Walk to Freedom”)

 

TELEVIZIUNE

Cel mai bun serial de televiziune musical/ comedie: „Brooklyn Nine-Nine”

Cel mai bun serial de televiziune – dramă: „Breaking Bad”

Cel mai bun film de televiziune/ miniserie: „Behind the Candelabra”

Cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial de comedie/ musical: Amy Poehler („Parks and Recreation”)

Cea mai bună actriţă într-un rol principal într-un serial de televiziune – dramă: Robin Wright („House of Cards”)

Cea mai bună actriţă în rol principal într-o miniserie/ film de televiziune: Elisabeth Moss („Top of the Lake”)

Cel mai bun actor în rol principal într-un serial comedie/ musical: Andy Samberg („Brooklyn Nine-Nine”)

Cel mai bun actor în rol principal într-un serial – dramă: Bryan Cranston („Breaking Bad”)

Cel mai bun actor în rol principal într-o miniserie/ film de televiziune: Michael Douglas („Behind the Candelabra”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial, miniserie sau film TV: Jacqueline Bisset („Dancing on the Edge”)

Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un serial, miniserie sau film TV: Jon Voight („Ray Donovan”)

Premiul pentru întreaga carieră (Cecil B. deMille Award) – Woody Allen

Sursa: Daily Mail, gandul.info

 

89088Premiile Globul de Aur (Golden Globe Award)

Premii americane pentru filme și seriale, oferite în fiecare an în timpul unei cine de lux. Acordate începând cu anul 1944 de către Asociația de presă străină de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA), Globurile de Aur ocupă un loc important în seria de premii cinematografice, culminând cu Premiul Oscar. Acest lucru este adevărat din 1996 când HFPA a semnat un contract cu NBC. Transmisia Globurilor se află pe locul trei în topul celor mai vizionate festivaluri ale anului, după Premiile Oscar și Premiile Grammy. Premiile Globul de Aur sunt decernate la sfârșitul lunii ianuarie pentru filmele sau seriile TV rulate cu un an în urmă.

Globurile de Aur s-au ținut pentru prima dată în 1944. De atunci s-au ținut anual, cu locații diferite în următorul deceniu, în special Beverly Hills Hotel, Hollywood Knickerbocker Club și Hollywood Roosevelt Hotel. La începutul aniilor ’50, HFPA a hotărât să adauge un premiu special acordat meritelor în industria divertismentului. Pentru a oferi mai multă importanță acestui premiu și pentru a dovedi importanța sa pentru industria divertismentului, a fost acordat lui Cecil B. DeMille în 1952. De atunci, acest premiu se numește Cecille B. DeMille Award. Primul premiu a fost oferit anul următor lui Walt Disney.

Premiile la această ceremonie au fost oferite la început de către jurnaliști care făceau parte din Asociație. Totuși, din 1958 au fost prezentate de mari nume ale televiziunii și cinematografiei, începand cu Frank Sinatra, Dean Martin și alții.

În 1963 s-a introdus conceptul de Miss Golden Globe iar, în anul inaugural, au fost două Miss Golden Globe: Eva Six și Donna Douglas. începând cu anul 2007, s-a introdus o nouă categorie, Cel mai bun film de animație.

Pe 7 ianuarie, 2008 s-a anunțat că, datorita grevei scenariștilor din 2007-2008, cea de-a 65-a ediție a Globurilor de Aur nu va fi transmisă în direct. S-a luat această decizie după ce scenariștii au amenințat că vor boicota ceremonia. Asociația de presă străină de la Hollywood a fost obligată să adopte o nouă modalitate de transmisie. Întreaga ceremonie de decernare a premiilor a avut loc în cadrul unei conferințe de presă care a durat doar 31 de minute, fiind cea mai scurtă ceremonie de decernare a unor premii din istorie. Câștigătorii aveau să își primească ulterior trofeul. A fost pentru prima dată în istoria Globurilor de Aur când premiile au fost acordate în cadrul unei conferințe de presă.

 

Recorduri

• Cinci filme împart recordul pentru cele mai multe trofee câștigate: Doctor Jivago, Love Story, Nașul, Zbor deasupra unui cuib de cuci și S-a născut o stea, fiecare primind câte cinci trofee;

• Doctor Jivago, Zbor deasupra unui cuib de cuci și S-a născut o stea au cel mai bun scor perfect, câștigând cinci premii din cinci nominalizări;

• Zbor deasupra unui cuib de cuci este singurul film care să câștige cele cinci premii importante: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor, Cea mai bună actriță și Cel mai bun scenariu;

• Nashville deține recordul pentru cele mai multe nominalizări (9) dar nu a reușit să câștige decât un singur premiu, pentru Cea mai bună melodie originală;

• Cui i-e frică de Virginia Wolf? și Nașul: Partea a III-a dețin recordul pentru cele mai multe nominalizări fără să câștige niciun premiu (7);

• Acrița Meryl Streep deține recordul pentru cele mai multe trofee câștigate (8), urmată de Jack Nicholson (6);

• Meryl Streep (27) și John Williams (23) dețin recordul pentru cele mai multe nominalizări;

• Sigourney Weaver, Joan Plowright și Kate Winslet sunt singurele persoane care să câștige două premii pentru interpretare în același an;

• Actorul Jamie Foxx deține recordul pentru cele mai multe nominalizări în același an, primind trei nominalizări în anul 2005;

• Elia Kazan deține recordul pentru cele mai multe premii câștigate de un regizor (4) în vreme ce Steven Spielberg deține recordul pentru cele mai multe nominalizări (10);

• Francis Ford Coppola, Clint Eastwood și Steven Soderbergh sunt singurii regizori care să primească două nominalizări în același an;

• Ricky Schroeder este cea mai tânără persoană care să câștige un premiu, având nouă ani când a câștigat premiul pentru Cel mai bun actor debutant în 1980;

• Jessica Tandy este cea mai în vârstă persoană care să câștige Globul de Aur, având 80 de ani când a câștigat premiul pentru filmul Driving Miss Daisy.

 

Premii oferite

Cinema

• Cel mai bun film – Dramă

• Cel mai bun film – Muzical sau Comedie

• Cel mai bun regizor

• Cel mai bun actor – Dramă

• Cel mai bun actor – Muzical sau Comedie

• Cea mai bună actriță – Dramă

• Cea mai bună actriță – Muzical sau Comedie

• Cel mai bun actor în rol secundar

• Cea mai bună actriță în rol secundar

• Cel mai bun scenariu

• Cea mai bună coloană sonoră

• Cea mai bună melodie originală

• Cel mai bun film străin

• Cel mai bun film de animație

• Premiul Cecil B. DeMille

 

Televiziune

• Cel mai bun serial TV – Dramă

• Cea mai bună Comedie sau Muzical

• Cel mai bun actor de televiziune – Dramă

• Cel mai bun actor de televiziune – Comedie sau Muzical

• Cea mai bună actriță de televiziune – Dramă

• Cea mai bună actriță de televiziune – Comedie sau Muzical

• Cea mai bună miniserie sau film de televiziune

• Cel mai bun actor într-o miniserie sau film de televiziune

• Cea mai bună actriță într-o miniserie sau film de televiziune

• Cel mai bun actor în rol secundar într-o miniserie sau film de televiziune

• Cea mai bună actriță în rol secundar într-o miniserie sau film de televiziune

         

Premii retrase

• Cel mai bun documentar. Acordat până în 1977

• Cel mai bun film străin în limba engleză. Acordat între 1957 – 1973

• Cel mai bun actor debutant. Acordat până în 1983

• Cea mai bună actriță debutantă. Acordat până în 1983

Sursa: wikipedia.org